to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 26.01.2016

Πολιτική

«Τέρμα το κρυφτό - καταθέστε προτάσεις»: Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό (βίντεο)

«Εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν "μαύρες τρύπες" σε αυτά στα χρόνια της κρίσης;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό


Όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση στο ασφαλιστικό, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Δεν υπάρχει περιθώριο για κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία, τόνισε συμπληρώνοντας πως είναι γνωστό πως δεν είναι βιώσιμο σήμερα το ασφαλιστικό. Επανέλαβε ότι φτάσαμε εδώ λόγω της λεηλασίας του συστήματος τα τελευταία 40 χρόνια, το δημογραφικό αλλά και τις επιλογές των τελευταίων χρόνων που μείωσαν το ΑΕΠ κατά 25% και ανέβασαν την ανεργία κοντά στο 30%.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα στα Ταμεία. Η σχέση συνταξιούχων-εργαζομένων στο ΙΚΑ είναι 1 προς 1,7, ενώ οι μισθοί των ασφαλισμένων έχουν μείωση 21% και οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στις εισφορές τους. Δεν συζητάμε για το ασφαλιστικό γιατί το ζητούν οι δανειστές αλλά γιατί το σύστημα θα καταρρεύσει αν δεν πάρουμε μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός.

Εχουν μεγάλη ευθύνη τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά μας κουνούν το δάχτυλο και μίλησε για ευθύνες που πάνε πίσω στη δεκαετία του 1970 όταν δεν αξιοποιήθηκαν τα αποθεματικά και αργότερα όταν τα αποθεματικά των Ταμείων τζογαρίστηκαν στο Χρηματιστήριο. Αναφορά έκανε και στα δομημένα ομόλογα όπως και το καταστροφικό PSI.

«Επιλέγουμε ένα δύσκολο δρόμο: ανοίγουμε τη συζήτηση με αίσθημα ευθύνης και συντάξαμε τη δική μας πρόταση που θέσαμε σε διάλογο. Μια πρόταση που έχει ως βάση την αρχή της ισονομίας. Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον αρνηθήκατε και δεν καταθέσατε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου να πάρετε θέση». 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρέωση στη συμφωνία να μειωθούν οι συντάξεις και όπως είπε ήταν προς τιμήν των εργοδοτών ότι συμφώνησαν σε αύξηση εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. «Εσεις που δημιουργήσατε το πρόβλημα μήπως έχετε να καταθέσετε καμία πρόταση;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με την στρατηγική του ΔΝΤ; Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι με βάση τη συμφωνία θα έκοβε συντάξεις. Εμείς έχουμε διαφορετική στρατηγική, τόνισε. Αντέκρουσε το «επιχείρημα» ότι το ασφαλιστικό έγινε μη βιώσιμο στους επτά μήνες της διαπραγμάτευσης. «Συνεχίζετε να το λέτε, μας κάνετε πολύ καλό», είπε και συμπλήρωσε ότι στο μεσοπρόθεσμο Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ προβλέπονταν περικοπές στο σύστημα αλλά μετέφερε στο διηνεκές τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

* Ενιαίο φορέα ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους και αποκλίσεις μόνο όπου επιβάλλεται (αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες με τους οποίους πρέπει να ανοίξει διάλογος). 

* Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

* Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα της Εθνικής και της αναλογικής που θα δίνεται με βάση τις εισφορές.

* Ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και εισφορές με βάση το πραγματικό και όχι ένα εικονικό εισόδημα.

* Το ένα Ταμείο θα μειώσει τα κόστη για το σύστημα.

* Θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύπτει τυχόν διαφορά για ένα υφιστάμενο συνταξιούχο από τον επανϋπολογισμό των συντάξεων.

Θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζεται

Εξετάζουμε δίκαια αιτήματα και την κριτική αρκεί να είναι με πραγματικά στοιχεία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Εχουμε ξεκινήσει διαβούλευση για μεθόδους εξομάλυνσης στο νέο σύστημα. Οι βελτιωτικές προτάσεις για τους νεότερους επαγγελματίες είναι δεδομένες, τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Διάλογος και όχι καταστολή

Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και δεν προκρίνουμε την καταστολή με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι αρκεί να έχουν κατακτήσεις. 

