to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 24.05.2018

Διεθνή

«Τέλος εποχής» για τη Βιέννη, μετά την αποχώρηση του επί 24 χρόνια δημάρχου της

Στη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη (1,8 εκατομμύρια κάτοικοι) στο γερμανόφωνο χώρο - μετά το Βερολίνο -- η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το δίκαιο, που εκπροσωπούσε ο Μίχαελ Χόιπλ, αντίπαλος το 2015 του ακροδεξιού Στράχε (τωρινού αντικαγκελάριου) του έδωσε τότε μια ξεκάθαρη νίκη με διαφορά σχεδόν εννέα εκατοστιαίων μονάδων.


"Τέλος εποχής " για την αυστριακή πρωτεύουσα, αποτελεί η σημερινή αποχώρηση, έπειτα από ολόκληρα 24 χρόνια θητείας, του δημάρχου και κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, τον οποίο διαδέχεται ο έως τώρα δημοτικός σύμβουλος Οικιστικής Πολιτικής Μίχαελ Λούντβιγκ, που εξελέγη απόψε στα δύο αξιώματα από 56 του συνόλου των 100 μελών της τοπικής Βουλής-δημοτικού συμβουλίου.

Ο νέος δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, είχε εκλεγεί, σε μία πρώτη φάση, διάδοχος του Μίχαελ Χόιπλ στην αρχηγία της οργάνωσης των Σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη - τη μεγαλύτερη οργάνωσή τους στην χώρα -- στο έκτακτο συνέδριο τους στις 27 Ιανουαρίου.

Ο 68χρονος απερχόμενος Μίχαελ Χόιπλ βρίσκεται αδιαλείπτως στη θέση του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη της Βιέννης από το 1994, με την τελευταία επανεκλογή του στα δύο αξιώματα να έχει γίνει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου του 2015, των οποίων υπήρξε νικητής.

Στις εκλογές εκείνες, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία του, κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης, δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι τότε δημοσκοπήσεις .

Το Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκεται πλέον από τις 18 Δεκεμβρίου του 2017 στην αυστριακή ομοσπονδιακή (κεντρική) κυβέρνηση, σε συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νέου Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στις εκλογές του 2015 στη Βιέννη, ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο αρχηγός των Ελευθέρων , ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται μία σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ - και ο οποίος τώρα είναι πλέον αντικαγκελάριος στην κεντρική αυστριακή κυβέρνηση -- διεκδικούσε για τους Ελεύθερους την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου, αποτυγχάνοντας και στις τρεις απόπειρές του.

Ουσιαστικός νικητής των σημαδιακών εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη (1,8 εκατομμύρια κάτοικοι) στο γερμανόφωνο χώρο - μετά το Βερολίνο -- υπήρξε η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το δίκαιο, που εκπροσωπούσε ο αντίπαλος του Στράχε, ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος κατακτούσε μια ξεκάθαρη νίκη με διαφορά σχεδόν εννέα εκατοστιαίων μονάδων.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, παραμένοντας τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος προχώρησε ένα μήνα αργότερα και μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, σε έναν συνασπισμό - όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά -- με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Ο από το 1994 δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης, που θεωρείται, εδώ και πολλά χρόνια, ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ήδη ανακοινώνοντας διερευνητικές συνομιλίες και με τα τέσσερα άλλα κόμματα της τοπικής Βουλής, είχε αποκλείσει εκ νέου κατηγορηματικά μια κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και 100 χρόνια, από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), παρέμειναν και μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου 2015, η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Βέβαια, παρά την εκ νέου επικράτησή τους έναντι του Κόμματος των Ελευθέρων, την οποία οφείλουν κατά κύριο λόγο στην υποδειγματική φιλοπροσφυγική πολιτική του Μίχαελ Χόιπλ, οι Σοσιαλδημοκράτες της Βιέννης είχαν μειώσει το ποσοστό τους στο 39,4% από το 44,3% στις προηγούμενες εκλογές το 2010, καταγράφοντας τις υψηλότερες απώλειες τους στις λεγόμενες εργατικές συνοικίες της πρωτεύουσας, σε θεωρούμενα δηλαδή σοσιαλδημοκρατικά "προπύργια", όπου η Ακροδεξιά είχε σημειώσει πρωτοφανή άνοδο.

Αναλυτές είχαν επισημάνει ως μεγάλη παράλειψη την μη επαρκή προβολή από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών, των θετικών εξελίξεων στην πόλη της Βιέννης, τη στιγμή που, μεταξύ άλλων, η αυστριακή πρωτεύουσα κατακτά συνεχώς εδώ και εννέα χρόνια την πρώτη θέση ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ και οι σχετικές δημοσκοπήσεις βρίσκουν τρεις στους πέντε των δημοτών της να αναγνωρίζουν το γεγονός αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Βιέννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)