to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 02.06.2017

Οικονομία

«Τέλος εποχής» για τον Πήγασο;

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες ξεκινούν οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα - Οι εφημερίδες δεν θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες, το φύλλο της Κυριακής δεν θα βγει στα περίπτερα, οι ιστοσελίδες δεν ανανεώνονται ήδη από χθες


 - ΑΥΓΗ

Οι φούσκες χρέους των μιντιακών ομίλων σκάνε η μία μετά την άλλη. Σε αδυναμία να αποπληρώσουν δόσεις χρεών, μεγάλοι όμιλοι Τύπου καταρρέουν. Τελευταίο κρούσμα, ο Πήγασος του Φ. Μπόμπολα, μετά το Mega και τον ΔΟΛ. Έχει έρθει «τέλος εποχής» και για τον Πήγασο;

Η πορεία δεν είναι κοινή για όλους. Μπορεί οι εργαζόμενοι, ή τουλάχιστον ένα μέρος τους, να κράτησαν ανοιχτό το Mega εδώ και έναν χρόνο, μέχρι να έρθει ο Β. Μαρινάκης ως σωτήρας, και το ίδιο να έπραξαν και στον ΔΟΛ με “Το Βήμα”, "Τα Νέα”, τις ιστοσελίδες και το ραδιόφωνο, απλήρωτοι 6 μήνες. Όμως δεν φαίνεται να προχωρά με τον ίδιο τρόπο και το “Έθνος”. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, πιεζόμενοι από ανεξόφλητα δεδουλευμένα πέντε μηνών.

Η διάψευση από την Πήγασος της είδησης ότι καταγγέλλονται από τις τράπεζες τα δάνεια και γίνονται στο σύνολό τους (περί τα 160 εκατ. ευρώ) άμεσα απαιτητά δεν έδειξε να γίνεται πιστευτή ή έστω να εγγυάται κάποιας μορφής συνέχισης της λειτουργίας με ομαλό τρόπο. Η απόφαση στη συνέλευση των εργαζομένων για απεργία ήταν συντριπτική.

Στη διάψευσή της, η Πήγασος αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε απάντηση του ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα ηλεκτρονικού Τύπου και με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς, η Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες αρχές ότι είναι ανακριβής οιαδήποτε σχετική αναφορά περί καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων την 30ή Μαΐου 2017».

Παρά τη διάψευση, οι εργαζόμενοι, περισσότεροι από 400 στο “Έθνος”, την “Ημερησία”, την “Goal News”, τα περιοδικά και το Ίντερνετ, κατεβαίνουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από χθες το απόγευμα. Οι εφημερίδες δεν θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες, το φύλλο της Κυριακής δεν θα βγει στα περίπτερα, οι ιστοσελίδες δεν ανανεώνονται ήδη από χθες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας και αγωγές για χρεωστούμενα και για αποζημιώσεις.

Την απεργιακή κινητοποίηση κήρυξαν τα σωματεία συντακτών, προσωπικού, τεχνικών, λιθογράφων και φωτορεπόρτερ από χθες, ώρα 6 μ.μ., έως την Τετάρτη, στις 8 το πρωί.

Σύμφωνα με τα σωματεία: «Η απεργία κηρύσσεται καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία αφενός τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στις αποδοχές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2017, και αφετέρου συστηματικά καταπατά κάθε συμφωνία και δέσμευση από την πλευρά της. Τα Δ.Σ. των ενώσεων ζητούν την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά του Φ. Μπόμπολα σημειώνει ότι έχει εκπονήσει business plan για τη σωτηρία της εταιρείας στο οποίο οι τράπεζες δεν έχουν απαντήσει, ενώ συμπληρώνει ότι η πρότασή του δεν είναι η λύση της ειδικής διαχείρισης όπως συνέβη με τον ΔΟΛ, αλλά η άμεση εκποίηση των ενεχυριασμένων από τις τράπεζες περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)