to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 02.06.2019

Πολιτική

Τι λέει το ΚΙΝΑΛ για τη ρήξη με Βενιζέλο (ενημέρωση)

Με τίτλο "Τα sos ερωτήματα" το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής απαντά με κείμενό του στα όσα διατυπώνονται για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του με το ΚΙΝΑΛ.


Με τίτλο "Τα sos ερωτήματα" το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής απαντά με κείμενό του στα όσα διατυπώνονται για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μη θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του με το ΚΙΝΑΛ.

Στο ερώτημα: «γιατί όχι Βενιζέλος και γιατί Καμίνης», το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «η επιλογή του επικεφαλής στο Επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο κείμενό του, «αυτός ο στόχος απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου. Αποφάσεις από τις οποίες παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος».

Προστίθεται ότι ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση. «Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα, ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τα περί "ουράς του ΣΥΡΙΖΑ" είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Στο ΚΙΝΑΛ αντικρούουν το επιχείρημα ότι εξεδιώχθη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ισχυρίζονται ότι «κανείς δεν έδιωξε κανένα. Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει τη μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα».

Επισημαίνουν ότι «η θέση του κ. Βενιζέλου που εκφράσθηκε και με δημόσια δήλωσή του λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, ήταν "μόνο πρώτος στο Επικρατείας". Η προσωπική του απόφαση, να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το Κίνημα Αλλαγής για την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής του Επικρατείας». «Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά», αναφέρεται.

Σχετικά με το γιατί αυτή τη στιγμή (24 ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές) το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι «η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο».

Όσο για το ερώτημα "γιατί όχι η ίδια αντιμετώπιση στον Γιώργο Παπανδρέου", σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει καμιά διαφορά αντιμετώπισης. Οι πρώην πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό».

Το χρονικό της ρήξης

Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με απόφαση της Φώφης Γεννηματά τίθεται επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, με δήλωσή του ευχαρίστησε την κ. Γεννηματά για την επιλογή και τόνισε: «Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να ξαναγίνει κυρίαρχη».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του έθεσε εαυτόν εκτός του Κινήματος Αλλαγής μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τη Φώφη Γεννηματά η οποία του γνωστοποίησε την απόφασή της να τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ τον κ. Βενιζέλο στην τελευταία θέση.

«Δεν της  ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου::

«Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει  πως  επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα.

Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της  ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας».

Απάντηση του ΚΙΝΑΛ στον Ευάγγελο Βενιζέλο

Το Κίνημα Αλλαγής σε άτυπη ενημέρωση απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ στηρίζει τον Γιώργο Καμίνη. Στην ενημέρωσή της η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σ’ αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα:«Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν “πρώτη θέση στο Επικρατείας ή τίποτα”».

Ακόμη τονίζεται πως «όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σ’ αυτή τη κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του πολιτικού φορέα για να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο.

«Απόφαση που ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στις επόμενες εκλογές. Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της θα συμβάλει σημαντικά σ΄ αυτό», υπογραμμίζεται από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Φ. Γεννηματά: Ο κ. Βενιζέλος μπορούσε να διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό όπου ήθελε

Τη λύπη της για την απόφαση του κ. Βενιζέλου να μη διεκδικήσει επανεκλογή με σταυρό εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Στη θέση του θα διεκδικούσα τον σταυρό και την αξιολόγηση των ψηφοφόρων», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Για την επιλογή να μη θέσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας η Φώφη Γεννηματά είπε: «΄Εκρινα ότι το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλω να στείλω στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, στους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι η θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν συμβολίζει τη θέση που είχε κάποιος στο παρελθόν, αλλά αυτά που θα κάνει στο μέλλον ενώ τόνισε ότι τίθεται ζήτημα ηθικής. «Υπάρχει ένα ζήτημα ηθικής στην πολιτική, τα στελέχη αξιολογούνται για την ηθική τους σε κάθε φάση και ειδικά πριν τις εκλογές», ανέφερε η κ. Γεννηματά

Σχετικά με το εάν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ μετεκλογικά εφόσον προκύψει τέτοια περίπτωση στην επόμενη των εκλογών η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι «η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Θεοχαρόπουλος για ΚΙΝΑΛ: Έφυγε η αριστερή, έφυγε η κεντρώα, τώρα φεύγει και η δεξιά πτέρυγα του Βενιζέλου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. επιβεβαιώνουν το στρατηγικό αδιέξοδο

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρει:

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. επιβεβαιώνουν το στρατηγικό αδιέξοδο όσων με πάθος επεδίωκαν την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσαν να αποκρύψουν ότι αυτό θα σήμαινε και στρατηγική νίκη της δεξιάς και της Ν.Δ.

Στις 7 Ιουλίου. όμως, μπροστά στην εθνική κάλπη. τα διλήμματα θα είναι αμείλικτα και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν για  τα επόμενα τέσσερα χρόνια επιθυμούν προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση.

Σε αυτό το ερώτημα κανείς δεν θα αποφύγει τελικά να απαντήσει.

Δ. Παπαδημούλης: Σοβαρή εξέλιξη που θα ενισχύσει τον πολιτικό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές

Για «σοβαρή εξέλιξη που θα ενισχύσει τον πολιτικό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές» κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter: «Μεγαλώνει η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες. Για αποτροπή του ρεβανσισμού κ της οπισθοδρόμησης που εκφράζει η ΝΔ».

"Ενώ η Φώφη Γεννηματά  επιμένει γραμμή για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», σε αντίθεση τόσο με την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών στη χώρα, όσο κ με τους Ευρωσοσιαλιστές, ο Βενιζέλος την καταγγέλλει ως «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ»! Σε λίγο θα την πει και «συνοδοιπόρο των κομμουνιστών»!", σημειώνει σε επόμενο tweet.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Μάνος Επιτροπάκης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου, ανακοινώνοντας και τη δική του αποχώρηση από το κόμμα.

«Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητα μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook.

Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητα μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο.
Πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω!"

Τον Μ. Επιτροπάκη ακολούθησαν ο Γιώργος Τόλιος, η Σοφία Θεολογίτου, αλλά και ακόμα δύο υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ στην Κορινθία που δήλωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι.

Παράλληλα, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ζητούν την άμεση σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και να ληφθούν εάν χρειαστεί οι ανάλογες αποφάσεις. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου, ενώ την Τρίτη 4 του μηνός πρόκειται να συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ν. Ανδρουλάκης: Θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί
«Ήταν μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειαζόμαστε ενότητα ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ενότητα όμως σφυρηλατείται με τον σεβασμό στις ιδέες, στη δημοκρατική λειτουργία αλλά και την ιστορία της παράταξης και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στις κρίσιμες καμπές της. Οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε τη γνήσια αγωνία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πληροφορίες: avgi.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)