to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 29.07.2021

Πολιτική

Τετ-α-τετ Δένδια-Κατρούγκαλου για τα Βαρώσια: Σύνδεση Βαρωσίων και Χάγης με την τελωνειακή ένωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια και της διεθνούς καταδίκης τους, καθώς και δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει σήμερα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Το πρόγραμμα των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών θα ξεκινήσει με την ενημέρωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου (11:00-11:30) και θα ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος (12:00-12:30), της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας (12:30-13:00), του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης (13:00-13:30) και της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας (13:30-14:00). Η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Αυγούστου (11.00-11:30).

«Να δοθεί τέλος στην πολιτική της αναβλητικής αδράνειας»

Την ανάγκη διασύνδεσης της έναρξης διαπραγμάτευσης για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το Κυπριακό και την υποχρέωση να προσφύγει στη Χάγη μαζί με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, όπως υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμη και δυστυχώς η αντίδραση της κυβέρνησης δεν είναι ανάλογη ούτε των περιστάσεων ούτε της κρισιμότητας της κατάστασης», ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Όπως σημείωσε, «ακόμη και η επιλογή να μη συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά η απλή ενημέρωση των κομμάτων δείχνει την αμηχανία της κυβέρνησης». «Η πιο εμφανής κίνηση της διπλωματίας μας μετά την Αμμόχωστο ήταν η για πρώτη φορά συνυπογραφή δήλωση κατά της Κούβας με ορισμένες χώρες του Βίζεγκραντ και άλλα κράτη κατά απόκκλιση από την κοινή θέση της ΕΕ κατά του Ορμπάν», πρόσθεσε.

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η επιλογή της αναβλητικής διπλωματίας, να έχουμε απλώς ένα ήσυχο καλοκαίρι, ήταν εσφαλμένη επιλογή», τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συμφώνησε στη δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης», με αποτέλεσμα τη «δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στην Κύπρο, την προσπάθεια να αλλάξει άρδην το διαπραγματευτικό πλαίσιο».

Επίσης, επεσήμανε ότι «η επιστολή του Μόνιμου Εκπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών σαν νέο πρόκριμα, προϋπόθεση για την προσφυγή στη Χάγη».

«Μέχρι εδώ, δεν είναι ώρα μόνο για φραστικές καταδίκες», υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος και κατέληξε: «Πρέπει η κυβέρνηση ενεργητικά να ζητήσει από την ΕΕ, από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, το πάγωμα της Τελεωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και να διεκδικήσει λύσεις και όχι απλώς την πολιτική της αναβλητικής αδράνειας. Ήρθε η ώρα η χώρα να αποκτήσει ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική».

Οι μέχρι τώρα κινήσεις Δένδια

   Ανήμερα των τουρκικών εξαγγελιών και μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε από τη Λευκωσία πως η παρουσία του συμβολίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλάι της Κύπρου και καταδίκασε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, που «καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο Αττίλας κινήθηκε πάλι». Υπογράμμισε μάλιστα, σε αυστηρό τόνο, πως η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και ότι η απάντηση θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, ευθύς αμέσως ο Νίκος Δένδιας αποδύθηκε σε έναν κύκλο διπλωματικών επαφών, ενημερώνοντας τον ΟΗΕ -με επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του, η χώρα του οποίου είχε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας-, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κ.ά. για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

   Μετά τη σαφή διεθνή καταδίκη για τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τα Βαρώσια, η Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της. Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με τις οποίες καταδικάζουν ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

   Όσον αφορά στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισήμαναν ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημείωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μίας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.

   Σε ό,τι αφορά την καταδίκη των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, συγκρατεί το απόσπασμα της τελευταίας παραγράφου της δήλωσης, στην οποία «αναφέρεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντησή τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Επίσης, επισημαίνει πως η δήλωση του κ. Μπορέλ εκδόθηκε στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27, για την υιοθέτησή της, μάλιστα, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω συνεχών επαφών με τα λοιπά κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

   Πριν αρχίσει το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει, στις 09:00 το πρωί, σε πάνελ με την ονομασία «AHEPA Cyprus Hellenic Panel Discussion», που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 99ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των AHEPA στην Αθήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)