to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 06.03.2023

Κοινωνία

Τέμπη: Προφυλακίστηκε ο σταθμάρχης της Λάρισας - Τι είπε στην απολογία του

Μαραθώνια ήταν η απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας. O 59χρονος κατηγορούμενος πήγε χτες, Κυριακή, στο ανακριτικό γραφείο στις 9 το πρωί και έφυγε στις 9 το βράδυ, με την απολογία του να κρατά τουλάχιστον επτά ώρες και κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας, με την σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, η μαραθώνια απολογία του οποίου ολοκληρώθηκε περίπου στις 9μιση το βράδυ της Κυριακής.

Ο 59χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή. Επίσης, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της διατάραξης της ασφαλείας των συγκοινωνιών, αδίκημα που διώκεται, με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ως κακούργημα και επισύρει ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη έως ισόβια.

Στην πρώτη του κατάθεση, μερικές ώρες μετά το δυστύχημα, ο σταθμάρχης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, φέρεται να έπεσε σε αντιφατικούς χαρακτηρισμούς.

Ο ίδιος, πάντως, όπως τόνισε σε δήλωση ο συνήγορός του, αναλαμβάνει τις ευθύνες στο βαθμό που του αναλογούν.

«Από ανθρώπινη πλευρά είναι πραγματικά συντετριμμένος. Ο άνθρωπος αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Ανέλαβε την ευθύνη μέσα στα πλαίσια που του αναλογεί, αλλά όπως είπα και σε συναδέλφους σας, αυτό το οποίο μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος, γιατί εδώ πέρα υπάρχει ένα δάσος ευθυνών. Το δικό μας μερίδιο το λαμβάνουμε από εκεί και πέρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Είμαι σίγουρος, πεπεισμένος» ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο συνήγορός του, Στέφανος Πατζαρτζίδης.

Από την κατάθεση του προέκυψαν σημαντικά πράγματα, καθώς δεν εμφανίστηκε με απολογητικό υπόμνημα αλλά πήγε και απάντησε σε ό,τι τον ρώτησε η ανακρίτρια, παρουσία και εισαγγελέα. Ο σταθμάρχης επιμένει και υποστηρίζει ότι δεν εγκατέλειψε σε κανένα σημείο τη θέση του και βρισκόταν διαρκώς στο σταθμαρχείο.

Τι απαντά για τη φημολογία περί πάρτι

Σχετικά με τα ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, είπε πως δεν αναγνωρίζει τη φωνή του στις συνομιλίες και περιμένει, όπως είπε ο δικηγόρος του, να ακούσει το περιεχόμενο τους, για κάποια πράγματα που ίσως δεν θυμάται πως διατύπωσε.

Ο συνήγορός του τόνισε πως  ο 59χρονος «μετά λόγου αληθείας, συγκλονισμένος, είπε τα πράγματα όπως έγιναν χωρίς να φοβηθεί εάν από αυτή την αναφορά προκύπτουν ευθύνες στον εαυτό του ή όχι».

«Δεν έπινε, δεν γλεντούσε και δεν έκανε πάρτι» είπε o συνήγορός του και τόνισε πως δεν χρησιμοποίησε κανένα πολιτικό μέσο ώστε να τον κάνουν σταθμάρχη.

Ο 59χρονος που κρίθηκε προφυλακιστέος, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες όπως την κακουργηματική πράξη της διατάραξης ασφαλείας των συγκοινωνιών αλλά και του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Τα κενά στην απολογία - Τι είπε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον επιθεωρητή του ΟΣΕ ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις βάρδιες των σταθμαρχών είπε στο Open και την Αναστασία Αργυριάδου πως ενημερώθηκε πως παύτηκε από τα καθήκοντά του από τα ΜΜΕ, ότι στερείται νομικής βάσης αυτή η απόφαση και δεν βρίσκεται σε βάρος του και περιμένει επίσημη αιτιολόγηση του ΟΣΕ.

Υποστηρίζει πως από την προηγούμενη Παρασκευή έχει καταθέσει στις ανακριτικές Αρχές αυτοβούλως και έχει στα χέρια του τα έγγραφα των βαρδιών που αποδεικνύουν πως στη συγκεκριμένη βραδινή βάρδια υπήρχαν 3 σταθμάρχες.

Ο ένας ήταν ο εμπειρότερος που σχολούσε περίπου στις 11 το βράδυ, όμως ο συγκεκριμένος υπάλληλος έφυγε από το πόστο του νωρίτερα. Μαζί με τον κατηγορούμενο σταθμάρχη θα έπρεπε να είναι άλλος ένας, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν στο πόστο του.

Είναι απορίας άξιο καθώς αυτό δεν το έχει αναφέρει ο 59χρονος ενώπιον της ανακρίτριας, τονίσε η ρεπόρτερ. σημειώνοντας πως υπάρχουν κενά στην απολογία του.

Ο επιθεωρητής επίσης επιρρίπτει ευθύνες και στο σταθμάρχη των Νέων Πόρων καθώς έχει μπροστά του και αυτός τον πίνακα κυκλοφορίας των τρένων και έπρεπε να είχε δει τι συνέβαινε με τις δύο αμαξοστοιχίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)