to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 17.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Το ταξίδι Τσίπρα σε Βραζιλία, Αργεντινή

Δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, οι οποίες, στο πρόσφατο παρελθόν, αντιμετώπισαν τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και έτυχαν των "καλών υπηρεσιών" του ΔΝΤ, επισκέπτεται αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Αλ. Τσίπρα, Γ. Δραγασάκη, Θ. Αθανασίου, Κ. Ήσυχο και Α. Καρίτζη ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση των αντίστοιχων κυβερνώντων κομμάτων.


Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ και των εκεί ελληνικών πρεσβειών και προγραμματίζονται συναντήσεις τόσο με την πολιτική ηγεσία των χωρών όσο και με την ομογένεια, με κινήματα και οργανώσεις της Αριστεράς.


Οι στόχοι της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική

H επιλογή της Βραζιλίας και της Αργεντινής έχει σαφώς στρατηγική σημασία. Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς τις έριξαν στον γκρεμό της χρεωκοπίας. Οι κυβερνήσεις της Αριστεράς οργάνωσαν τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση των χωρών τους, με ανάπτυξη και αναδιανομή. Και η Βραζιλία και η Αργεντινή ορθοπόδησαν. Με αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις του χρέους τους και τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του. Αλλά και με την παράλληλη απόρριψη των πολιτικών λιτότητας. Η εμπειρία τους είναι πολύτιμη για την πολυδιάστατη και αδογμάτιστη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία περιλαμβάνει νέους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και πρωτοβουλίες ανασύνταξης και αυτοδιαχείρισης του κατεστραμμένου και εγκαταλελειμμένου παραγωγικού δυναμικού των δύο χωρών.

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει προνομιακούς συνομιλητές εκείνους που εφαρμόζουν πολιτικές που στρέφονται ενάντια στους πολίτες, την ώρα που η εξωτερική πολιτική είναι όχι μόνο μονοδιάστατη, αλλά και πλήρως υποταγμένη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρόικας και της Άνγκελα Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βγαίνει και πάλι εκτός του κυρίαρχου υποδείγματος και ταξιδεύει στη Βραζιλία και την Αργεντινή για να μάθει από την εμπειρία των χωρών που κατέρρευσαν ακολουθώντας τα προγράμματα του ΔΝΤ και των συμμάχων του και ξαναγεννήθηκαν ακολουθώντας "διαφορετικές" πολιτικές.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για εξωστρέφεια, διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος και αξιοποίηση κάθε δυνατής βοήθειας και με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιμένει πως η κρίση είναι "ευρωπαϊκή και όχι ελληνική", θεωρεί πως η επίλυση θα κριθεί σε τρία επίπεδα, στο εθνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο. Στόχος του ταξιδιού είναι να μπει η χώρα σε μια διαδικασία όπου θα συνομιλεί με όλους και θα διευρύνει το πεδίο συνεργασιών της, ιδίως με χώρες με τις οποίες αυτές οι δυνατότητες είναι μεγάλες και έχουν υποτιμηθεί σημαντικά. Ο στόχος του ταξιδιού είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων από παθητικός αποδέκτης και πρόθυμος εντολοδόχος, όπως την έχει υποβαθμίσει διεθνώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά, ως yes-man της κυρίας Μέρκελ και άφωνος παρατηρητής στο διεθνές γίγνεσθαι.

Στις συνομιλίες με τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα θα διερευνηθεί η δυνατότητα οργάνωσης δικτύου αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη των λαών στον αγώνα του λαού μας για επιβίωση από τον οδοστρωτήρα του Μνημονίου.


Ενδεικτικά, η Βραζιλία είναι δυναμικό μέλος της πολιτικής οργάνωσης των παγκόσμιων αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) και πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της συμμετρίας στην οργάνωση του πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος. Ακόμη είναι στην G20, έχει ενεργό ρόλο στο ΔΝΤ και έχει διατυπώσει ενστάσεις για τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης της Ελλάδας. Η ατζέντα θα επικεντρωθεί σε αυτά τα ζητήματα αλλά και στο θέμα της επανόδου του δημοσίου χρέους σε τροχιά βιωσιμότητας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα ζητήσει από τη Βραζιλία να συμμετάσχει, αναχαίτιση της πολιτικής της υφεσιακής λιτότητας στην Ευρώπη, στην οποία επιμένει η Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά την Αργεντινή, είναι επίσης μέλος της G20, χρεοκόπησε το 2001-02 και ξαναγεννήθηκε αποδεικνύοντας πως η αποκατάσταση των εισοδημάτων και η δημιουργία θέσεων εργασίας, και όχι η λιτότητα, είναι απάντηση στην κρίση. Η Αργεντινή μπήκε στις αγορές για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010. Επανήλθε στις αγορές, για πρώτη φορά από το 2001, το καλοκαίρι του 2010. Η Ελλάδα, που σε λίγες μέρες μπαίνει στον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, προκαλεί συνειρμούς με την Αργεντινή του 2000. Η απευθείας ανταλλαγή εμπειριών και εκτιμήσεων ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και την πολιτική ηγεσία και τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της Αργεντινής αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την αποτροπή της οριστικής οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης από τη χρεοκοπία των πολιτικών του Μνημονίου.


Πηγή: Αυγή - Γιάμαλη Αναστασία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)