Θέλω να εκφράσω μια απορία: πάντα οι αγρότες ήθελαν διάλογο και ειδικά με τον πρωθυπουργό. Τώρα που εγώ δηλώνω ανοικτός κάποιοι εξ αυτών τον αρνούνται. «Αναρωτιέμαι γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν είμαι ενάντια στους αγρότες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι περισσότεροι στα μπλόκα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά υπάρχουν και κάποιοι που παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όπως είπε η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τον κατ’ επάγγελμα αγρότη και θα θεσπίσει τραπεζική κάρτα αγρότη ενώ παράλληλα καταθέτει νομοσχέδιο για τον συνεταιρισμό.

Δεν λέμε ότι οι αγρότες είναι φοροφυγάδες αλλά υπάρχει γκρίζα ζώνη στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων. Από αυτό όμως δεν έχουν να φοβηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά οι μεσάζοντες που βγάζουν υπερκέρδη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με το υφιστάμενο σύστημα στους αγρότες η συντριπτική πλειοψηφία σε δυο χρόνια θα κατέβαλε 1.065 ευρώ σε εισφορές. Με το σύστημα μας θα πληρώσουν 174 ευρώ περισσότερα (14,5 ευρώ το μήνα παραπάνω). Υπάρχει επιβάρυνση αλλά ως αντιστάθμισμα θα πάρουν διπλάσια σύνταξη (580 ευρώ αντί 200 ευρώ). «Είναι επιβάρυνση αλλά έχει ανταπόδοση».

Αφου δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά σας άπλυτα τουλάχιστον τηρήστε μια θέση ευθύνης, κατέληξε ο πρωθυπουργός κοιτώντας προς την αντιπολίτευση. 

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

·       Πρέπει όλοι ν’ ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να δει ο ελληνικός λαός το πραγματικό σχέδιο μας για το ασφαλιστικό.

·       Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παραπληροφόρηση και εύκολη δημαγωγία.

·       Να απαντήσετε στο ερώτημα: Βάζουμε όλοι πρώτα το καθήκον μας απέναντι στη χώρα ή κοντόφθαλμους αντιπολιτευτικούς τακτικισμούς που ζημιώνουν τους πολίτες;

·       Να αναγνωρίσετε τις ευθύνες σας και να καταθέσετε έστω και τώρα σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις.

·       Από τη δεκαετία του ’70, αφήσατε τον κουμπαρά των αποθεματικών να ροκανίζεται, για να εξασφαλίζετε προμήθειες και θαλασσοδάνεια στους ημετέρους

·       Τα ίδια και κατά τις δεκαετίες 1990-2000 με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό "πάρτι".

·       Τα δομημένα ομόλογα κόστισαν πολλά εκατομμύρια.

·       Στο εγκληματικό PSI όπου τα ταμεία έχασαν  πάνω από 12 δισ. 

·       Υπονομεύσατε το σύστημα από μέσα με προκλητικές συντεχνιακές κι άλλες πελατειακές ρυθμίσεις.

·       Οι πολιτικές που εφαρμόσατε προκάλεσαν μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και εκρηκτική άνοδο της ανεργίας από το 7% στο 26%.

·       Στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010-2014 και 19,2% μείωση των ασφαλισμένων λόγω της υψηλής ανεργίας.

·       Η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ είναι 1 προς 1,7 ενώ αντί για το οριακά βιώσιμο 1 προς 2,1.

·       Οι μισοί και πλέον αυτοαπασχολούμενοι δεν καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις πληρωμές των εισφορών.

·       Οι συνταξιοδοτήσεις είναι πολλαπλάσιες από τα προηγούμενα χρόνια.

·       Οι μελέτες της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρό ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής συντάξεων από το 2016

·       Με αίσθημα επείγοντος και ιστορικής ευθύνης συντάξαμε την δική μας ολοκληρωμένη πρόταση με κριτήριο την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εσωτερική αναδιανομή, με σεβασμό στην αρχή της αναλογικής ισότητας.

·       Δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στο να μη κοπούν άλλο οι συντάξεις συμφωνώντας με τους μεγαλύτερους εργοδοτικούς φορείς να δεχθούν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.

·       Θα στηρίξετε τη συμφωνία κυβέρνησης-εργοδοτών ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης ψευδοτεχνοκρατικής ιδεοληψίας που οδηγεί πάλι σε περικοπές;

·       Αποδείξαμε ότι η ανταγωνιστικότητα επιβαρύνεται και παρεμποδίζεται κατά 80% από μη μισθολογικούς παράγοντες.

