to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 15.07.2019

Διεθνή

«Ταραξίες» οι διαδηλωτές δηλώνει η τοπική κυβερνήτρια του Χονγκ Κονγκ: Κάτοικοι ανησυχούν για την υπονόμευση των ελευθεριών

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ δηλώνει ότι οι διαδηλωτές στις τελευταίες συγκρούσεις μπορούν να χαρακτηριστούν "ταραξίες".


Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε σήμερα ότι οι διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με την αστυνομία το σαββατοκύριακο ήταν ταραξίες, ένας όρος που έχει νομική βαρύτητα στην πόλη, και εξέφρασε τη στήριξή της στην αστυνομία στην τήρηση του νόμου και την αναζήτηση των δραστών.

Η Λαμ έκανε τα σχόλια αυτά κατά την επίσκεψή της σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τρεις αστυνομικοί, που τραυματίστηκαν στα χθεσινά βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι με το νομοσχέδιο που αφορά την έκδοση υπόπτων στην Κίνα.

Τον τελευταίο μήνα το Χονγκ Κονγκ έχει συγκλονιστεί από μαζικές και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων, το οποίο πολλοί κάτοικοι θεωρούν απειλή στις ελευθερίες τους, βυθίζοντας την πρώην βρετανική αποικία στη μεγαλύτερη πολιτική της κρίση από τότε που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

«Ευχαριστούμε τους αστυνομικούς που τηρούν πιστά και με επαγγελματισμό την κοινωνική τάξη αλλά έχουν υποστεί επιθέσεις από αυτούς τους ταραξίες –μπορούν να χαρακτηριστούν ταραξίες», δήλωσε η Λαμ.

Καθώς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένονται περισσότερες διαδηλώσεις, τα σχόλιά της δημιουργούν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης. Κάποιοι ακτιβιστές ζητούν η κυβέρνηση να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον όρο ‘ταραχές’ όταν αναφέρεται στις διαδηλώσεις. Η καταδίκη για ταραχές στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ επισύρει ποινή 10ετούς κάθειρξη.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση που κατέληξε σε χάος σε ένα εμπορικό κέντρο, με πλήθος διαδηλωτών να πετούν ομπρέλες, κράνη και πλαστικά μπουκάλια στην αστυνομία που απάντησε με σπρέι πιπεριού και γκλομπ.

Σύμφωνα με τη Λαμ, τραυματίστηκαν πάνω από 10 αστυνομικοί ενώ έξι νοσηλεύθηκαν. Η κυβερνητική υπηρεσία πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών. Ο αρχηγός της αστυνομίας Στίβεν Λο δήλωσε αργά χθες ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι συνελήφθησαν με κατηγορίες από επίθεση εναντίον της αστυνομίας και παράνομη συνάθροιση.

Ο επικεφαλής ασφάλειας Τζον Λι δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί από την προφανή κλιμάκωση της βίας από τους ακτιβιστές, που πέταξαν τούβλα και μεταλλικές ράβδους.

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στην αστυνομία ήταν πολύ καλά οργανωμένοι… είχαν καλό σχεδιασμό και υπάρχουν σχέδια για να πλήξουν και να διαταράξουν την κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο Λι κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο μαζί με τον Λαμ.

Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997 στο πλαίσιο της διευθέτησης «μία χώρα, δύο συστήματα» που εγγυάται ελευθερίες για 50 χρόνια, τις οποίες δεν απολαμβάνουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Κίνας, όπως το δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά και ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι ανησυχούν για την υπονόμευση των ελευθεριών αυτών και για μια αδιάκοπή πορεία προς την υπαγωγή του Χονγκ Κονγκ στον έλεγχο της Κίνας. Το Πεκίνο αρνείται ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)