to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τεράστια αποζημίωση σε οικογένεια που επλήγη από εξόρυξη αερίου

Δικαστήριο του Ντάλας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία οικογένεια από το βόρειο Τέξας, η οποία υποστήριζε ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου κοντά στο ράντσο της προκάλεσε στα μέλη της χρόνια προβλήματα υγείας αναγκάζοντάς την να εγκαταλείψει την τοποθεσία για μήνες


Η δικηγορική ομάδα της οικογένειας κάνει λόγο για «την πρώτη ετυμηγορία σε σχέση με το fracking στην αμερικανική ιστορία», η οποία ανοίγει το δρόμο για περισσότερες προσφυγές.

Η οικογένεια Παρ κατέθεσε αγωγή, το 2011, εναντίον του ομίλου Aruba Petroleum Inc.

«Η κόρη μου παρουσίαζε ρινορραγίες, εξανθήματα και κάποια πρωινά ξυπνούσε καλυμμένη στο αίμα… ουρλιάζοντας και κλαίγοντας», είχε δηλώσει τότε η Λίσα Παρ υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα άρχισαν το 2009, αφότου η Aruba είχε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για τα πρώτα 20 φρεάτια εξόρυξης σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το ράντσο.

Παρόμοια, χρόνια, προβλήματα - εξανθήματα, ναυτίες, ημικρανίες κ.ο.κ. - παρουσίασαν και τα τρία μέλη της οικογένειας, ενώ κατοικίδια και ζώα των κοπαδιών της πέθαναν με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μειωθεί η αξία του ακινήτου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής. Οι Παρ αναγκάστηκαν τελικά να φύγουν από το ράντσο τους μέχρι το ζήτημα να διευθετηθεί δικαστικά.

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι περιοχής, όπου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις για fracking, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον ομίλου, στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι αντίδικοι είχαν καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία.

«Αυτές οι εταιρείες βγάζουν εκατομμύρια δολάρια σε βάρος της υγείας και της περιουσίας των ανθρώπων, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τους αγοραστές του φυσικού αερίου.

Για την ακρίβεια, οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε τροχιά αύξησης», υποστήριξε μιλώντας στο al-Jazeera ο συνήγορος της οικογένειας Ντέιβιντ Μάθιους.

«Ελπίζουμε αυτή η απόφαση να κάνει τους ομίλους fracking να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα προβλήματα υγείας και τη φθορά περιουσιακών στοιχείων που προκαλούν οι δραστηριότητές τους.»

Η Aruba Petroleum σχεδιάζει να ασκήσει έφεση, εκτιμώντας ότι οι ενάγοντες «δεν υπέστησαν βλάβες εξαιτίας των γεωτρήσεων ούτε η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων μειώθηκε από την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)