to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τάσος Κορωνάκης: Δεν έχουμε δικαίωμα να χαρίσουμε καμία μάχη

Συζήτηση με τον Τάσο Κορωνάκη για τα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού, το στοίχημα των εκλογών του Μαΐου αλλά και όσα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δικαιώσει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.


Τη συνέντευξη πήρε ο Αδάμος Ζαχαριάδης

Θα ήθελα ένα σχόλιο για την συζήτηση που προέκυψε αυτή τη βδομάδα περί «μεγάλου συνασπισμού». Πιστεύεις ότι πρόκειται για μια αναδίπλωση στον τρόπο αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση με την μέχρι τώρα τακτική της προσπαθεί να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ απ΄ όλες τις πλευρές. Μια οτι είμαστε ακραίοι, φιλοτρομοκράτες και άλλοτε οτι είμαστε πλήρως ενσωματωμένοι, «μια  από τα ίδια». Οτι άλλα λέμε ως αντιπολίτευση και άλλα θα κάνουμε ως κυβέρνηση. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η υπόνοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Αυτό που πραγματικά προσπαθούν είναι να βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός κοινωνίας, να σπάσουν την βασική σχέση μας με αυτή. Η πρόταση για κυβέρνηση της αριστεράς είναι απάντηση στον τεράστιο κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται εδώ και καιρό στην Ελλάδα με το μνημόνιο, τα μέτρα, την ανθρωπιστική κρίση, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, έδειξε οτι  στηρίζει τον λαό με όλες του τις δυνάμεις και πως έχει δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Αυτό προσπαθεί να σπάσει ο Σαμαράς, είτε εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως  φιλικό στην τρομοκρατία, είτε λέγοντας ότι  είναι μια πολιτική δύναμη που δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας. Η πρόταση για μεγάλο συνασπισμό είναι σαν να λέγαμε να συνασπιστούν οι Δυνάμεις του Άξονα με τους Συμμάχους. Αυτά δεν γίνονται. Είμαστε δύο πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικούς κόσμους.

Να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο

Η προοπτική της αριστερής κυβέρνησης αποτελεί μια μεγάλη ιστορική τομή. Πιστεύεις ότι η συλλογική ηγεσία του κόμματος έχει την αίσθηση της ιστορικής και πολιτικής ευθύνης;

Μοιάζει με το ερώτημα αν είμαστε έτοιμοι. Οι κίνδυνοι είναι άπειροι. Ο σίγουρος δρόμος είναι να κάνεις αυτό που κάνει το ΚΚΕ. Να κλειστείς στο κάστρο σου και να περιμένεις να περάσει η μπόρα. Το δύσκολο είναι να προτείνεις άλλη λύση. Τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι μια πρόταση για κυβέρνηση της αριστεράς ήταν ρεαλιστική. Σήμερα όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Προσπαθείς να προετοιμαστείς όσο γίνεται καλύτερα μαζί με την κοινωνία μέσα από τα δίκτυα αλληλεγγύης, τις κοινωνικές δομές τα κοινωνικά κινήματα. Με αυτή την έννοια οφείλεις να κάνεις τα πάντα προκειμένου να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις.

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τι εννοούμε όταν λέμε κυβέρνηση της αριστεράς γιατί ανάλογα με το περιεχόμενο που της δίνουμε, αναπτύσσονται  διάφορες λογικές και ρεύματα μέσα στην ίδια την αριστερά. Είναι λάθος η συζήτηση περί πολιτικής του 3% και πολιτικής του 27%. Υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει όσα έκανε όταν ήταν στο 3% αλλά όσα αναλογούν στο 27%. Πιστεύω ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος είναι να συνεχίσουμε την δράση μας, να είμαστε δηλαδή αταλάντευτα με τον κόσμο της εργασίας και των κοινωνικών κινημάτων και ταυτόχρονα να ανοίγουμε αυτή τη λογική σε περισσότερο κόσμο, προσπαθώντας να γίνει κτήμα του. Υπάρχει μια φράση στη Διακήρυξη του συνεδρίου που λέει ότι οφείλουμε να μην απογειωνόμαστε από τον συσχετισμό, να μην περιοριζόμαστε σε αυτόν αλλά να τον μετατοπίζουμε. Δηλαδή, να μην κάνουμε μια πολιτική θεωρώντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς θα κάνει επανάσταση – δεν υπάρχουν αυτές οι κοινωνικές συνθήκες – ούτε όμως αυτό να μας πάει σε μια λογική ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Χρειάζεται να κάνουμε τομές, με μια πολιτική του άμεσου, του αναγκαίου που θα έχει την στήριξη της κοινωνίας. Αυτό το σχέδιο πρέπει να υλοποιείται σε κάθε μικρή και μεγάλη απόφαση. Από το τελευταίο χωριό μέχρι την κεντρική πολιτική σκηνή.

