to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τάπα στο Φασισμό (φωτό)

Για μια εβδομάδα περίπου μαζί με όλα τα άλλα «τρέχαμε» για το αντιφασιστικό τουρνουά 3 on 3 που θα διοργανώναμε ως Ανοιχτή Πόλη στους Αμπελόκηπους.


Για μια εβδομάδα περίπου μαζί με όλα τα άλλα «τρέχαμε» για το αντιφασιστικό τουρνουά 3 on 3 που θα διοργανώναμε ως Ανοιχτή Πόλη στους Αμπελόκηπους. Αφισοκολλήσεις, μοιράσματα στα γηπεδάκια, μάζεμα συμμετοχών. Το πρωί του τουρνουά μαζευόμαστε από νωρίς στο χώρο για να γίνουν οι τελευταίες δουλειές. Αναλαμβάνω την «αγγαρεία» του να φτιάξω ένα πανό για να κρεμάσουμε. Απλώνω την λινάτσα ανοίγω τα χρώματα και ετοιμάζομαι. Χρώματα, λινάτσα και πινέλα αποτελούν μαγνήτη για διάφορα πιτσιρίκια που παίζανε στο χώρο.

Στην αρχή μου μιλάνε στον πληθυντικό και διστακτικά. Βασικό θέμα συζήτησης τι θα γράψουμε στο πανό. Το πρώτο που θα γράψουμε τους απαντάω είναι η λέξη τάπα και τους ρωτάω αν ξέρουν τι σημαίνει. Ο πιο «μάγκας» πετάγεται και λέει «ξέρουμε! Έριξα τέσσερις σήμερα». Στην συνέχεια τους λέω ότι ολόκληρο το σύνθημα θα είναι «τάπα στον φασισμό». Τους ρωτάω αν γνωρίζουν τι σημαίνει φασισμός. Μου απαντάνε αρνητικά.

Φασισμός είναι όταν κάποιοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί αλλά έχουν τα ίδια δικαιώματα. «Από πού είστε κυρία;» με διακόπτει ένα από τα μικρά. «Από την Ελλάδα» του απαντάω. «Εγώ είμαι από την Αλβανία». Είμαστε από άλλες χώρες, πιστεύουμε σε άλλους θεούς, μιλάμε άλλες γλώσσες και σε κάποιους δεν αρέσει αυτό. Προσπαθώ να βρω τις λέξεις να συνεχίσω, τις λέξεις που δε θα τρομάξουν τα παιδιά… και τότε ο μικρός λέει, κοιτάζοντάς με κατάματα: «Κυρία αυτά τα κάνει η Χρυσή Αυγή… δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτούς γιατί σκοτώνουν ανθρώπους». 

Το «δεν πρέπει να μιλάμε για αυτούς» το είπε όμως με ένα δικό του τρόπο. Ένα τρόπο που δεν είχε μέσα του το φόβο του «κακού» το οποίο προσπαθούμε να κρύψουμε. Είχε μέσα του μια απαξίωση. Μια υποτίμηση για κάτι που δεν αξίζει. Μπορεί η οικογένεια ή φίλοι του να έχουν έρθει αντιμέτωποι κάποια στιγμή μαζί τους. Σίγουρα έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον θεσμικό ρατσισμό και αποκλεισμό του ελληνικού κράτους. Με τον διάχυτο ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας. Και όμως ένα μικρό παιδί με μια απλή φράση απαξίωσης του δείχνει ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί μαζί τους. Θέλει να ζήσει. Αρπάζει το πινέλο και το βουτάει στο χρώμα. Γιατί να μιλάς για τους φασίστες όταν μπορείς να ζωγραφίζεις;      

*Η Μαρία Μπότση είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την "Ανοιχτή Πόλη"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)