to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 06.08.2012

left.gr

Οικονομία

Τεράστια επιτυχία Στουρνάρα: Από τους έξι μήνες, στους επτά η εξόφληση της εφορίας

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για την τακτική της κυβέρνησης, μετά και τη νέα υποχώρηση στις απαιτήσεις της τρόικας. Αυτήν τη φορά για ένα ζήτημα φαινομενικά ελάχιστης σημασίας για τους δανειστές, κάποιας όμως σημασίας για τους Έλληνες φορολογούμενους.


Η κυβέρνηση λοιπόν, που προεκλογικά είχε ως σημαία την επαναδιαπραγμάτευση και επιμήκυνση του αποτυχημένου, όπως παραδέχονταν όλοι, μνημονίου, πλέον δεν μπορεί να πετύχει ούτε την, κατά πολύ ευκολότερη, επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Τι ίσχυε και τι "κέρδισε" η κυβέρνηση

Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν η δυνατότητα των πολιτών να ξεπληρώνουν τις σχετικές με το εισόδημά τους υποχρεώσεις προς την εφορία σε 3 διμηνιαίες δόσεις, δηλ. σε ένα χρονικό ορίζοντα 6 μηνών. Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τα εμφράγματα που ήδη προκαλούν τα νέα εκκαθαριστικά της εφορίας στους γονατισμένους, από ποικίλα χαράτσια και φόρους, πολίτες, πρότεινε στην τρόικα να δοθεί ένα περιθώριο 10 μηνιαίων δόσεων στους φορολογούμενους, προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος τους προς την εφορία. Μια ελάχιστη διευκόλυνση δηλαδή για τον πολλαπλώς φορολογικά επιβαρυνόμενο πολίτη.

Ούτε όμως την πιο απλή διεκδίκηση δεν είναι ικανό να διεκπεραιώσει το οικονομικό επιτελείο, αφού ακόμα και αυτή το σχέδιο κατέρρευσε μπροστά στην άρνηση της τρόικας. Οι δανειστές θεώρησαν ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης θα άνοιγε νέα «τρύπα» στα φετινά έσοδα του Δημοσίου, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μία ακόμη άτακτη υποχώρηση στο πεδίο μάχης της επαναδιαπραγμάτευσης.

Το νέο σχέδιο για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής: Αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, ο φορολογούμενος θα κληθεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την εφορία σε 7 μηνιαίες δόσεις. Παρά την ανακοίνωση της τελικής ρύθμισης από το υπουργείο Οικονομικών, σύγχυση επικρατεί στους φορολογούμενους σχετικά με το αν θα επιβληθεί κατώτερο πλαφόν στις δόσεις, μειώνοντας έτσι σε πολλές περιπτώσεις το χρόνο αποπληρωμής, αφού για παράδειγμα με πλαφόν 300 ευρώ, μια οφειλή ύψους 1500 ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 1500/300=5 μήνες. 

Τελικά ο εμπαιγμός των πολιτών συνεχίζεται...

Η νέα αυτή διαπραγματευτική φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι "θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φορολογουμένων με κοινωνική ευαισθησία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας". Ενώ λοιπόν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι βομβαρδίζονται από πάσης φύσεως φόρους και χαράτσια, η κυβέρνηση τους εμπαίζει, προσπαθώντας σθεναρά και χωρίς αποτελέσματα, όχι να τους απαλλάξει από τα παραπάνω, αλλά να τους διευκολύνει στην αποπληρωμή μέρους όλων αυτών (φόρος εισοδήματος). Η θρυλική, πλέον, επαναδιαπραγμάτευση Σαμαρά συνεχίζεται...
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)