to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 04.05.2016

πηγή: 3pointmagazine.gr

Κοινωνία

Tess Asplund, η γυναίκα που δεν φοβήθηκε τους νεοναζί

«Δεν το είχα σκεφτεί, απλά συνέβη», είπε η T. Asplund μετά το συμβάν. Η πολλή σκέψη βλάπτει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η μικροκαμωμένη γυναίκα έκανε το βήμα που δεν σκέφτηκαν ή δεν τόλμησαν να σκεφτούν εκείνοι που αποδοκίμαζαν τους νεοναζί από το πεζοδρόμιο.


Ανήμερα της πρωτομαγιάς, η αντιρατσίστρια ακτιβίστρια Tess Asplund στέκεται με υψωμένη τη γροθιά της μπροστά σε 330 νεοναζί σε παρέλασή τους στη Σουηδία. Τα σχέδια των νεοναζί να σπείρουν τον φόβο, ματαιώνονται. Αντ” αυτού το μήνυμα που φτάνει στις οθόνες μας είναι ένα μήνυμα αντίστασης στον φασισμό. Ένα μήνυμα, που η απήχησή του φανερώνει τη σημασία του.

«Δεν το είχα σκεφτεί, απλά συνέβη», είπε η T. Asplund μετά το συμβάν. Η πολλή σκέψη βλάπτει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η μικροκαμωμένη γυναίκα έκανε το βήμα που δεν σκέφτηκαν ή δεν τόλμησαν να σκεφτούν εκείνοι που αποδοκίμαζαν τους νεοναζί από το πεζοδρόμιο.

Ήταν η πρώτη φορά που επετράπη στους νεοναζί να παρελάσουν στην παραδοσιακά αριστερή πόλη Borlänge. Τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος, την πρωτομαγιά όμως υπέστη ένα ισχυρότατο και αναπάντεχο πλήγμα. Η πράξη αντίστασης της T. Asplund υπερέβη κατά πολύ τα όρια της μικρής σουηδικής πόλης (λίγο παραπάνω από 40.000 κάτοικοι), ενέπνευσε και αφύπνισε.

Χιλιάδες ήταν εκείνοι που κοινοποίησαν τη φωτογραφία που τράβηξε ο David Lagerlöf του περιοδικού EXPO και έγραψαν με αφορμή το γεγονός για την ανάγκη να ορθώνει ο καθένας το ανάστημά του στους φασίστες. Πόσω μάλλον τώρα, που ο κίνδυνος της φασιστοποίησης της Ευρώπης είναι πιο μεγάλος από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Οι δύσκολες συνθήκες σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ευνοούν τις απλουστεύσεις, το μίσος και τις στοχοποιήσεις των μεταναστών για όλα τα προβλήματα του κόσμου. Για να αντιμετωπιστεί ο παραλογισμός απαιτείται θάρρος όμοιο με αυτό που είχε οπλιστεί η T. Asplund, εμπνευσμένη η ίδια από τους αγώνες του Νέλσον Μαντέλα. Ο Ν. Μαντέλα συνήθιζε να υψώνει τη γροθιά του σε αντιφασιστικά συλλαλητήρια, όπως η T. Asplund.

Η πράξη της θύμισε επίσης τη γυναίκα που κοπάνησε με τη τσάντα της νεοναζί διαδηλωτή στο Växjö, πόλη της Νότιας Σουηδίας το 1985. Τη στιγμή είχε απαθανατίσει ο Hans Runesson και παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πλέον αγαπητές εικόνες για το αντιφασιστικό κίνημα. Το πιθανότερο είναι να συμβεί το ίδιο με την ενέργεια της T. Asplund.

Σημαντικότερο όμως από την αποθέωση της στα social media είναι ο καθένας να θυμηθεί την Tess Asplund την επόμενη φορά που θα δει στη γειτονιά του, τους πολλούς να στριμώχνουν τον έναν γιατί είναι διαφορετικός. Να τους κοιτάξει κατάματα και να τους «παγώσει» με το βλέμμα του όπως έκανε εκείνη. Δύο πράγματα άλλωστε φοβίζουν τους φασίστες. Το ένα είναι η μνήμη, γι’ αυτό και τη διαστρεβλώνουν ή την καταστρέφουν, το άλλο είναι το θάρρος, που αν το αντικρίσουν ακόμη και σε μια γυναίκα ύψους 163 εκατοστών και βάρους 50 κιλών, κλονίζεται συθέμελα το στηριγμένο στους φουσκωμένους μύες και μόνο «είναι» τους.

 
antinazi

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)