to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:09 | 17.12.2012

left.gr

Κοινωνία

«Το Ταμιευτήριο ανήκει στο λαό»: στιγμιότυπα από την κινητοποίηση των εργαζομένων του ΤΤ

Η συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σήμερα, 17/12, στην Αθήνα. Το left.gr βάδισε μαζί τους.


Ποσοστό συμμετοχής στην απεργία 100% και πανελλαδική συμμετοχή είχε η σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενάντια στην παράδοση της τράπεζας με τους περίπου 3.500 εργαζόμενους στα ιδιωτικά συμφέροντα.


Γιατί στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχουμε να κάνουμε, με λίγα λόγια, με ακριβώς αυτό: μια υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζα πρόκειται, με διάφορα σενάρια στο τραπέζι (σπάσιμο σε «καλή» και «κακή», κλείσιμο κ.ά.), να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Κι αυτό, ενώ είναι κατά πολύ υγιέστερη από τις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες -κι αυτό αποδεικνύεται και με τεχνοκρατικά δεδομένα.



Το ραντεβού της σημερινής κινητοποίησης είχε δοθεί μπροστά στο κτίριο του ΤΤ στη γωνία των οδών Πεσμαζόγλου και Σοφοκλέους, που κατακλύστηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους. Τα μηνύματα στα πανό, ήταν σαφή:



Πριν το ξεκίνημα της διαδήλωσης ως το Σύνταγμα και το υπ. Οικονομικών, προηγήθηκαν οι σύντομες ομιλίες και χαιρετισμοί με πρώτη εκείνη του προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στο ΤΤ, Αντ. Δεληχάτσιου: «Το ΤΤ ιδρύθηκε πριν από 112 χρόνια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Η απόφαση για το μελλον του ΤΤ είναι κατεξοχήν πολιτική, να παψει η κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν να κρύβονται πισω από την Τράπεζα της Ελλάδας και τον κ. Προβόπουλο.  Πρέπει να διαφυλάξουν τη δημόσια περιουσία, και όχι να την αφήσουν βορά σε συμφέροντα».


Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Το Ταχυδρομικό  Ταμιευτήριο μπορεί να είναι ο 4ος πόλος στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά ξέρουμε πού το πάνε: το πάνε στην  καρτελοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τους μικρο-καταθέτες και τους μικρο-δανειολήπτες έρμαιο των συμφέροντων τους. Η παρουσία του ΤΤ θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στον ανταγωνισμό».


Στη συγκέντρωση παρέστη και η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. (σύντομα, σχετικό βίντεο).  Στο σύντομο χαιρετισμό της έκανε αναλυτική αναφορά στα στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του Τ.Τ.,τονίζοντας πως «η "κακή" τράπεζα που θέλουν να διαχωρίσουν είναι εσείς, οι εργαζόμενοι, για να πουλήσουν την "καλή' σε όποιον πλειοδοτήσει όχι σε χρήμα, αλλά σε "χάρες" ανεξόφλητες από το παρελθόν.».

Και πρόσθεσε: «Είναι στα δικά σας χέρια δυο πράγματα, και είναι τιμητικός αυτός ο ρόλος: να σώσετε τη δουλειά σας, την οικογένειά σας, να μπορέσετε με αποφασιστικό τρόπο να σώσετε την καλυτερη τραπεζα της Ελλάδας, και να εξασφαλίσετε τραπεζικό σύστημα για τους εργαζόμενους έλληνες. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να γίνει η υπόθεση του Τ.Τ. υπόθεση όλου του εργαζόμενου λαού».


Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Ανεξ. Ελλήνων και του ΚΚΕ πριν η διαδήλωση ξεκινήσει με προορισμό το Σύνταγμα και το υπουργείο Οικονομικών. Οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στη Σταδίου με τον γνωστό «κουμπαρά» του Τ.Τ. στην κεφαλή:


και με συμμετοχές κάθε ηλικίας!:




Ενα βίντεο από την ανάβαση της Σταδίου, με δυναμικά συνθήματα όπως «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, το Ταμιευτήριο δεν θα πουληθεί»:



Ο πανελλαδικός χαρακτήρας της κινητοποίησης τονιζόταν και από την παρουσία πολλών μπλοκ εργαζομένων εκτός Αθήνας:




Στο Σύνταγμα, η διαδήλωση σταμάτησε μπροστά στο υπ. Οικονομικών. Ζητήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Γ. Στουρνάρα, ή έστω με τον αν. υπουργό Χ. Σταϊκούρα - βεβαίως η «αντιπροσφορά» να συναντηθούν με κάποιον διευθυντή του υπουργείο απερρίφθη.


Η απάντηση στο υπουργείο δινόταν με τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από το ΤΤ» και «Το Ταμιευτήριο είναι του λαού και όχι παραμάγαζο του κάθε υπουργού».

Οι εξελίξεις στο θέμα του Ταχ. Ταμιευτηρίου δεν θα αργήσουν. Το σίγουρο είναι ότι αν προχωρήσουν τα σχέδια της συγκυβέρνησης, το κόστος θα το πληρώσει ο λαός.

left.gr


Περισσότερες φωτογραφίες από τη διαδήλωση στη σελίδα του left.gr στο facebook

Διαβάστε σχετικά:



Επί ποδός οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στις 26/11/2012

Η αλήθεια για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Οπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

  • Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν το PSI ήταν το ΠΡΩΤΟ στην Ελλάδα και το ΤΡΙΤΟ στην Ευρώπη Πιστωτικό ίδρυμα σε επάρκεια κεφαλαίων. 
  • Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ουδέποτε έως σήμερα στην πορεία των 110 χρόνων έχει επιβαρύνει έστω και με ένα ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Αντίθετα την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πάνω από 3δισ. €.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Μετεκλογικό δωράκι στους τραπεζίτες

Ενα παλιότερο (Ιούλιος 2012) κείμενο του Αντώνη Καββαδία  (μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, εργαζόμενος στο Τ.Τ.):


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)