to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα πενιχρά αποτελέσματα άλλης μιας επιχείρησης-σκούπα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτή τη φορά στο κέντρο των Εξαρχείων, καλύφθηκαν από τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών και των φιλοκυβερνητικών μέσων


Τα πενιχρά αποτελέσματα άλλης μιας επιχείρησης-σκούπα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτή τη φορά στο κέντρο των Εξαρχείων, καλύφθηκαν από τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών και των φιλοκυβερνητικών μέσων, που δεν έκρυβαν τη χαρά τους επειδή, λέει, στάθμευσε περιπολικό στην πλατεία και πάτησε επιτέλους πόδι το κράτος στην περιοχή. Oσοι ζουν στα Εξάρχεια γνωρίζουν καλά ότι ούτε τα περιπολικά ούτε οι αστυνομικές επιχειρήσεις έλειψαν ποτέ από την περιοχή.

Αλλά η πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί τη φιλοτεχνημένη εικόνα του «άβατου» και τη δαιμονοποίηση μιας περιοχής που παρουσιάζεται σαν το κατεξοχήν κέντρο ανομίας. Εχει ενδιαφέρον ότι όσοι επικαλούνται την ανάγκη να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι αυτοί που φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να κεντρίζουν το αίσθημα ανασφάλειας με εμπρηστικές δηλώσεις, οι οποίες απομονώνουν στοιχεία της πραγματικότητας και υπεραπλουστεύουν καταστάσεις εξαιρετικά σύνθετες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζωή στη γειτονιά έχει δυσκολέψει και ότι υπάρχουν περιοχές όπου δρουν ομάδες με χαρακτηριστικά μαφίας. Σε αυτές τις ομάδες προφανώς δεν εντάσσονται οι μωρομάνες και τα προσφυγόπουλα που μάζεψε η ΕΛ.ΑΣ. Ούτε υπήρξαν αξιόλογα τεκμήρια σοβαρής παραβατικότητας.

Τα Εξάρχεια άλλωστε δεν είναι η πιο χαρακτηριστική γειτονιά της Αθήνας όπου δρουν μαφίες. Ολόκληρες αποθήκες ναρκωτικών έχουν εντοπιστεί στα βόρεια και στα νότια προάστια ή σε πλοία υπεράνω υποψίας, ενώ μικροπαραβατικότητα σημειώνεται σε ευρύ τμήμα της πόλης.

Τι διαφοροποιεί λοιπόν τα Εξάρχεια και συγκεντρώνουν συστηματικά τα πυρά όσων επικαλούνται την ατζέντα της ανομίας; Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί σε βάθος χρόνου, όταν πρωτοξεκίνησε η προσπάθεια δαιμονοποίησης μίας από τις πιο ζωντανές, ανυπόταχτες και αιρετικές στην πολιτική ορθοδοξία γειτονιές της Αθήνας και παράλληλα η προσπάθεια διάβρωσής της με κάθε μέσο.

Και φυσικά περιμένουν στη γωνία τα επιχειρηματικά συμφέροντα του real estate, που προσδοκούν υπερκέρδη από την ανάπλαση μιας περιοχής η οποία έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Δεν κρύβουν άλλωστε τον πραγματικό στόχο όσοι ζητούν καταστολή.

Στη μια πρόταση μιλούν τάχα για μαφίες και ναρκωτικά και τις διαχωρίζουν από τους ιδεολογικούς πυρήνες της αναρχίας και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Και στην άλλη πρόταση ζητούν να εξαρθρωθούν «τα φρικιά, οι αντιεξουσιαστές, οι αλληλεγγύες, οι συλλογικότητες, όλοι αυτοί», όπως έλεγε χθες δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)