to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 24.11.2021

Πολιτισμός

Τέλος και στο Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ

Κείμενο έκκληση για τη σωτηρία του Εργαστηρίου Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ έδωσαν στη δημοσιότητα απόφοιτοι του μετά από ανακοίνωση ότι τελεί από μεταβατική διεύθυνση


Φέτος το Εργαστήρι Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ δεν θα γίνει, έπειτα από 18 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Το ΜΙΕΤ τελεί υπό μεταβατική διεύθυνση και, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, «η Μεταβατική Διευθύντρια κ. Λούβη δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύουν το Ίδρυμα για τα επόμενα δύο χρόνια»!

Το Εργαστήρι του ΜΙΕΤ για επιμελητές εκδόσεων είναι μοναδικό στο είδος του: Γίνεται με σκληρές εξετάσεις και χωρίς δίδακτρα, δηλαδή αξιοκρατικά και δωρεάν. Απαιτεί τη δέσμευση της παρακολούθησής του δύο φορές την εβδομάδα επί δύο χρόνια. Ως απόφοιτοί του μάθαμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους επαγγελματίες της παραγωγής του βιβλίου (εκδότες, στοιχειοθέτες, τυπογράφους, βιβλιοδέτες) και διδαχθήκαμε την επιμέλεια του βιβλίου ως πράξη φροντίδας και συνεργασίας.

Το Εργαστήρι στηριζόταν ως τώρα στις δύο διδάσκουσες, την Αντιγόνη Φιλιπποπούλου και την Κωστούλα Σκλαβενίτη, υπεύθυνες εκδόσεων του ΜΙΕΤ, και λειτουργούσε χάρη στην ανιδιοτελή αφοσίωσή τους. Ήταν μια όαση για την κατάρτιση όσων το παρακολουθήσαμε, είτε ασχοληθήκαμε επαγγελματικά με την επιμέλεια εκδόσεων είτε όχι. Η μαθητεία σε αυτό ήταν μια μαθητεία αριστείας. Από τις τάξεις μας εφοδιάστηκαν πολλαπλώς διάφοροι εκδοτικοί οίκοι και η αποφοίτησή μας από αυτό αποτελούσε εγγύηση για την ποιότητά μας ως επαγγελματιών. Σταματώντας, αφήνει χωρίς αντιπρόταση το χώρο της εκπαίδευσής μας, προς όφελος μιας σεμιναριακής, επί πληρωμή και χωρίς άλλα κριτήρια, κατάρτισης διορθωτών.

Η παύση του είναι μέρος της συρρίκνωσης του Εκδοτικού Τμήματος του Ιδρύματος. Η πλούσια και μακρόχρονη δραστηριότητά του αποδεικνύεται από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των πλέον των 500 εκδόσεών του, οι οποίες καλύπτουν «κυρίως διδακτικές ανάγκες των πανεπιστημίων, αλλά και ευρύτερα βιβλιογραφικά κενά», καθώς και «έργα που, λόγω κόστους ή άλλων ειδικών αναγκών, δεν είναι δυνατόν να τα αναλάβουν οι εμπορικοί εκδοτικοί οίκοι», όπως πληροφορεί η ιστοσελίδα του. Οι εκδόσεις του ΜΙΕΤ αποτελούν πρότυπο για την εγχώρια εκδοτική παραγωγή. Με την απαξίωσή τους χάνεται ένας ολόκληρος τρόπος δουλειάς και φροντίδας του βιβλίου.

Η κατά πολλούς προσχηματική οικονομική εξυγίανση του ΜΙΕΤ στοχεύει ακριβώς στη συνολική υποβάθμιση του έργου του. Πλήττεται αφενός ο μορφωτικός χαρακτήρας ενός Ιδρύματος που καλλιεργεί ελεύθερους ανθρώπους και ολοκληρωμένους επαγγελματίες, προς όφελος όσων προωθούν την πειθήνια, ανειδίκευτη και ελαστική εργασία, και αφετέρου η εκδοτική πολιτική του, που προάγει το βιβλίο ως κοινωνικό αγαθό, σε αντίθεση με τις εμπορευματικές επιταγές του κεφαλαίου.

