to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τέλος εποχής; To National Geographic πουλήθηκε στον μεγιστάνα Μέρντοχ

Το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό περνά στην ιδιοκτησία του Ρούπερτ Μέρντοχ, του πολυεκατομμυριούχου που αρνείται την κλιματική αλλαγή, έναντι 725 εκατομμυρίων ευρώ. Σφοδρή κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ανελέητη σάτιρα στα social media


Μετά από εκατόν είκοσι επτά χρόνια εκδόσεων σε μη κερδοσκοπικό πλαίσιο λειτουργίας, το περιοδικό National Geographic πέρασε σχεδόν εξολοκλήρου στον Rupert Murdoch και την 21th Century Fox, ως μέρος επέκτασης της μεγάλης κοινοπραξίας του ομίλου.   Η 21st Century Fox, η οποία κατέχει τα κανάλια του National Geographic TV εδώ και 18 χρόνια, ανακοινώθηκε πως θα καταβάλει 725 εκατ. δολάρια στο National Geographic Society το οποίο με τη σειρά του θα μεταβιβάσει το 73% στην εταιρία του Murdoch προκειμένου αυτό να γίνε μέρος μιας νέας εταιρείας που θα ονομαστεί National Geographic Partners.  

(tweet της Γκρινπίς: Άσχημα νέα για τους φίλους της φύσης, καθώς ο αρνητής της κλιματικής αλλαγής Ρ. Μέρντοχ αγοράζει το National Geographic)

Ο νέος φορέας θα συνδυάσει τα τηλεοπτικά κανάλια με το περιοδικό και άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των στούντιο του National Geographic, τις ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιβλία και τους χάρτες και μερικά ακόμη μιντιακά προϊόντα της επωνυμίας.   "Η νέα κοινοπραξία θα δώσει στο National Geographic Society τη δυνατότητα  να συνεχίσει να εκπληρώνει την επιστημονική του αποστολή  για πολύ καιρό στο μέλλον" ανακοίνωνε η πλευρά του περιοδικού και η δήλωση του CEO Gary Knell. Ωστόσο η μετάβαση αυτή δεν έχει ακόμη λάβει καλές κριτικές...  

Δεκάδες ξένα μέσα σημειώνουν πως το National Geographic, μπορεί να πήρε μια μεγάλη και σίγουρη παράταση ζωής ως προς το τμήμα των οικονομικών πόρων, αλλά βλέπουν τη συμφωνία αυτή ως "ταφόπλακα" για το επιστημονικό του κύρος.   Η Washigton Post κάνει τις πρώτες ζοφερές προβλέψεις και σχολιάζει την αβεβαιότητα για το τι θα μπορούσε να συμβεί με την εικόνα του περιοδικού έγκριτης και υψηλού κύρους δημοσιογραφίας υπό τη σκέπη του Murdoch.   Επιτελικά στελέχη επισημαίνουν την ποιότητα των μέσων του μεγιστάνα και υπενθυμίζουν την αμηχανία που έφερναν στο περιοδικό τόσα χρόνια, τα reality προγράμματα του καναλιού που ουδεμία σχέση είχαν με το ποιοτικό περιεχόμενο του εντύπου.  

Embedded image permalink

Σάτιρα στα social media: Αυτό θα είναι το πρώτο τεύχος του National Geographic μετά την εξαγορά του από τον Μέρντοχ 

Embedded image permalink

Κι ένα ακόμα σατιρικό εξώφυλλο: «Είναι εδώ» οι εξωγήινοι αντι-χριστιανοί, κομμουνιστές, πρόσφυγες που έρχονται να πάρουν τις δουλειές σας, τα παιδιά σας ΚΑΙ τα όπλα σας

 Αυτό που ωστόσο φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη απειλή για το κύρος και το μέλλον του περιοδικού είναι η στάση του Murdoch ως προς ένα πολύ συγκεκριμένο επιστημονικό κομμάτι, και αυτό δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή. Ο πανίσχυρος Murdoch που έχει στην κατοχή του την News Corporation βρίσκεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα που στις ΗΠΑ έχει εκτός από οικολογικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ένα από τα βίντεο που παραθέτουν είναι το απόσπασμα μιας συνέντευξής του που είχε κάνει αίσθηση και το άρθρο του Guardian που είχε κάνει αίσθηση:

   

Αίσθηση ωστόσο είχε επίσης προκαλέσει και μια έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικά του η οποία τελικά ήταν μάλλον παραπλανητική και ατεκμηρίωτη. Θέμα της και συμπέρασμά της ήταν και πάλι η άρνηση των στοιχείων για την ραγδαία κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. To θέμα είχε πάλι αναφερθεί στον Guardian. Aν και ο αντίλογος επιχειρηματολογεί πως οι παρεμβάσεις του Murdoch αφενός δεν είναι προαπαιτούμενο για τη συμφωνία και αφετέρου δεν είναι απαραίτητο πως θα επηρεάσουν το κύρος του περιοδικού, η υποδοχή της είδησης δεν ήταν και τόσο θερμή από τα social media. Πάντως από τις μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ σημειώνεται πως το κολοσσιαίο deal πρόκειται να αλλάξει άρδην τον χαρακτήρα του περιοδικού που τα τελευταία χρόνια σημείωνε δραματική πτώση στις πωλήσεις.

Embedded image permalink

Άλλη μια διαμαρτυρία μέσω social media

(πληροφορίες από lifo.gr και τα social media)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)