to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 23.06.2022

Κοινωνία

Αφού τους ξέφυγε πάλι η πανδημία: Ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση για τους άνω των 30 ετών

Εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου προχωρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών - Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν είναι υποχρεωτική αλλά υπάρχει «ισχυρή σύσταση εμβολιασμού με 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών»


Την Δευτέρα 27 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) και σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιθυμούν, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής:

"Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22".

Προβληματισμός από την καλοκαιρινή «επέλαση» του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία για επιδημιολογικά δεδομένα καθώς ο ιός έχει ξεφύγει σε 71 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας και εκτιμούν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και αργότερα και αύξηση των θανάτων.

Οι μολύνσεις από κορονοϊό αυξάνονται εν μέσω της θερινής περιόδου που «φέρνει» αυξημένες κοινωνικές συναναστροφές.

Χαρακτηριστικά της αύξησης είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη 21 Ιουνίου και την Τετάρτη 22 Ιουνίου, καθώς τα κρούσματα «άγγιξαν» τις 12.537 και τις 10.528, αντίστοιχα και η θετικότητα «εκτοξεύτηκε».

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μολυσματικότητα από όλες τις προηγούμενες παραλλαγές. Τους προβληματίζει ακόμα ιδιαίτερα το γεγονός ότι η παραλλαγή μπορεί και ξεπερνά τη φυσική ανοσία αλλά και την ανοσία του τριπλού εμβολιασμού.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη λευκή πετσέτα που για ένα ακόμα καλοκαίρι λόγω τουρισμού πέταξε η κυβέρνηση έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς δεν γίνονται τεστ και άρα δεν υπάρχει ιχνηλάτηση με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι κοντά στις 20.000 και αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας Πολιτεία και πολίτες να επιμείνουν στη χρήση μάσκας αλλά και στη διενέργεια τεστ.

Λινού: Η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των πολιτών και την τήρηση των μέτρων

Η κ. Λινού προβλέπει μέσω του ethnos.gr ότι η πορεία των κρουσμάτων και το αν αυτά θα αυξηθούν θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση των πολιτών και κατά πόσο αυτοί θα αποφασίσουν μόνοι τους να τηρούν τα μέτρα. Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση τονίζει ότι οι θάνατοι που βλέπουμε καθημερινά αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των κρουσμάτων πριν τρεις εβδομάδες.

«Τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα θα δούμε τι σημαίνουν από πλευράς αριθμού θανάτων στα μέσα ή προς το τέλος Ιουλίου» τονίζει η κ. Λινού και προσθέτει ότι «ίσως η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο και αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα». Προτείνει επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, τουριστικά λεωφορεία), τήρηση των αποστάσεων σε ουρές και υπαίθριες μορφές διασκέδασης και πολιτισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)