to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 03.09.2015

Διεθνή

Τέσσερις φορές ξεριζωμένοι: Η ιστορία της οικογένειας του μικρού Αϊλάν

Η οικογένεια του μικρού Αϊλάν, του παιδιού από τη Συρία με το κόκκινο μπλουζάκι, το άψυχο σώμα του οποίου εκβράστηκε στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Κω, είχε ξεριζωθεί τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια, αναφέρει Σύρος δημοσιογράφος. Στο ναυάγιο βρήκαν τον θάνατο ο Αϊλάν, ο τετράχρονος αδελφός του, Γαλέμπ, και η μητέρα τους, Ριάνα.


Οι εικόνες του νεκρού παιδιού με τα κόκκινα και μπλε ρούχα έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσαν σοκ διεθνώς.

Ο δημοσιογράφος Μουστέφα Εμπντί, ο οποίος κατάγεται από τη γενέτειρα της οικογένειας, το κουρδικό Κομπάνι της βόρειας Συρίας, τόνισε ότι οι γονείς του Αϊλάν, μαζί με το παιδί, ζούσαν στη Δαμασκό, αλλά αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Το επώνυμο της οικογένειας είναι Σένου.

«Έφυγαν από τη Δαμασκό το 2012 και κατέφυγαν στο Χαλέπι και, όταν άρχισαν κι εκεί οι συγκρούσεις, μετέβησαν στο Κομπάνι. Στη συνέχεια, όταν άρχισαν οι μάχες μεταξύ Κούρδων και Ισλαμικού Κράτους στην πόλη, κατέφυγαν στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Εμπντί.

Η οικογένεια επέστρεψε στο Κομπάνι μετά την ανακατάληψή του από τις κουρδικές δυνάμεις, ελπίζοντας να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους, ωστόσο τον Ιούνιο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην πόλη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 200 ανθρώπων.

Η ανασφάλεια οδήγησε την οικογένεια να λάβει την απόφαση να μεταναστεύσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Έμειναν στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας για έναν μήνα, μαζεύοντας χρήματα και δανειζόμενοι από συγγενείς εν όψει του ταξιδίου.

«Έφυγαν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

Ένα από τα σκίτσα που ανέβηκαν στο Twitter, εκφράζοντας τη θλίψη (όλων μας...) για τον μικρό Αϊλάν

Η οικογένεια ξεκίνησε από την Αλικαρνασσό, στις ακτές του Αιγαίου, με μικρή βάρκα την Τετάρτη, με στόχο να φθάσουν στην Κω.

Καθώς όμως τα κύματα ήταν έντονα, η βάρκα ανατράπηκε και ο Αϊλάν, ο τετράχρονος αδελφός του, Γαλέμπ και η μητέρα τους, Ριάνα, πνίγηκαν.

Οι σοροί της μάνας και των δύο παιδιών της θα μεταφερθούν από την Αλικαρνασσό στο Κομπάνι της Συρίας για να ταφούν εντός των επόμενων 48 ωρών.

Ο πατέρας του Αϊλάν, Αμπντάλα, σύμφωνα με τον κ. Εμπντί, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και δεν μπορεί να μιλήσει, ενώ κλαίει ασταμάτητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)