Κάποιος όμως μπορεί να υποστηρίξει οτι αυτό που περιγράφεις είναι μια υπεκφυγή. Οτι δηλαδή, δεν πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όσα υπόσχεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκροτήθηκε στη βάση οτι θα κάνουμε επανάσταση. Αυτό που λέω είναι μια αποτίμηση των πραγματικών κοινωνικών συνθηκών και όχι μια πρόταση διαχείρισης. Θα παλεύουμε να αλλάξουμε τα πράγματα γνωρίζοντας όμως οτι αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Τα βήματά μας πρέπει να αφορούν τις άμεσες ανάγκες του κόσμου. Να εξασφαλίσουμε την στέγαση, την τροφή, την πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία. Να επαναφέρουμε το αυτονόητο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο στόχος είναι να έχουμε σχέδιο άμεσης βελτίωσης της καθημερινότητας, μεταρρυθμίσεις που θα αλλάζουν συνολικά τον τρόπο που λειτουργούμε με βάση την οικονομία των αναγκών και ταυτόχρονα θα κρατά ζωντανή την αντικαπιταλιστική προοπτική. Τέλος, ένα σχέδιο που θα εμπνέει  τις υπόλοιπες χώρες του Νότου και τους εργαζόμενους του Βορρά και από κοινού να αλλάξουμε την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Το μήνυμα των ευρωεκλογών και η πολιτική μάχη των αυτοδιοικητικών

Σας προβληματίζει το δυσμενές διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του; Πως «απαντά» σ΄ αυτό η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρεία της Κομισιόν;

Επειδή ζούμε μια δύσκολη κατάσταση, ο κόσμος πηγαίνει προς μια πιο ριζική λύση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε επειδή ήταν αρκετά «αντισυστημικός» και ταυτόχρονα, γειωμένος στην κοινωνία. Η κρίση δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Όσα ζούμε εδώ, συμβαίνουν  και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στον Νότο. Η αποδοχή μέχρι τώρα της υποψηφιότητας Τσίπρα είναι δείγμα πως αν η κυβέρνηση της αριστεράς γίνει πραγματικότητα ακόμα και για μια μέρα, θα επιφέρει σοβαρές αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ κρίσιμη η μάχη των ευρωεκλογών καθώς η υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς γίνεται σύμβολο της πρότασης του κόσμου της εργασίας για μια άλλη Ευρώπη. Αισιοδοξώ οτι αυτό το μήνυμα θα σταλεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης όπου ήδη γίνονται σοβαρές  διεργασίες ανασύνθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται στις περιφέρειες με κεντρικά πολιτικά στελέχη προκειμένου να δώσει το μήνυμα τις πολιτικής μάχης. Μήπως αυτό εμπεριέχει κινδύνους; Αναφέρομαι στην πιθανότητα να μην κερδηθούν τελικά πολλές περιφέρειες αλλά και στην αποδυνάμωση αυτού που λέμε «κυβερνησιμότητα».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε δικαίωμα να χαρίσουμε καμία μάχη. Πρέπει να δώσουμε αυτές τις μάχες με όλες μας τις δυνάμεις. Με βάση αυτό θεωρώ σωστή την επιλογή να μπουν πολλά κεντρικά μας στελέχη στη μάχη των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών. Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κάθε μάχη δίνεται για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Επιπλέον, είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο. Δεν πρέπει να επικρατήσει μια λογική απολιτικοποίησης των εκλογών. Οι κάλπες δίνουν πολιτικά μηνύματα που πρέπει να δοθούν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε μόνο με κεντρικά στελέχη. Οφείλουμε να πετύχουμε ένα πάντρεμα κεντρικών στελεχών με ανθρώπους του κοινωνικού πεδίου εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής που θα σηματοδοτούν το κοινωνικό άνοιγμα χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά μας. Επιπλέον, πρέπει να ενταχθούν νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, που χτυπιούνται από την κρίση και οφείλουμε να εκπροσωπηθούν στις υποψηφιότητες. Η επιλογή όμως των κεντρικών στελεχών μπορεί να κινητοποιήσει και τις τοπικές κοινωνίες σε μια κατεύθυνση που να φέρνει πιο κοντά τις βουλευτικές εκλογές.

Επειδή γίνεται αρκετή κριτική ότι το μόνο σχέδιό μας είναι να «κοκκινίσει ο χάρτης» την ημέρα των εκλογών, θέλω να πω ότι σημαντικότερο από αυτό είναι το παράδειγμα της επόμενης μέρας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες της αριστεράς θα αποτελούν παράδειγμα των δυνατοτήτων μας σε κεντρικό επίπεδο. Άρα η πρότασή μας θα παίρνει «σάρκα και οστά» και θα έρχεται πιο κοντά.

Για το ζήτημα της «κυβερνησιμότητας» πιστεύω ότι δεν αποδυναμώνεται αλλά ενδυναμώνεται. Όσοι και όσες λέμε σήμερα ότι μπορούν να κερδίσουν σε δήμους και περιφέρειες, πριν δύο -τρία χρόνια ήταν στην πλειοψηφία τους άγνωστοι. Αυτός είναι ο πλούτος του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποδείξουμε ότι υπάρχουν στελέχη που μπορούν να διοικήσουν. Δεν είναι νίκη των προσώπων αλλά του συλλογικού εγχειρήματος. Και αυτό τελικά ενδυναμώνει την «κυβερνησιμότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)