to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 14.04.2021

Διεθνή

Ταξιδιωτικά πιστοποιητικά από την ΕΕ για να ανοίξει ο τουρισμός

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ' αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.


Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ' αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο είδε το Ρόιτερς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθουν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.

Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ναι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά με σεβασμό των προσωπικών δεδομένων

Στη μάχη κατά του κορονοϊού, η λήψη μέτρων για την εναρμόνιση ή διευκόλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος, ανοσοποιημένος ή απαλλαγμένος από μολύνσεις, είναι σημαντική, σημειώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο υπενθυμίζει ότι πρέπει τα προσωπικά δεδομένα να προστατεύονται και να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της παραχάραξής τους.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χρήση τέτοιων δεδομένων πιστοποίησης ή ανοσοποίησης για μη ιατρικούς σκοπούς «για την παροχή προνομιακής και αποκλειστικής πρόσβασης στα δικαιώματα εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να εξεταστεί με προσοχή».

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Πιο κοντά στον στόχο μας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο

Για «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της διαπραγματευτικής θέσης του Συμβουλίου για τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός: μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι.

Το πιστοποιητικό θα γίνει αποδεκτό σε όλη την ΕΕ και είναι διαθέσιμο για όλους. Προς το παρόν πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί αλλά είναι καιρός να προετοιμαστούμε!».

Γερμανία: Έτοιμο το «εθνικό» πιστοποιητικό εν όψει καλοκαιριού - Συμβατό με το ευρωπαϊκό

Έτοιμο ήδη πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές θα είναι το γερμανικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι συμβατό και με το πιστοποιητικό που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και θα δίνει στον κάτοχό του τη δυνατότητα να αποδείξει γρήγορα και χωρίς δυνατότητα πλαστογραφίας ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως, προκειμένου να μπορεί και πάλι να ασκήσει ορισμένα βασικά δικαιώματα, όπως π.χ. να ταξιδέψει για διακοπές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, το πιστοποιητικό δεν θα αποθηκεύεται σε κεντρικό διακομιστή, αλλά στο τηλέφωνο του χρήστη. Όσοι δεν διαθέτουν συσκευή αυτής της τεχνολογίας, θα λαμβάνουν, εκτός από την καταχώριση στο κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού και μία εκτύπωση σε χαρτί με τον κωδικό QR. Με αυτόν τον κωδικό το πιστοποιητικό θα μπορεί να ανακτηθεί, ακόμη και αν κάποιος χάσει ή αλλάξει το «έξυπνο» κινητό του.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τα κέντρα εμβολιασμού και τα ιατρεία, όπου διενεργούνται ήδη εμβολιασμοί, ενώ η κυβέρνηση αναζητά λύση και για το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικού αναδρομικά, για όσους θα έχουν ήδη εμβολιαστεί πριν από την εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού. Επιπλέον, ερευνάται και το εάν η πλήρης ανάρρωση από κορονοϊό θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως πλήρης προστασία, ανάλογη με αυτή που προσφέρει ο εμβολιασμός. Αυτό, επισημαίνεται, εξαρτάται από τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό της Γερμανίας θα δημιουργηθεί από την αμερικανική ΙΒΜ, σε συνεργασία με την νεοφυή εταιρία της Κολωνίας Ubirch, την εταιρία πληροφορικής Bechtle και την συνεταιριστική ένωση δέκα παρόχων υπηρεσιών πληροφορικής του δημόσιου τομέα Govdigital.

Το σύστημα θα προγραμματιστεί ως έργο ανοιχτού κώδικα και με διαφάνεια, όπως και η προειδοποιητική εφαρμογή για τον κορονοϊό που χρησιμοποιείται ήδη στην Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Covid-19

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)