to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 20.01.2023

Διεθνή

Ισπανία: Ρεσάλτο σε ελληνόκτητο πλοίο με 4,5 τόνους κοκαΐνης - Καρέ καρέ η έφοδος της αστυνομίας

Δεκαπέντε άτομα που επέβαιναν στο πλοίο με τους 4,5 τόνους κοκαΐνης συνελήφθησαν - Διαχειρίστρια φέρεται να είναι η εταιρεία Dignatio Corp η οποία έχει την έδρα της στην Ελλάδα - Δείτε βίντεο με την έφοδο της αστυνομίας στο πλοίο


(φωτ.: marinetraffic)

Φορτηγό πλοίο, ονόματι Blume, που φέρεται να είναι ελληνικών συμφερόντων, ακινητοποιήθηκε ανοιχτά της Τενερίφης καθώς εντοπίστηκαν τεσσερισήμισι τόνοι κοκαΐνης η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 180 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων Equasis, ως ιδιοκτήτρια του πλοίου Blume εμφανίζεται η Rentoor Chartering και ως διαχειρίστρια η εταιρεία Dignatio Corp, η οποία φέρεται να έχει την έδρα της στην Ελλάδα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το «Blume» φαίνεται να είναι το μόνο καταχωρημένο πλοίο της Dignatio Corp.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το φορτηγό πλοίο αναχαιτίστηκε κοντά στις Κανάριες Νήσους με περίπου 4.500 κιλά κοκαΐνης - παρότι αρχικά υπολογιζόταν ότι ήταν περίπου 3.000 κιλά κοκαΐνη.

Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης της Εθνικής Αστυνομίας, της Πολιτικής Φρουράς και της Τελωνειακής Επιτήρησης. Το σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη, όπου έφτασε περίπου στη μία το μεσημέρι της Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου. Μέσα στο προαναφερθέν πλοίο συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα.

Όπως αναφέρει το eldia.es, το πλοίο βρισκόταν υπό παρακολούθηση μετά από πληροφόρηση που είχε η ισπανική αστυνομία.

Το πλοίο φέρεται να έπλεε με απενεργοποιημένο το σύστημα εντοπισμού του και τελευταία φορά εξέπεμψε στίγμα στις 17 Ιανουαρίου. Επιπλέον είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι Σάντος, στη Βραζιλία, στις 20 Δεκεμβρίου, με προορισμό την Ρίγα στη Λετονία. Ισπανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη του πληρώματος.

Η επιχείρηση των ισπανικών αρχών στο πλοίο έγινε στα ανοιχτά της Τενερίφης και το οδήγησαν σε ισπανικό λιμάνι για να γίνουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι και να αρχίσουν να βγάζουν τα ναρκωτικά. Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε το πλοίο Fulmar, με το οποίο προσέγγισαν το φορτηγό οι ισπανικές αρχές. Αυτό το πλοίο θεωρείται «ο τρόμος των εμπόρων ναρκωτικών» καθώς η κύρια αποστολή αυτού του περιπολικού είναι του λαθρεμπορίου αλλά και της διακίνησης ναρκωτικών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το «Blume» πέρυσι είχε ακινητοποιηθεί δύο φορές από λιμενικές αρχές για σειρά παραβάσεων. Η πρώτη φορά ήταν στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με το Equasis, διαπιστώθηκαν 45 παραβάσεις, εκ των οποίων έλλειψη πιστοποιητικού καταχώρισης σημαίας, ληγμένος πυροσβεστικός εξοπλισμός και σφάλματα στον εξοπλισμό φιλτραρίσματος λαδιού.

Αργότερα, το ίδιο πλοίο εντοπίστηκε στη Ρωσία, τον περασμένο Ιούλιο, με 25 παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και παραβάσεις που αφορούν τις σωσίβιες λέμβους.

Το ρεσάλτο στο πλοίο έγινε στα ανοιχτά της Τενερίφης και το οδήγησαν σε ισπανικό λιμάνι για να γίνουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι και να αρχίσουν να βγάζουν τα ναρκωτικά. Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε το πλοίο Fulmar, με το οποίο προσέγγισαν το φορτηγό οι ισπανικές αρχές. Αυτό το πλοίο θεωρείται «ο τρόμος των εμπόρων ναρκωτικών» καθώς η κύρια αποστολή αυτού του περιπολικού είναι του λαθρεμπορίου αλλά και της διακίνησης ναρκωτικών.

Καρέ καρέ η έφοδος των αστυνομικών στο ελληνόκτητο πλοίο με την κοκαΐνη

Αστυνομικοί έκαναν κατάσχεση ναρκωτικών
Οι ισπανικές αρχές έκαναν έφοδο στο πλοίο ανοιχτά των αφρικανικών ακτών την Τετάρτη και το μετέφεραν, στη συνέχεια, στα Κανάρια Νησιά, στο λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε. Οι αρχές κατέσχεσαν την ποσότητα των ναρκωτικών και συνέλαβαν τα 15 μέλη του πληρώματος.

Tο υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το «Blume» δήλωνε ότι μεταφέρει 200 τόνους καφέ, μια ποσότητα πολύ μικρή για το μέγεθος του πλοίου.

Πηγές: ieidiseis.gr, avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)