to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τέλος τα ψέματα για τα «Market In»

Mε τη βούλα της δικαιοσύνης


(φωτογραφία από κινητοποίηση του Οκτωβρίου του 2017 στη Θεσσαλονίκη: 902.gr)

Σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, με πρόσφατη απόφασή του (2833/2019) το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαιώνει απόλυτα τους εργαζόμενους του πρώην Super Market «Καρυπίδης» αναγνωρίζοντας ότι έχει επέλθει καθολική μεταβίβαση της εν λόγω επιχείρησης στην επιχείρηση «Market In» (η οποία έχει εξαγοράσει τα 110 από τα 130 σουπερμάρκετ της «Καρυπίδης»), από τον Νοέμβριο του 2016.

Ως εκ τούτου, η αλυσίδα «Market In» καλείται, με βάση την απόφαση, να προσλάβει τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους που πάνω από 2,5 χρόνια παρέμεναν στον «αέρα», καθώς ο «Καρυπίδης» έκλεισε όλα τα super market, ενώ η «Market In» προχώρησε στο άνοιγμά αρκετών εξ αυτών των καταστημάτων, χωρίς τους εργαζόμενούς της «Καρυπίδης» - παρά το ΠΔ 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Η απόφαση που στηρίχθηκε σε τεκμηριωμένη εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ήδη από τις αρχές 2017), αφορά συγκεκριμένα 60 εργαζόμενους από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, την περιοχή όπου βρίσκονταν και τα περισσότερα καταστήματα της «Καρυπίδης».

Τα «Market In», ως διάδοχος του «Καρυπίδη», υποχρεώνονται να προσλάβουν τους εργαζόμενους αυτούς διατηρώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν κατοχυρωθεί στην «Καρυπίδης» (μισθολογικά, αποζημιώσεις, άδεις κ.λπ.), ενώ ευθύνονται και για όλες τις μισθολογικές εκκρεμότητες (δεδουλευμένα, μισθούς υπερημερίας κ.λπ.).

Συνολικά, οι εργαζόμενοι των super market «Καρυπίδης» ήταν περίπου 1.300, σχεδόν αποκλειστικά στη Βόρεια Ελλάδα και η απόφαση αυτή ασφαλώς αφορά και τους υπόλοιπους, πέραν δηλαδή όσων προσέφυγαν και απέδειξαν ότι υπάρχει συνέχεια των 2 επιχειρήσεων. 

Σημειώνεται, ότι, με αφορμή τη πολύ σημαντική δικαστική απόφαση, το συνδικάτο των εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, απέστειλε ήδη αίτημα για συνάντηση με την διοίκηση των «Market In», ενώπιον του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 17 Απριλίου, όταν ο Ανδ. Νεφελούδης θα βρεθεί εκ νέου στη Θεσσαλονίκη. 

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και στα Ιωάννινα. Στην ίδια πόλη, τα συνδικάτα είχαν καταγγείλει την εμφάνιση «φουσκωτών», τους οποίους είχε επιστρατεύσει η εργοδοσία του «Μarket In», στις 14/12/2017 ενάντια στους απεργούς. 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, είχα συλληφθεί εργαζόμενοι του πρώην «Καρυπίδη» καθώς και μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων.

Θυμίζουμε επίσης ότι, τον Ιούλιο του 2017, μια 42χρονη εργαζόμενη της εταιρείας στα Γιαννιτσά οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Ήταν ένα τραγικό περιστατικό που ανέδειξε την απελπισία που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

«Επαγρύπνηση»

Η αλυσίδα «Market In» δεν ανησυχεί, όπως φαίνεται, μόνο για την προαναφερθείσα δικαστική απόφαση. Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας κείμενο που κοινοποιήθηκε στα στελέχη των καταστημάτων στις 24/1/2019 και συνιστά επαγρύπνηση καθώς «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε ελέγχους» από το Σ.ΕΠ.Ε.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», που αποκάλυψε το υπηρεσιακό σημείωμα, επικαλείται μαρτυρία εργαζόμενου για παραβιάσεις του ωραρίου (ΕΔΩ το ρεπορτάζ της Διαλεκτής Αγγελή).

Στο πρόγραμμα εργασίας, για παράδειγμα, οι διευθυντές των καταστημάτων δηλώνονται ότι δουλεύουν 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα (40 ώρες την εβδομάδα) και πληρώνονται για αυτές τις ώρες, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 9ωρο στην καλύτερη περίπτωση.

Για το ζήτημα έχουν γίνει έλεγχοι και αναμένονται τα σχετικά πορίσματα του Σ.ΕΠ.Ε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)