to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 28.06.2021

Πολιτική

Ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ για τους νέους 18 - 25 ετών - ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εξαγοράσει τους νέους

Ανακοινώσεις για προνόμια στους εμβολιασμένους από το Μέγαρο Μαξίμου- Προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα σε νέους έως 25 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δραστηριότητες - «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους νέους σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ - «Η κυβέρνηση καταφεύγει σε πρακτικές που ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού», σχολιάζει το ΚΚΕ


Σε ανακοινώσεις προχώρησαν λίγο μετά τις 12 από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, η υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, ο υπ. Τουρισμού,  Χ. Θεοχάρης, ο υφ. αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκης και ο υφ. παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσος. Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν τα λεγόμενα «προνόμια» στους εμβολιασμένους. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που οι ειδικοί χτυπούν τον καμπανάκι του κινδύνου για την ραγδαία μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση αποφάσισε την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας. 

Ως «νέο παράθυρο ελευθερίας» χαρακτήρισε ο Κ. Μητσοτάκης την ψηφιακή κάρτα που πρόκειται να δοθεί στους νέους, ώστε να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν τους θεωρούσε ως βασικούς υπάιτιους για την διασπορά του κορωνοϊού σε πλατείες και πορείες. «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ (freedom pass) θα δοθεί, λοιπόν, στους νέους έως 25 ετών, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εισιτήρια για ταξίδια, διαμονή σε ξενοδοχεία και είσοδο σε μουσεία, συναυλίες, μνημεία. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, η κάρτα αυτή θα δημιουργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ κάθε νέου που έχει εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση ή θα εμβολιαστεί εντός του 2021. 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει προβεί σε μια σειρά από νομοθετήματα που βάλουν την νέα γενιά (π.χ. αποκλεισμός 25.000 μαθητών από τα ΑΕΙ, πανεπιστημιακή αστυνομία, εργασιακή επισφάλεια και απλήρωτα 10ωρα), επιλέγει να τα «μπαλώσει» με «αντίδωρα», όπως άλλωστε χαρακτήρισε και η υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, την ψηφιακή κάρτα. 

Το «αντίδωρο» αυτό, θα είναι διαθέσιμο εντός του Ιουλίου, πριν το τρίτο δεκαήερο για τους γεννηθέντες από το 1996 έως το 2003. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται μια μέρα μετά την συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων. 

Ταυτόχρονα, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν αναλυτικά τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων για την ψυχαγωγία και τις μετακινήσεις

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες όσο και στους νέους και με αυτόν τον τρόπο και την αποτυχία της να προσεγγίσει και να πείσει όσους παραμένουν δύσπιστοι ότι είναι αναγκαίο να πάνε να εμβολιαστούν.

Τα «προνόμια» στους πλήρως εμβολιασμένους είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα» την απόφαση να εμβολιαστούν.

Αλ. Τσίπρας: Εξευτελιστικό και ενδεικτικό του τρόπου που σκέφτεται ο πρωθυπουργός

Με ένα λιτό σχόλιο στο Twitter σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους νέους 18-25 ετών και ειδικά για το σημείο με την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ, ως κίνητο εμβολιασμού.

«Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των #150ευρω, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο tweet του.

Συμπλήρωσε τέλος, πως «η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής» και «δεν εξαργυρώνεται».

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ

«Αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα.

Να τσιμπήσουν, μήπως και ξεχάσουν τον αυταρχισμό και το ξύλο στις πλατείες, τον πρωτοφανή αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για χάρη των κολεγίων, την υποβάθμιση των πανεπιστημίων τους, την καταδίκη όσων βρουν δουλειά να εργάζονται 10ωρα με μισθούς πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, την διαρκή στοχοποίησή τους πως ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας.

Εάν τον ενδιέφερε όντως η πορεία του εμβολιασμού και όχι το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πάρει διαζύγιο από τη νέα γενιά, θα φρόντιζε να κάνει κάτι για τους άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι και αν και έχουν πρόσβαση από τις αρχές του έτους στο εμβόλιο, παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό περίπου 35%.

Παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες και την εξευτελιστική κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη, καλούμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ανεξάρτητα από εξευτελιστικά δωράκια και προνόμια.

Και επιτέλους καλούμε τον ανέμελο κ. Μητσοτάκη:

  • να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες δημιουργώντας κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα μάλιστα που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του, τέλος Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών όπως υποσχόταν έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού.
  • να σταματήσει να στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα χαλάρωσης, ζητώντας από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες, την ώρα που όλοι προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».».

