to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 15.11.2022

Διεθνή

Τετ α τετ Μπάιντεν - Ερντογάν με φόντο ανοιχτά ζητήματα που «καίνε»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ' εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί, σύμφωνα με το πληροφορίες που προέρχονται από το γραφείο του Ερντογάν και το οπτικό υλικό του τουρκικού κρατικού δικτύου TRT.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν αρκετά ανοικτά θέματα, όπως το αίτημα της Άγκυρας για αεροσκάφη F-16 και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, κυρίως η ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών για την οποία η Τουρκία έπαιξε κομβικό ρόλο.

Η συνάντηση, πάντως, διεξήχθη σε μια ημέρα κατά την οποία το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα, μετά την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η Άγκυρα απέρριψε τα αμερικανικά συλλυπητήρια επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τους Κούρδους.

Τις τουρκικές αιτιάσεις απέρριψε σήμερα το πρωί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέροντας «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

Πάντως, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, ανάμεσά τους θέματα εμπορίου και ασφαλείας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ' εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)