to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 15.06.2019

Διεθνή

Σε λιμάνι των ΗΑΕ το τάνκερ που χτυπήθηκε στον Κόλπο του Ομάν

Το ιαπωνικό τάνκερ που στοχοθετήθηκε την Πέμπτη στην περιοχή του Κόλπου, ένα γεγονός που υποδαύλισε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, κατευθύνεται προς ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η ένταση στον Περσικό θα κλιμακωθεί»

Το ιαπωνικό τάνκερ που στοχοθετήθηκε την Πέμπτη στην περιοχή του Κόλπου, ένα γεγονός που υποδαύλισε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, κατευθύνεται προς ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Την Πέμπτη το Kokuka Courageous και το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο Front Altair δέχτηκαν επίθεση στη Θάλασσα του Ομάν, κοντά στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Χορμούζ. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αμέσως το Ιράν, το οποίο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του.

Η εταιρεία Kokuka Sangyo, η ιδιοκτήτρια του ιαπωνικού πλοίου, ανέφερε σήμερα ότι κατευθύνεται σε λιμάνι των ΗΑΕ. Διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα πλεύσει προς το Χορ Φάκαν ή τη Φουτζέιρα, δυο πόλεις που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Άγνωστο παραμένει και το πότε αναμένεται να καταπλεύσει το τάνκερ. Το φορτίο του έχει παραμείνει ανέπαφο.

Τα 21 μέλη του πληρώματος, που διασώθηκαν, είπαν ότι είδαν ένα "ιπτάμενο αντικείμενο" να χτυπά το τάνκερ και κατόπιν σημειώθηκε μια έκρηξη.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν και στο Front Altair, που μετέφερε νάφθα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε μετά από λίγες ώρες. Τα 23 μέλη του πληρώματός του δεν έπαθαν το παραμικρό.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν αποκλιμάκωση και μέγιστη αυτοσυγκράτηση από τις ΗΠΑ

Παράλληλα, μπορεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων, όμως η καχυποψία τους προς την κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ, και της επιθετικής πολιτικής της έναντι της Τεχεράνης, τις ωθούν να μετρούν τα λόγια τους και να απευθύνουν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι έχοντας υπόψη τους τις αμερικανικές υπερβολές και την παραπληροφόρηση εκ μέρους των μυστικών υπηρεσιών τις παραμονές του πολέμου στο Ιράκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν απτές αποδείξεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι δεν διάκεινται φιλικά προς την ιρανική κυβέρνηση και τις πολιτικές της στη Μέση Ανατολή, όμως ανησυχούν από την άσκηση ασφυκτικής πίεσης στο Ιράν από τους Αμερικανούς. Πολλοί θεωρούν ότι η πίεση αυτή το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ωθεί σκληροπυρηνικούς κύκλους του Ιράν να απαντήσουν με προσεκτικά σχεδιασμένες επιθέσεις, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα. Η Γερμανία θέλει την διεξαγωγή προσεκτικής έρευνας για τις επιθέσεις και επιμένει στην αποφυγή της κλιμάκωσης.

Οι Ευρωπαίοι –με πιθανή εξαίρεση τη Βρετανία– διστάζουν να αποδεχθούν τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου και δεν θέλουν να δώσουν στην Ουάσιγκτον την πρόφαση για πόλεμο. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων έχει δυσαρεστήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτό που δεν επιθυμούν καθόλου οι Ευρωπαίοι να παραβιάσει το Ιράν τους όρους της συμφωνίας, οπότε θα υποχρεωθούν να επιβάλουν δικές τους κυρώσεις. Πολλοί ανησυχούν ότι η Τεχεράνη θα ερμηνεύσει με λάθος τρόπο την εκπεφρασμένη απροθυμία του Tραμπ να προχωρήσει σε πόλεμο, τονίζουν οι NYT.

Το Ριάντ ζητά "αποφασιστική απάντηση" στις απειλές διακοπής του ανεφοδιασμού των αγορών με πετρέλαιο

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χάλεντ αλ Φάλιχ ζήτησε σήμερα να δοθεί μια "αποφασιστική" απάντηση στην απειλή διατάραξης του εφοδιασμού των αγορών με πετρέλαιο, μετά τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στην περιοχή του Κόλπου.

"Θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη και αποφασιστική απάντηση στις απειλές (...) που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες" ανέφερε, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Twitter, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της G20 στην Ιαπωνία.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είναι στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον και ο μεγάλος αντίπαλος του Ιράν στην περιοχή.

Ο Σαουδάραβας υπουργός είπε ότι τις τελευταίες ημέρες η χώρα του παρακολουθεί "με μεγάλη ανησυχία" τις εξελίξεις στην περιοχή του Χορμούζ, απ' όπου διέρχεται περίπου το 30% του πετρελαίου που εξάγεται δια της θαλάσσιας οδού. Το Ιράν έχει απειλήσει αρκετές φορές ότι θα μπλοκάρει αυτή τη θαλάσσια δίοδο αν δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)