·       Αποδείξαμε ότι οι προηγούμενες μειώσεις των εισφορών επιβάρυναν τα έσοδα των ταμείων χωρίς να αυξήσουν την εξαγωγική επίδοση της χώρας.

·       Θα συνεργαστούμε με το σύνολο των φορέων προκειμένου να καταθέσουμε προτάσεις

·       Για εμάς η αναδιανομή, η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι βασική μας πολιτική επιδίωξη και πυρήνας της ιδεολογικής μας ταυτότητας.

·       Δεν θα υπάρξει καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων.

·       Ο καθένας θα εισφέρει ανάλογα με τη δύναμή του, ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα και όχι με εικονικά εισοδήματα.

·       Το προτεινόμενο σύστημα είναι εξαιρετικά απλό και μειώνει τα διαχειριστικά κόστη.

·       Ρωτάμε την αντιπολίτευση: Προτιμάτε τη συνέχιση του παλιού αδιέξοδου συστήματος μαζί με μία 12η μείωση συντάξεων;

·       Προτείνουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

1.

Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2.

Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3.

Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1.

Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2.

Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1.

Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.  

2.

Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

·       Θυμίζουμε τι δήλωνε δημόσια, σε τηλεοπτικό πάνελ, ο κος Βρούτσης προεκλογικά, το Σεπτέμβριο. Ότι αν επέστρεφε στη θέση του υπουργού:

-              Μία σύνταξη το χρόνο θα χαθεί σίγουρα

-              Η μείωση 70% στις επικουρικές είναι πανάκεια!

-              Επιβάλλεται η πλήρης και άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ επιβάλλεται

-              Το πάγωμα των αυξήσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ

-              Η σωτηρία θα επέλθει από την περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέχρι 900 ευρώ καθώς είναι περισσότεροι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη μέχρι αυτό το ποσό.

·       Από τον Απρίλιο του 2014, η ΝΔ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2018 προέβλεπε ως βασικό σενάριο για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων τα 9.697 εκ. ευρώ, τη στιγμή που στον προϋπολογισμό του 2016 η σχετική πρόβλεψη ανέρχεται στα 10.577 εκ. ευρώ. Δηλαδή η ΝΔ από το 2014 προέβλεπε και ψήφιζε πολύ λιγότερα από αυτά που εμείς δίνουμε σήμερα.

·       Στο Μεσοπρόθεσμο του 2013-2016 που κατατέθηκε τον Οκτώβριο 2012, στο κομμάτι του «Κοινωνικού Προϋπολογισμού» αναφερόταν ρητά πως «προβλέπεται η προοδευτική μείωση του υπερβαίνοντος τα 1.000 ευρώ ποσού συνολικού μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) για τους συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του δημοσίου».

·       Η βασική σύνταξη των αγροτών από το 2002 μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 4% και το 2026 θα εξαφανιστεί! Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ σήμερα είναι €158. Το 2016 θα είναι μηδέν. Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ

·       Η πλειοψηφία των αγροτών, περίπου 400.000 σε σύνολο 645.000, βρίσκεται σήμερα στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία. Σε δύο μόλις χρόνια από σήμερα, το 2018, θα είναι στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία και θα κατέβαλαν €1065 ετησίως για ασφαλιστικές εισφορές. Με το δικό μας σύστημα θα καταβάλουν €1238. Δηλαδή, θα πληρώνουν €14,5 το μήνα περισσότερα. Θα πάρουν, όμως, σχεδόν διπλάσια σύνταξη. Σύνταξη  της τάξεως των €580, από τα οποία τα €384 αντιστοιχούν στην εθνική σύνταξη και τα υπόλοιπα στην αναλογική για 25 εργάσιμα χρόνια. Με το μέχρι σήμερα σύστημα θα έπαιρναν από τον ΟΓΑ €337.

·       Στις σημερινές συνθήκες μια σύνταξη σ’ ένα νοικοκυριό είναι η αποκλειστική πηγή εισοδήματος.

·       Μας χωρίζει άβυσσος από τις ψυχρές, ελιτιστικές απόψεις που δικαιολογούν και νομιμοποιούν την ανισότητα.

·       Πυροτέχνημα κοινωνιολογικού ερασιτεχνισμού η άποψη ότι οι άνεργοι είναι τεμπέληδες και υπεύθυνοι για την κατάστασή τους. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)