to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 20.11.2020

Κοινωνία

Έλλειψη σχεδίου: Επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη εν μέσω αδιεξόδου κυβέρνησης-κλινικαρχών και αντιδράσεων

Σε επίταξη δύο κλινικών ανακοίνωσε πως προχωρά σήμερα το υπ. Υγείας, μιας και χθες το βράδυ εξέπνευσε το τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για COVID-19, χωρίς αποτέλεσμα. Είχαν προηγηθεί έγγραφες και προφορικές προσκλήσεις, επίσης χωρίς ανταπόκριση. Οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας τέτοιων ασθενών. «Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί η κυβέρνηση να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες» σχολιάζει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


Επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, η Γενική Κλινική και η Κλινική Σαραφιανού για τη νοσηλεία των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid, αφού εχθές, στις 9 μ.μ., εξέπνευσε χωρίς κανένα αποτέλεσμα το τελεσίγραφο (βλ. παρακάτω το σχετικό έγγραφο) του υπουργείου Υγείας, με το οποίο είχε ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των κλινικών της πόλης να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών Covid. Πλέον, οι κλινικές αυτές, με το προσωπικό και τους γιατρούς τους, εντάσσονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ.

Ασκείται ήδη κριτική  τόσο για το γεγονός πως η επίταξη λαμβάνει χώρα με μεγάλη καθυστέρηση, όσο και ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε σχετική προετοιμασία ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια. Καθώς η επίταξη αφορά κλινικές και δεν αναφέρεται σε ολοκληρωμένες μονάδες (που δεν υπάρχουν), οι ίδιοι οι κλινικάρχες φαίνεται να αντιδρούν (βλ. παρακάτω), λέγοντας πως αδυνατούν να νοσηλεύσουν ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού. Επίσης, το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών δεν έχει εμπειρία και σε πολλές περιπτώσεις την απαραίτητη εξειδίκευση για να έρθει σε επαφή με περιστατικά Covid-19. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, οι κλινικές αυτές έχουν συνολικά 300 κλίνες (100 η κλινική Σαραφιανού και 200 η Γενική).

Το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό σήμερα πως, «παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Περαιτέρω εξελίξεις στο ζήτημα αναμένονται μέσα στην ημέρα.

· · ·

Υπενθυμίζεται πως στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

covid

Τι λένε οι κλινικάρχες

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, αναφέρει στο iEidiseis ότι «αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Πού να τα βρούμε τα χρήματα;».

Και συνεχίζει μιλώντας στο iEidiseis: «Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε και ήδη νοσηλεύσουμε ασθενείς του ΕΣΥ μη COVID-19 αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσα κατάστασης διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτηριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους και πρέπει να διατεθούν ολόκληρες και κατά προτίμηση να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού και όχι στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ασθενείς από νοσοκομεία όμορων νομών ώστε να μεταφερθούν εκεί οι νοσούντες από COVID-19».

Ο κ. Σαραφιανός εξήγησε ότι σε περίπτωση  μη εθελοντικής διάθεσης 200 κλινών μέχρι απόψε στις 21.00, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι διατεθειμένη να προβεί σε επίταξη. Κι αυτό δεν θα αναιρέσει όλα τα προηγούμενα που αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο…

Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν 900 κρούσματα καθημερινά και χρειάζονται 15 ημέρες νοσηλείας έκαστο κατά μέσο όρο, αυτό μεταφράζεται σε 13.000 κλίνες καθημερινά συμβατικές καθημερινά. Και η Θεσσαλονίκη έχει περίπου δημόσια και ιδιωτικά (2000 τα ιδιωτικά).

Ανδρ. Ξανθός: Πολύ λίγα, πολύ αργά

Δήλωση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθού, για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών:

«Πολύ λίγα, πολύ αργά. Αυτό χαρακτηρίζει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για άμεση διάθεση 200 ιδιωτικών κλινών της Θεσσαλονίκης για νοσηλεία περιστατικών Covid. Χρειάστηκε να φτάσουν τα δημόσια  νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στο λειτουργικό black out, για να υιοθετήσει η κυβέρνηση μια πρόταση που η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν εισηγηθεί εδώ και καιρό. Η επίταξη των  ιδιωτικών  κλινικών  πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος  και ασφάλειας των ασθενών. Ελπίζουμε να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις και προσχηματικές αντιδράσεις των κλινικαρχών. Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του Συστήματος Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ.

Δημ. Κουτσούμπας: Έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού - Επίταξη χωρίς παζάρια

Δήλωση του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών:

Έπρεπε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να φτάσει στο “χείλος του γκρεμού” για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν όμως μιλάμε για επίταξη, εννοούμε πραγματική επίταξη, χωρίς παζάρια και επιπλέον δωράκια για τους ιδιοκτήτες των κλινικών που τόσα χρόνια θησαυρίζουν.

Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο. Τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ας σκεφτούμε όλοι αυτές τις κρίσιμες ώρες, πόσο επιζήμια ήταν η θέση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για δήθεν “αρμονική συνύπαρξη” δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πόσο τραγικά επίκαιρη η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες.

· · ·

Οι πρώτες αντιδράσεις το βράδυ της Πέμπτης

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ:

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους.

Ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας.

Νάσος Ηλιόπουλος: Επίταξη τώρα, όχι παζάρια με τις ιδιωτικές κλινικές!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζει το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης:

Επίταξη τώρα, όχι παζάρια με τις ιδιωτικές κλινικές!

Τη στιγμή που το σύστημα υγείας είναι στο κόκκινο και η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα αυτονόητα.

Άμεση επίταξη τώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας: Επίταξη τώρα!

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες, στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές bussiness, επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά.

Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της.

Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες , ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι΄ αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως, επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους, την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους.

Αυτοί είναι λοιπόν οι “κοινωνικοί εταίροι”.... να τους χαίρονται. Ακόμα και τώρα σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση αυτοί οι καπιταλιστές αρνούνται να βοηθήσουν. Ας βγάλουν συμπεράσματα όσοι θεωρούν ότι αυτός που κερδοφορεί από τον πόνο και των ιδρώτα των άλλων μπορεί και να έχει “κοινωνικές ευαισθησίες”.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία “κατανόηση” από τους κλινικάρχες, η κυβέρνηση να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)