to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το τανκ του μεγάλου συνασπισμού

Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με τη διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς, με τις διεκδικήσεις, με τις ιδεολογίες.


«Απαίτηση των Βρυξελλών: Μεγάλος συνασπισμός για να πάρετε το χρέος». Αυτός ήταν ο κύριος τίτλος των "Νέων" της Τρίτης και στις μέσα σελίδες, το ρεπορτάζ παρέθετε τα εξής: «Πηγή των Βρυξελλών ανέφερε πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η Ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα, η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα: "Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα"». Αν αληθεύει το ρεπορτάζ, οι δανειστές παρεμβαίνουν ωμά στην εκλογική διαδικασία για να εκβιάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Αν δεν αληθεύει το ρεπορτάζ ή, τέλος πάντων, αν δίνεται υπερβολική σημασία στα λόγια μιας «πηγής της Κομισιόν», τότε η εγχώρια διαπλοκή παρεμβαίνει ωμά στην εκλογική διαδικασία, για να εκβιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Εν πάση περιπτώσει, ο εκβιασμός είναι δεδομένος. Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω στον μεγάλο συνασπισμό, που έχει γίνει πλέον η βασική επιδίωξη των εκλογών. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος, σημασία έχει να κυβερνήσουν όλοι μαζί για να σωθεί η χώρα που κινδυνεύει. Πρόκειται για έμμεση πλην σαφέστατη επαναφορά των διλημμάτων του φόβου που είχαν κυριαρχήσει στις εκλογές του Ιανουαρίου, μόνο που τώρα λείπει το γκροτέσκ στοιχείο. Λείπουν, επί παραδείγματι, οι προειδοποιήσεις της Σοφίας Βούλτεψη για την έλλειψη χάρτου υγείας.

Το δίλημμα του μεγάλου συνασπισμού στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι συστημικοί, που έχουν καβαλήσει τον Μεϊμαράκη και καλπάζουν προς τη δόξα. Αν πει όχι ο ΣΥΡΙΖΑ στον μεγάλο συνασπισμό, χάνει ψήφους από τους κεντρώους που φοβούνται την ακυβερνησία. Αν πει ναι, χάνει ψήφους από τους αριστερούς, που θα πουν: «κοίτα να δεις, όλοι ίδιοι είναι». Win, win, που θα 'λεγε κι ο ΓΑΠ. Παρ' όλα αυτά, η αριστερή παρένθεση και η αποδυνάμωση του Τσίπρα είναι αυτή την εποχή δευτερεύων στόχος του συστήματος, που θεωρεί ότι έχει βρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τις εκκρεμότητες της Μεταπολίτευσης.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία τους, εν μέσω Μνημονίων, capital controls, ανησυχίας, σύγχυσης, διασπάσεων. Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με τη διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς, με τις διεκδικήσεις, με τις ιδεολογίες. Όλα πολτός, όλα ίσιωμα. Ούτε φτωχοί ούτε πλούσιοι, ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί ούτε συντηρητικοί, ούτε ρατσιστές ούτε αντιρατσιστές, ούτε θρησκευόμενοι ούτε άθεοι. Αυτός είναι ο μεγάλος συνασπισμός που ονειρεύονται και επιδιώκουν. Είναι ο βράχος που κυλάει από το βουνό και ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Είναι το γερμανικό τανκ από το μυθιστόρημα του Κούρτσιο Μαλαπάρτε, που περνάει πάνω από τον στρατιώτη, τον λιώνει και αφήνει στο έδαφος μόνο το δέρμα του. Ούτε μυς, ούτε κόκαλα, ούτε μυαλό, ούτε καρδιά.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)