to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 20.12.2012

Κοινωνία

Τέσσερα εκατομμύρια ζητάει ο δήμος Ιωαννιτών

Το θέμα που συζητήθηκε αργά το βράδυ στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον μια και ο δήμος ισχυρίζεται ουσιαστικά, ότι ένας γνωστός επιχειρηματίας της πόλης που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον τομέα των λατομείων, οφείλει στην πόλη ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Μάλιστα, αφήνει αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής ότι κακώς διέγραψε οφειλή ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, με γνωμάτευση του νομικού συμβούλου.



Οι οφειλές, σύμφωνα πάντα με τη δημοτική αρχή, προέρχονται από τα ποσοστά που έχει λαμβάνειν ο δήμος από την εξόρυξη στα λατομεία, αλλά και από εκτάσεις οι οποίες με δικαστικές αποφάσεις κρίθηκαν δημοτικές, κάτι που οι δύο εταιρίες αμφισβητούσαν. Το ποσό των 4 εκατ. ευρώ που ζητάει ο δήμος είναι κατ’ εκτίμηση και διαμορφώνεται από οφειλές ποσοστώσεων και μισθωμάτων καθώς και πρόστιμα για χρήση δημοτικών εκτάσεων, όπως επίσης και τις προσαυξήσεις που συνυπολογίζονται. «Οφείλουμε να επιβάλουμε πάγια μισθώματα και πρόστιμα. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για τα συμφέροντα του δήμου» τόνισε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στη συνεδρίαση.


Ο δήμος θα αναθέσει την υπόθεση σε νομική εταιρία των Αθηνών, η οποία αναλαμβάνει ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες είναι πολύ σύνθετες λόγω της περίπλοκης νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των λατομείων. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η συννενόηση με την εταιρία, η οποία ανέλαβε και τη δικαστική διαμάχη του δήμου Μαρκόπουλου στην Αττική με λατομικές επιχειρήσεις, προβλέπει αμοιβή 9% επί του ποσού που θα επιδικαστεί, στην περίπτωση που κερδίσει την υπόθεση. «Αν δεν πετύχει, δεν παίρνει το ποσό» είπε ο κ. Φίλιος στη συνεδρίαση. Από την άλλη, προκαλεί εντύπωση η πιθανότητα, εταιρίες που δραστηριοποιούνται χρόνια στα Γιάννενα, να οφείλουν τόσο μεγάλο ποσό στο δήμο και τελικά, στους πολίτες.

Η παράμετρος της προσφυγής σε αθηναϊκή νομική εταιρία και όχι σε δικηγόρους των Ιωαννίνων, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παράταξη του Νίκου Γκόντα εστίασε στη δικηγορική αμοιβή που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 500.000 ευρώ, «παρακάμποντας» το ότι αν η υπόθεση κερδηθεί, ο δήμος θα έχει λαμβάνειν πάνω από 3 εκατ. ευρώ από οφειλές που συσσωρεύονται εδώ και χρόνια. Επίσης, δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτά τα  χρόνια, επί δημαρχίας της δηλαδή, δεν έγινε κάποια κίνηση να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα έστω και μέσω δικηγόρων της πόλης. «Είναι αδιανόητο να δώσουμε μισό εκατομμύριο στην Αθήνα. Να το δώσουμε στα Γιάννενα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας.

Διαγραφή χρέους;

Σύμφωνα με το δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, επί δημαρχίας Γκόντα βρέθηκε οφειλή ύψους 500.000 ευρώ των δύο εταιριών, η οποία όμως διαγράφηκε. Ο κ. Γκόντας είπε ότι η διαγραφή έγινε με γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του δήμου και βασίστηκε σε δικαστική απόφαση υπέρ των εταιριών. Η δημοτική αρχή όμως αμφισβήτησε την ύπαρξη της απόφασης. «Μας φορτώσατε μια ιστορία που έπρεπε να τη διαλευκάνετε. Όταν κάνατε καταλογισμό, τα διαγράψατε. Θα την πάμε μέχρι τέλους και θα αναζητηθούν ευθύνες» είπε ο κ. Φίλιος χαρακτηριστικά.



Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)