to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 01.03.2018

Οικονομία

Οι πρώτες επαφές με τους θεσμούς για τη δ’ αξιολόγηση «ήταν μία επιτυχημένη αποστολή»

Σε πολύ θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε ο α' κύκλος συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ' αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.


Εποικοδομητικές ήταν οι συζητήσεις που είχαν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος των θεσμών δήλωσε σχετικά:

«Έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ΕΜΣ και του ΔΝΤ. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες για να προχωρήσουν περισσότερο και να ολοκληρωθούν. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.»

Κατά τις συναντήσεις οι οποίες ήταν κυρίως οργανωτικής φύσης:

  • Εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν οι τομείς οι οποίοι είναι περισσότερο απαιτητικοί από τεχνικής απόψεως.

  • Συμφωνήθηκε σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, με ορίζοντα τον επόμενο κύκλο συναντήσεων και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και με ημερομηνία-ορόσημο για την οριστικοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούν στη λήξη του Προγράμματος, το Εurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.

Όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «ήταν μια επιτυχημένη αποστολή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια (σ.σ. μετά το Πάσχα) θα συζητούνται δι΄αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης. Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, θα φανούν τότε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ' αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, χρέος και είδος εποπτείας μετά το μνημόνιο) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να τις θεσπίσει τον Μάρτιο, ενώ μεταξύ των υπολοίπων με τεχνικές δυσκολίες περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ των εισαγγελέων κ.ά.

Ερωτηθείς για το πότε το ΔΝΤ ενδέχεται να ζητήσει την υλοποίηση κατά ένα έτος νωρίτερα τη μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε πως θα αναμένει τα στοιχεία του α' τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.

Τεχνικά θέματα στη συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών

Τεχνικά θέματα τέθηκαν, κυρίως, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 28/2 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε, είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη ψηφιοποιηθεί το 50%, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται, με επικέντρωση στους ασφαλισμένους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Αναφορικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε στη συνάντηση με τους θεσμούς, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ήδη σε τεχνικό επίπεδο η εκπλήρωση του στόχου.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, για να λειτουργήσει η επεκτασιμότητα από τα τέλη του Αυγούστου. Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει πρώτα να προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ο οποίος θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας, δηλαδή, έχει ήδη ψηφιστεί και νομοθετηθεί. Δεν τίθεται υπό αίρεση στη βάση του μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ότι αυτό που εξετάζεται είναι να ελέγχεται η κάλυψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διασταυρώνεται το 50%.

Σχετικά με τη λειτουργία της διαιτησίας, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται μία νομική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί, ενώ, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η αδήλωτη εργασία, ενώ, παράλληλα, εξετάστηκε και το κατά πόσο εξελίσσεται το πρότζεκτ για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων.

Στην εν λόγω συνάντηση με τους θεσμούς δεν ετέθη το θέμα του κατώτατου μισθού. Όπως είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το ζήτημα του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει τμήμα της γενικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα θέσει η κυβέρνηση σε γνώση των θεσμών περί τα τέλη του Απριλίου. «Θα είναι στις βασικές στοχεύσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς και κάποια ζητήματα για την επισφάλεια στην αγορά εργασίας» σχολίασε το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σχεδιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνικών (ΟΑΣΑ), ώστε να μετρηθούν οι ωφελούμενοι και τα κόστη.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και το στεγαστικό επίδομα, ένα θέμα που αφορά, κυρίως, το 2019 και θα ξεκινήσει να συζητείται, αρχικά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αυγή, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)