to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:24 | 12.03.2013

Πολιτική

Τεχνητή αισιοδοξία τέλος: περίπατος στα αγκάθια οι «διαπραγματεύσεις» με την Τρόικα

Παρά το κλίμα «αισιοδοξίας» που διοχετευόταν χθες, με τις συνομιλίες για τα ακανθώδη θέματα να είναι «κοντά σε συμφωνία», ο ίδιος ο υπ. Οικονομικών έδωσε το σύνθημα για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για να μην περιμένει και πολλά από τις «διαπραγματεύσεις» με την Τρόικα.


Αφού θυμίσουμε τι γραφόταν αργά χθες το βράδυ: Τρίτη απόγευμα η συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας, διαβάστε από το Βήμα, ενδεικτικά (πηγή των περισσότερων δημοσιευμάτων είναι το ΑΠΕ), τις πρωινές εξελίξεις:

 

Τρια πολύ μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις αποτρέποντας την όποια συμφωνία, παρά και τη νέα ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των δανειστών, διάρκειας πέντε ωρών.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ



Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (σ.σ.: προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Αύριο (σ.σ.:σήμερα Τρίτη) συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια». Ο υπουργός «φωτογράφισε» το πρώτο από τα «αγκάθια», αυτό της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθούν επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΣΤΗ ΔΕΗ

Το δεύτερο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


  
Το τρίτο «μεγάλο αγκάθι» αφορά στη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ

Εκ των πραγμάτων, ίσως παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί». Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δις. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».

Σημειώνεται, ότι στις συζητήσεις με την τρόικα τέθηκαν από την ελληνική πλευρά και τα θέματα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά «η αντίδραση της τρόικας δεν ήταν πολύ θετική. Δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους», είπε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος, ερωτηθείς, εάν η παραίτηση του κ. Αθανασόπουλου από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, θα καθυστερήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, απάντησε ότι «όχι, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση». Εξάλλου, ο ίδιος πιστεύει ότι οι ποινικές διώξεις προς διοικητές και επικεφαλής οργανισμών, δεν θα φοβίσει τους υπόλοιπους από το να εφαρμόσουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

tags: Τρόικα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)