to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 24.01.2022

Κοινωνία

Τετάρτη 26/1, ημέρα δράσης για την Υγεία: Το κάλεσμα του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών

«Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε»


Όπως αναφέρει το ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/1/22  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας και με το 5ο κύμα σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αρνούνται  να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της, αλλά και για την αντιμετώπιση της υπόλοιπης νοσηρότητας. Παρά τις διαβεβαιώσεις και ταυτόχρονες αυτοδιαψεύσεις για το τέλος της πανδημίας, καθημερινά θρηνούμε δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας, νοσηλείες από περιστατικά covid σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ και καταστάσεις που προκαλούν τεράστια συνεχή πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Εν τω μεταξύ, η υπόλοιπη νοσηρότητα κινείται σε δυσθεώρητα ύψη, με εσκεμμένη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ  λειτουργούν σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, με μειούμενο προσωπικό, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση, βιώνοντας καθημερινά την απαξίωση είτε με συνεχείς μετακινήσεις για να καλύψουν κενά από την ανυπαρξία προσλήψεων όπως οι αναισθησιολόγοι στην 5η ΥΠΕ και οι εξειδικευόμενοι από το Ασκληπιείο Βούλας στην νέα ΜΕΘ στο Παπανικολάου, είτε ασχολούμενοι μόνο με τον εμβολιασμό, όπως στο Παίδων Πεντέλης ή την αναγκαστική περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, λόγω μετατροπής των Τμημάτων τους ή του Νοσοκομείου τους σε μονοθεματική λειτουργία covid.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ως άλλος μαθητευόμενος μάγος, επιδίδεται  σε ασκήσεις και επιλεκτικές διαρροές που άλλοτε αφορούν την «ανασύνταξη» του υγειονομικού χάρτη με συγχωνεύσεις και μετατροπές νοσοκομείων, δηλαδή με λουκέτα και περικοπή προσωπικού και άλλοτε προσλήψεις ιατρών, που υπάρχουν κυρίως στο φανταστικό δικό τους κόσμο και που, ακόμη κι αν υλοποιηθούν, δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Τελευταία μάλιστα ανακάλυψαν νέο παιχνιδάκι: τις διαρροές για έναρξη και επιλογή ειδικότητας ανάλογα με το βαθμό πτυχίου ή εισαγωγή foundation year. Εμείς, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνουν όλα αυτά (περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, οικονομική-επιστημονική  υποβάθμιση και εργασιακή εξάντληση των γιατρών), τους λέμε ξεκάθαρα "Κούνια που τους κούναγε". Σ΄ αυτά τα νοσηρά σχέδια θα μας βρουν όλους απέναντι.

Κι ενώ ασκείται αυτή η «ανθυγιεινή» πολιτική ο ιδιωτικός τομέας παραμένει ανέγγιχτος, παρά  την επικοινωνιακή φούσκα συμμετοχής του με 300 κλίνες ελαφρών και ανώδυνων περιστατικών covid. Αυγατίζει τα κέρδη του από τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, περιμένοντας τα ΣΔΙΤ για να  μπει στα όποια φιλέτα του ΕΣΥ  θα έχουν απομείνει. Όσο για τα υπόλοιπα, την χαριστική βολή, θα δώσει το περίφημο σχέδιο κόμβος και ακτίνα για το νέο ΕΣΥ που σχεδιάζουν. Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων είναι πλέον φανερή επιλογή και βρίσκεται πίσω από κάθε άρνηση για ενίσχυση του ΕΣΥ

Απέναντι σ’ αυτήν την ανθυγιεινή και αντικοινωνική στρατηγική η μόνη απάντηση είναι ένα ισχυρό κινηματικό υγειονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα υπερασπιστεί το ΕΣΥ, τις δομές και το προσωπικό του.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε.

Απαιτούμε:

·      Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ταχύτατες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν οι συνάδελφοι μας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας. Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ.

·      Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας στο 7% του ΑΕΠ.

·      Άμεσο σχέδιο εμπλοκής του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας στην εφημέρευση και νοσηλεία ασθενών με covid, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·      Συνταγογράφηση με κλινικά και διαγνωστικά κριτήρια των rapid και μοριακών τεστ σε όλους, με μηδενική συμμετοχή και δημόσια κάλυψη και εκτός πλαφόν.

·      Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Επαρκής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/1/22

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12:00 - 3:00μμ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ 1:00 Μ.Μ.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)