to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 25.12.2022

Διεθνή

Τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στο Αφγανιστάν

Οι 4 ΜΚΟ προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, φροντίδα και προστασία για τα παιδιά, παροχή τροφίμων και βοήθεια ενάντια στη φτωχοποίηση


Τρεις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στο Αφγανιστάν, μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε τοπικές και διεθνείς MKO.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, η Save the Children, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η CARE International ανέφεραν σήμερα το απόγευμα ότι σταματούν τη δράση τους στο Αφγανιστάν εν αναμονή «διευκρινίσεων» σχετικά με την απόφαση που έλαβαν οι Ταλιμπάν.

«Αναστέλλουμε τα προγράμματά μας, ζητώντας άνδρες και γυναίκες να μπορούν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο την παροχή βοήθειας ώστε να σώσουμε ζωές στο Αφγανιστάν», εξήγησαν.

Λίγο νωρίτερα, η διεθνής οργάνωση αρωγής AfghanAid ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τη δραστηριότητά της και είναι σε διαβουλεύσεις με άλλες MKO.

Το πρωί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων μκο συνεδρίασαν για να συζητήσουν ποια βήματα θα ακολουθήσουν αφού οι Ταλιμπάν διέταξαν τις οργανώσεις αυτές να σταματήσουν να εργάζονται με γυναίκες.

Στην επιστολή του προς τοπικές και διεθνείς MKO, το απόγευμα του Σαββάτου, το υπουργείο Οικονομίας του Αφγανιστάν ανέφερε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση έπειτα από «σοβαρές καταγγελίες» ότι οι εργαζόμενες στις MKO δεν τηρούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα, δηλαδή δεν φορούσαν το «ισλαμικό χιτζάμπ».

«Ουδέποτε μας ενημέρωσαν για κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την ενδυμασία των γυναικών», σχολίασε η υπεύθυνη μιας οργάνωσης σήμερα.

«Έχουμε συμμορφωθεί με όλους τους πολιτισμικούς κανόνες και απλά δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς το αφοσιωμένο γυναικείο προσωπικό μας, το οποίο είναι απαραίτητο για να έχουμε πρόσβαση σε γυναίκες που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια», δήλωσε ο Νηλ Τέρνερ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων για το Αφγανιστάν, στο Associated Press την Κυριακή. Είπε ότι η ομάδα έχει 468 γυναίκες υπαλλήλους στη χώρα.

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έστειλε την οικονομία του Αφγανιστάν στα τάρταρα και μεταμόρφωσε τη χώρα, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την πείνα. Η ξένη βοήθεια σταμάτησε σχεδόν εν μία νυκτί. Οι κυρώσεις κατά των ηγετών των Ταλιμπάν, η διακοπή των τραπεζικών μεταφορών και τα παγωμένα δισεκατομμύρια στα συναλλαγματικά αποθέματα του Αφγανιστάν έχουν ήδη περιορίσει την πρόσβαση σε παγκόσμια ιδρύματα και στα εξωτερικά χρήματα που στήριζαν την εξαρτώμενη από τη βοήθεια οικονομία της χώρας πριν από την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Εκατομμύρια Αφγανοί εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν οι ξένοι δωρητές μέσω ενός μεγάλου δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις, πάνω από το 50% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να βγάλει τον σκληρό χειμώνα.

Δεκάδες οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές του Αφγανιστάν και πολλοί από τους εργαζόμενούς τους είναι γυναίκες. «Είμαστε 15 άτομα στην οικογένειά μου και εγώ είμαι το μοναδικό στήριγμα, αν χάσω τη δουλειά μου, η οικογένειά μου θα πεθάνει από την πείνα», είπε μια 24χρονη που εργάζεται σε μια μκο στην Καμπούλ. «Ενώ εσείς (σ.σ. στη Δύση) γιορτάζετε την Πρωτοχρονιά, το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε κόλαση για τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)