Το ΜΙΕΤ πρέπει να παραμείνει ενεργός εκδοτικός χώρος και τα μορφωτικά του προγράμματα να συνεχιστούν στο ακέραιο, σύμφωνα με το πνεύμα των ιστορικών οραματιστών, των δημιουργών του, των εργαζομένων και των συνεργατών του που υπηρέτησαν πιστά τους σκοπούς του από την ίδρυσή του το 1966 μέχρι την κήρυξη της δικτατορίας και από την αποκατάσταση της δημοκρατίας έως σήμερα.

Οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις που συνεχίζονται τώρα είναι μόνο λίγες σε σύγκριση με όσες προβλέπονταν από την προηγούμενη διεύθυνσή του, και σε λίγο θα σταματήσουν και αυτές. Δεν πρέπει να αφήσουμε να σιγήσει το ΜΙΕΤ με το να καταργούνται μία μία οι δράσεις του, ώσπου να μη μείνει καμία.

Ως απόφοιτοι και απόφοιτες του Εργαστηρίου Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ, διαμαρτυρόμαστε για την παύση του και για την απαξίωση του Εκδοτικού Τμήματος και του ΜΙΕΤ εν γένει.

Είναι χρέος μας να τα υπερασπιστούμε, για την προσφορά τους προς εμάς και προς το σύνολο.

Να σταματήσει η διάλυση του ΜΙΕΤ τώρα!

Απόφοιτοι και απόφοιτες του Εργαστηρίου Επιμέλειας Εκδόσεων του ΜΙΕΤ

Το κείμενο υπογράφουν:

Αναστασία Αθηναίου
Νίκος Αναστασόπουλος
Βέρα Ανδριοπούλου
Βασιλική Αντωνάκη
Γιώργος Αποσκίτης
Γιώργος Αρμένης
Γιώργος Αρχοντής
Πάνος Αστίθας
Ματίνα Βασιλείου
Μαρία Βόσικα
Σταλίνα Βουτσινά
Μαρία Γαργαρώνη
Πάνος Γιαλελής
Κατερίνα Γιανναδάκη
Αναστασία Γιώγου
Κατερίνα Γούλα
Ευαγγελία Δάλκου
Ασπασία Δασσά
Κατερίνα Ευσταθίου
Αλκιβιάδης Ζαλαβράς
Βασιλειάνα Ζηκίδη
Κατερίνα Ζώη
Νίκος Θεοδωρόπουλος
Μαρία Καμπίτση
Δημήτρης Καραδήμας
Ράνια Καραχάλιου
Ξανθούλα Κασιούμη
Βίκυ Κατσαρού
Χριστόφορος Κοντονικολής
Βασίλης Κοντόπουλος
Μαρία Κούτσιανου
Κλεοπάτρα Κυρτάτα
Κατερίνα Λαμπρινού
Μαριάννα Λιανού
Ιωάννα Μεϊτάνη
Δήμητρα Μεσσήνη
Ελένη Μιχαλοπούλου
Ιωάννα Μουτάφη
Γιάννης Μπαλαμπανίδης
Αναστασία Μπάλιου
Δημήτρης Μπεκιάρης
Αντρέας Μπικουβαράκης
Σοφία Μπουγά
Φίλια Μπουγιούκου
Ελένη Μπούρου
Παναγιώτης Πάντος
Ελίνα Πάντου-Κίκκου
Αγγελική Παπαδοπούλου
Έλενα Παπαδοπούλου
Δήμητρα-Ειρήνη Παπανικολάου
Δήμητρα Παπασταύρου
Ελευθερία Παπουτσάκη
Άννα Πλατάκη
Κατερίνα Πραβή
Βάλλια Ράπτη
Γιώτα Σαλτάρη
Γιούλικα Σαμαρά
Γιώργος Σαμουρέλης
Ιουλία Σκουνάκη
Αναστασία Σούλιου
Πέτρος-Ιωσήφ Στανγκανέλλης
Άννα Στρούλια
Βασιλική Σχίζα
Ελένη Τάκου
Κωνσταντίνα Τσιάγκα
Ισμήνη Τσοχαλή
Ζωή Τσώκου
Mariano Villegas
Χαρά Φασούλη
Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους

tags: ΜΙΕΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)