to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: Αλλαγή σκυτάλης και ηθικά ασυμβίβαστα

Η παρουσία της Α. Χαριτάτου στο Δ.Σ. του ΤΑΠ με εκτελεστικά καθήκοντα καταστρατηγεί κάθε δεοντολογικό κανόνα και κυρίως δημιουργεί ηθικό και νομικό ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων με ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το ΤΑΠ, που διαχειρίζεται αφενός πολύ δημόσιο χρήμα και ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας


Εξελίξεις δρομολογούνται στο πολυπαθο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μετά την παραίτηση της Αθηνάς Χατζηπέτρου, έως πρότινος προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του, η οποία όμως από την Τρίτη είναι πλέον πρόεδρος και διευθύνουσα συμβουλος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που αποτελεί κεντρικό μοχλό στην εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Έντονο παρασκήνιο προηγήθηκε των γεγονότων, ώστε να ανοίξει πλέον ο δρόμος για τον αντικαταστάτη της Α. Χατζηπέτρου, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο Παναγιώτης Νταής, μέλος του Δ.Σ. του «Διαζώματος», που στο βιογραφικό του εμφανίζεται να έχει εμπειρία σε προγράμματα ΕΣΠΑ και οι παροικούντες την οδό Μπουμπουλίνας τον φέρουν ως άνθρωπο εμπιστοσύνης της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Η μετακόμιση της Α. Χατζηπέτρου επιχειρείται να εμφανιστεί μόνο ως αναβάθμισή της, για να μην φανεί η καρατόμησή της από το ΤΑΠ, δεδομένου ότι οι σχέσεις της με την υπουργό Πολιτισμού είχαν διαταραχθεί έντονα, τόσο σε σχέση με τις διαφορετικές αντιλήψεις που είχαν οι δύο κυρίες για τη διαδικασία επαναλειτουργίας των αναψυκτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όσο και σ' αυτές που αφορούσαν τη θέση και το ρόλο ενός κομβικού προσώπου στο Δ.Σ. ΤΑΠ. Άλλωστε ουδείς στην ηγετική ομάδα του υπουργείου ήθελε να φανεί η σύγκρουση προέδρου και υπουργού, κυρίως όμως δεν ήθελε να προχωρήσει σε απομάκρυνση της Α. Χατζηπέτρου για δεύτερη φορά, δεδομένου ότι είχε ήδη απομακρυνθεί μία φορά από το ΤΑΠ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς λοιπόν ήθελε να δικαιώσει τους προηγούμενους.

Η κομβική διαφωνία μεταξύ Α. Χατζηπέτρου και υπουργού Πολιτισμού υπήρξε για τις αρμοδιότητες της Αλεξάνδρας Χαριτάτου, του μοναδικού μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ στο οποίο έχει εκχωρηθεί μέρος των αρμοδιοτήτων της προέδρου που αφορούν τη Διεύθυνση Δημοσιευμάτων του ΤΑΠ. Ενώ η ίδια επιδίωκε να αναλάβει και τον τομέα Εκμαγείων, Αντιγράφων και Πολιτιστικών Πρόϊόντων, η Α. Χατζηπέτρου της εκχώρησε μόνο τις αρμοδιότητες για τη Διεύθυνση Δημοσιευμάτων, όπως δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ της 19ης Νοεμβρίου 2019 (4221/Β).

Η "γλυκιά" εταιρεία
Η ουσία αυτής της διένεξης κρύβεται πίσω από τη δραστηριότητα της Α. Χαριτάτου. Μια δραστηριότητα ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΠ που εκτελεί μέρος αρμοδιοτήτων του προέδρου, σύμφωνα μάλιστα με τον νόμο για το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης. Διότι η κ. Χαριτάτου είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «Ηδίστη», που δραστηριοποιείται στο εμπόριο αντικειμένων ανάλογων με αυτά που διαθέτει το ΤΑΠ στα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων μας. Κούπες, φλιτζάνια, πιάτα κ.ά. με θέματα που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορική διαχρονία αλλά και μνημεία όπως ο Παρθενώνας.

Η «γλυκιά» αυτή εταιρεία της κ. Χαριτάτου και των φιλενάδων της Μάριον Κουμπούρη και Όλγας Παπαδοπούλου, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) είναι ενεργή έως τον Ιούνιο του 2020, φυσικά ανταγωνίζεται σκληρά το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Η παρουσία λοιπόν της Α. Χαριτάτου στο Δ.Σ. του ΤΑΠ με εκτελεστικά καθήκοντα καταστρατηγεί κάθε δεοντολογικό κανόνα και κυρίως δημιουργεί ηθικό και νομικό ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων με ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το ΤΑΠ, που διαχειρίζεται αφενός πολύ δημόσιο χρήμα και ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Ο νόμος άλλωστε περί επιτελικού κράτους ορίζει μεταξύ άλλων για τους προέδρους και τους εντεταλμένους συμβούλους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ότι «απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του φορέα στον οποίο διορίζονται». Ορίζει επίσης ότι «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υποχρεούνται να απέχουν από τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων δηλώνοντας κώλυμα, εφόσον συντρέχει περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων».

Δηλαδή θα μπορούσε ποτέ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενός ιδιωτικού νοσοκομείου να είναι μέλος στο Δ.Σ. ενός δημόσιου νοσοκομείου, εκτελώντας μάλιστα μέρος αρμοδιοτήτων του προέδρου; Φυσικά και όχι. Όμως «οι άριστοι» δίνουν τις δικές τους απαντήσεις, ακόμα και όταν αφορά τους δικούς τους νόμους.

Το χρίσμα της υποψηφίας
Η ιστορικός - μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου, κόρη του αείμνηστου Μάνου Χαριτάτου, δημιουργού του ΕΛΙΑ, στις εκλογές του Ιουλίου ήταν υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στην Α' Αθηνών. Είχε λάβει το χρίσμα της υποψήφιας από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά από μέιλ που του είχε στείλει αναπτύσσοντας την ιδέα της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου «Μουσείου Αθηνών», είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του. Κάπως έτσι προέκυψε το χρίσμα της υποψήφιας.

Για την επικείμενη αλλαγή προέδρου στο ΤΑΠ το υπουργείο σπεύδει να διοργανώσει αύριο συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας προφανώς ότι το Σάββατο θα κυκλοφορήσουν οι κυριακάτικες εφημερίδες, λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν ανοιχτά:

* Είναι έτοιμο άραγε το πολύπαθο νέο οργανόγραμμα του ΤΑΠ, το οποίο είχε αναγγελθεί από την υπουργό ότι θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2019;

* Άραγε θα δημοσιεύσει το υπουργείο τον πλήρη απολογισμό του τελευταίου εξαμήνου στο ΤΑΠ για να γίνει γνωστό τι έχει να εμφανίσει το ταμείο εκτός από την προκύρηξη του επίμαχου διαγωνισμού για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων, με την οποία ξεκίνησαν οι προστριβές ανάμεσα στην Α. Χατζηπέτρου και την υπουργό; Αυτή η προκήρυξη έγινε με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία προέβλεπε περισσότερες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα αναψυκτήρια δεν θα εκμισθώνονται διαρκώς από τις ίδιες εταιρείες.

* Το μεγαλύτερο ερώτημα ωστόσο παραμένει: Τι θα γίνει με την Α. Χαριτάτου και το νομικό και ηθικό ασυμβίβαστο που υφίσταται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)