to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ΤΕΕ υπέρ της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον τεχνικό κλάδο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΤΕΕ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας το Σάββατο 9/6 συζητήθηκε ως ξεχωριστό θέμα της ημερήσιας διάταξης η προοπτική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις στον τεχνικό κλάδο (μετά από πρόταση και εισήγηση της ΡΠΜ).


Μετά από αρκετές τοποθετήσεις μελών, η Αντιπροσωπεία ως φορέας εκπροσώπησης του συνόλου των μηχανικών (εκ των οποίων το 35% εργάζονται ως μισθωτοί) αναγνώρισε τις κακές συνθήκες με τις οποίες εργάζεται μια σημαντική μερίδα των μισθωτών συναδέλφων, με χαμηλούς μισθούς, λιγοστά δικαιώματα, και ωράρια που υπερβαίνουν κατά πολύ το 8ωρο.

Με βάση αυτό η Αντιπροσωπεία έκρινε ότι στις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο (με την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων), στην πορεία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του κλάδου, είναι αναγκαία η υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  ανάμεσα στις Εργοδοτικές Ενώσεις και Σωματεία Εργαζομένων του κλάδου, που να προβλέπει αξιοπρεπείς μισθούς, καλές συνθήκες εργασίας και κοινά δικαιώματα για όλους, ανεξάρτητα του τρόπου αμοιβής τους (ΔΠΥ ή μισθωτοί) . Στην κατεύθυνση αυτή αποφάσισε την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της προοπτικής υπογραφής μια νέας Σύμβασης και συστάθηκε επιτροπή της Αντιπροσωπείας για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συζητά για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο τεχνικό κλάδο και είναι  θετικό ότι λαμβάνει μια απόφαση υπέρ της αναγκαιότητάς της, στηρίζοντας εμπράκτως τους εργαζομένους μηχανικούς. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους, προερχόμενους μάλιστα από πολλές διαφορετικές παρατάξεις, που στήριξαν έμπρακτα την πρωτοβουλία αυτή. Προκαλεί εντύπωση ωστόσο, η στάση ορισμένων δυνάμεων της Αντιπροσωπείας και πιο συγκεκριμένα της ΔΚΜ  που δεν τοποθετήθηκε ούτε στήριξε την απόφαση αυτή (προφανώς πορευόμενοι στο δρόμο που χάραξε ο Κ. Μητσοτάκης), αλλά και της Πανεπιστημονικής και του BlockTEE που απείχαν από την ψηφοφορία, παρότι υποτίθεται στηρίζουν την προοπτική των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)