to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 26.08.2013

Διεθνή

Τέσσερεις σκανδιναβοί αρχισυντάκτες εναντίον Κάμερον

Ανησυχία για το μέλλον της ελευθεροτυπίας στη Βρετανία και στον κόσμο εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, οι αρχισυντάκτες τεσσάρων μεγάλων σκανδιναβικών εφημερίδων με αφορμή την κυβερνητική παρέμβαση στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» για την υπόθεση Σνόουντεν, αλλά και την κράτηση του Ντέιβιντ Μιράντα.


«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μεγάλη Βρετανία εγείρουν σοβαρές ανησυχίες» επισημαίνουν οι αρχισυντάκτες των εφημερίδων Politiken (Δανία), Dagens Nyheter (Σουηδία), Aftenposten (Νορβηγία) και Helsingin Sanomat (Φινλανδία), τονίζοντας:

«Οι πρόσφατες ενέργειες αξιωματούχων της κυβέρνησής σας εναντίον συναδέλφων μας στον "Γκάρντιαν" μας προκαλούν έκπληξη και μας ανησυχεί βαθιά το ότι ένας σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και του ελεύθερου διαλόγου, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να νομιμοποιήσει κάτι που ουσιαστικά αποτελεί παρενόχληση τόσο της εφημερίδας όσο και ατόμων που συνδέονται με αυτή.

»Επιπλέον, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι η αστυνομία έχει ανακοινώσει τώρα τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως βήμα εναντίον των δημοσιογράφων που ασκούν το λειτούργημά τους». Υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες πολύ πέραν των συνόρων της χώρας, υπονομεύοντας την ελευθεροτυπία παγκοσμίως, οι υπογράφοντες καλούν τον κ. Κάμερον να αποκαταστήσει τη θέση και τη φήμη του Λονδίνου ως υπερασπιστή της ελευθερίας του Τύπου και του λόγου.

Συμμαχία με «Τάιμς»

Μέχρι τότε ο «Γκάρντιαν» λαμβάνει τα δικά της μέτρα. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι ξεκινά συνεργασία με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» για την αξιοποίηση μέρους των αρχείων του Εντουαρντ Σνόουντεν και ιδίως των εγγράφων που αφορούν τη δράση της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας GCHQ (αντίστοιχη της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, NSA).

Οπως είχε προαναγγείλει, η εφημερίδα προχωρά σε αυτή τη συμμαχία μετά τις έντονες πιέσεις Βρετανών κυβερνητικών αξιωματούχων -που αξίωναν τη διακοπή των ρεπορτάζ για τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν και την καταστροφή των αρχείων με το σχετικό υλικό- προκειμένου να παρακάμψει την περιοριστική βρετανική νομοθεσία.

(Πηγή: www.guardian.co.uk)

«Χάκευαν» διπλωμάτες του ΟΗΕ και ερωτικούς συντρόφους!

Σειρά νέων πληροφοριών για τη δράση της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) έρχονται τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας άκρως ανησυχητικές όσο και τραγελαφικές πρακτικές.

Σύμφωνα με έγγραφα του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η NSA κατάφερε τον περασμένο χρόνο να εισβάλει στο σύστημα τηλεδιάσκεψης του ΟΗΕ, αποκρυπτογραφώντας τους κωδικούς ασφαλείας, και να έχει έτσι πρόσβαση από το καλοκαίρι του 2012 στις συνομιλίες που πραγματοποιούνταν με τον τρόπο αυτό.

Από το έγγρφα του Σνόουντεν έχει ήδη γίνει γνωστό ότι η NSA είχε στοχοποιήσει διπλωμάτες στον ΟΗΕ, και ίδιως την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, αλλά είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούσε.

Και ενώ η αρμόδια επιτροπή διασφάλισης του ιδιωτικού απορρήτου που έχει συστήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα κάνει ήδη τις πρώτες της παρατηρήσεις καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να επικαιροποιήσει τους κανόνες εγχώριας παρακολούθησης -κάτι που δεν έχει γίνει επί 30 χρόνια-, αποκαλύπτεται ότι υπάλληλοι της NSA χρησιμοποιούσαν σκοπίμως τα προγράμματα παρακολούθησης της υπηρεσίας, για προσωπικούς λόγους. Επειτα από σχετικές αποκαλύψεις του δικτύου Bloomberg, η NSA παραδέχτηκε ότι υπήρξαν συγκεκριμένες περιπτώσεις που τα προγράμματα χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκοπεύσουν κάποιους νυν ή πρώην συντρόφους τους.

Πηγή: enet.gr (guardian.co.uk-AFP-Ass. Press)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)