Ν. Φίλης: «Φτήνιες» Μητσοτάκη, αλλά η νεολαία δεν «τσιμπάει»

Η απόφαση Μητσοτάκη για «χαρτζιλίκι 150 ευρώ» στην νεολαία προκαλεί και προσβάλλει, πρώτα και κύρια τους ίδιους τους νέους. Επίσης, τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι άνεργοι, ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τους συμπολίτες με αναπηρία, τους χαμηλοσυνταξιούχους των 300 ευρώ, όλους εκείνους που χάνουν το σπίτι ή το κατάστημά τους από την επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Πόσο απελπιστικές να είναι οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο χώρο της νεολαίας, ώστε ο πρωθυπουργός να επιχειρεί την «εξαγορά» της με πρόσχημα τον εμβολιασμό;

Πολύ φτηνό το κόλπο σας κ. Μητσοτάκη!

Μόλις προ ολίγων ημερών νομοθετήσατε την εργασιακή ζούγκλα για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά. Ψηφίσατε τη δυνατότητα των εργοδοτών της να πληρώνει τις υπερωρίες των νέων με ρεπό. Ετοιμάζεστε να τους εξαιρέσετε από τη δημόσια επικουρική ασφάλιση και οι ασφαλιστικές εισφορές τους να παίζονται στο χρηματιστηριακό τζόγο. Η κυβέρνησή σας τους στοίβαζε σε υπερπλήρεις σχολικές αίθουσες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τους λοιδορούσε για τη... διάδοση του ιού στους ηλικιωμένους και τους ξυλοκοπούσε στις πλατείες και στις διεκδικήσεις της. Το υπουργείο Παιδείας σας φιλοδώρησε τους νέους με δύο χρόνια κλειστά πανεπιστήμια και διαρκή λουκέτα σε σχολεία, ενώ ετοιμάζεται να προικίσει τις σπουδές τους με… ειδικούς φρουρούς και πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ενδιαφέρεστε στ’ αλήθεια για τη νεολαία κύριε Μητσοτάκη;

Απόδειξη!

- Να δώσετε σε όλους τους νέους πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα!

- Να πάρετε σήμερα πίσω την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα αφήσει τουλάχιστον 25.000 «μαθητές της πανδημίας» εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεσμευτείτε ότι 77.415 υποψήφιοι θα μπούν στα ΑΕΙ, όσες και οι θέσεις που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι διατίθενται!

- Να κάνετε δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα Πανεπιστήμια των παιδιών που έχασαν τον ένα ή τους δύο γονείς τους την περίοδο της πανδημίας!

- Να επαναφέρετε τη δυνατότητα των νέων εργαζόμενων των Εσπερινών Σχολείων να εισέρχονται στα Πανεπιστήμια!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τη νεολαία να μπει μπροστά στον αγώνα για υγειονομική ασφάλεια. Να σπεύσει μαζικά στον εμβολιασμό με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Είμαστε βέβαιοι ότι οι νέοι μας θα «τσιμπηθούν», αλλά δεν θα «τσιμπήσουν»!

ΚΚΕ: Εκφυλισμένη εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» η αντίληψη της κυβέρνησης

Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά, για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με “δωράκια” στη νεολαία. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή “της ατομικής ευθύνης” και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης.

Αντί να εξασφαλίσει ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αντί να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις, αντί να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, καταφεύγει σε πρακτικές που τελικά ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού.

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις για τα «προνόμια»

Περαιτέρω χαλάρωση παρά το σήμα κινδύνου των ειδικών για την μετάλλαξη Δέλτα

Από σήμερα, Δευτέρα 28 Ιουνίου, αίρεται όχι μόνο η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας αλλά και μια σειρά άλλων περιορισμών από τους τελευταίους εναπομείναντες.

Ειδικότερα: εξαιρούνται από τα εβδομαδιαία self test οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως όπως και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια. Επίσης, αυξάνεται σε 10 από 6 ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε τραπέζι στην εστίαση ενώ αυξάνεται σε 300 άτομα το ανώτατο όριο ατόμων για δεξιώσεις. Και τέλος, για τις παραλίες με ελεγχόμενη είσοδο ορίζεται η αναλογία 120 άτομα ανά 1.000 τμ επιφάνειας.

Τι αλλάζει για εργαζόμενους στο Δημόσιο

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)