to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 04.01.2013

Οικονομία

Τέσσερις τράπεζες τρωκτικά έτοιμες να φάνε το ΤΤ!

Στην τελική ευθεία μπήκε το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013. Τέσσερις τράπεζες-τρωκτικά (Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica) ήδη κατέθεσαν μη-δεσμευτικές προσφορές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σύμφωνα με έγκυρες πηγες, που επικαλείται και το πρακτορείο Reuters. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς δεν υπέβαλλε προσφορά, όπως αναμενόταν.



Οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν το "υγιές" τμήμα του ΤΤ, το οποίο θα προκύψει μετά τη διάσπασή του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η διάσπαση του Τ.Τ., κατά τα πρότυπα της Aγροτικής Τράπεζας, και το ξεπούλημα του "υγειούς" τμήματος σε μια από τις τέσσερις προαναφερθείσες τράπεζες συνιστά μέγα σκάνδαλο! Εκτός από τους έλληνες φορολογούμενους, που θα δουν ένα κομμάτι του δημοσίου πλούτου να δίδεται ως "προίκα" στα ιδιωτικά χρηματιστικά συμφέροντα (το Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34% του μετοχικού κεφαλαίου και μέσω των ΕΛΤΑ 10%), πρόκειται να ζημιώσει και τους 72 χιλιάδες περίπου μικρομετόχους του ΤΤ, όπως και τους 3.220 εργαζομένους, των οποίων το μέλλον είναι αβέβαιο καθώς θα εξαρτηθεί από τις "ορέξεις" του νέου ιδιοκτήτη του Τ.Τ.!

Με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της τρόικας προχωρά, με ταχύτατους ρυθμούς, η συγκεντρωποίηση του τραπεζικού κλάδου και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα έχει σχηματιστεί ένα ισχυρότατο καρτέλ αποτελούμενο από τρεις το περισσότερο τράπεζες.

Τραπεζικοί κύκλοι, αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το που θα καταλήξει το ΤΤ και κρατούν "κλειστά τα χαρτιά τους". Από την άλλη πλευρά, στο παρασκήνιο, είναι πολύ πιθανό  να έχουν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις για το πως θα μοιραστεί η "λεία". Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές έως και τις 11 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση, όμως, λογαριάζει χωρίς τον «ξενοδόχο», που είναι το κύμα των αντιδράσεων για το ξεπούλημα του ΤΤ. Οι εργαζόμενοι του ΤΤ αλλά και συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι δυναμεις της Αριστεράς μπορούν, μέσα από ενωτικούς και μαχητικούς αγώνες, να αποτρέψουν το επιχειρούμενο έγκλημα με στόχο ένα δημόσιο ανασυγκροτημένο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Πηγή: iskra.gr 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)