to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 10.04.2021

Πολιτική

Το ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, ειδικά στην πρόνοια, καταγγέλλει η Θ. Φωτίου

Την πολιτική για το ταμείο Ανάκαμψης σχολίασε αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε ακόμα για «εξοργιστική καπηλεία των ανάπηρων συμπολιτών μας» στην περίπτωση της Ακρόπολης. Ενημέρωσε επίσης πως τα εργατικά κέντρα Κρήτης και Ρόδου είναι έτοιμα για μεγάλες κινητοποιήσεις


Καλεσμένη στο «Kontra News» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, η Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

  • ​Η χώρα «έπεσε» στα βράχια εξαιτίας πολιτικών και του κ. Σημίτη και της ΝΔ. Τις ίδιες πολιτικές θέλει να επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης με το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα έξι χρόνια. Όλη η σύλληψη του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το παλιό «καλό» σχέδιο με τα ΕΣΠΑ, δηλαδή θα ωφεληθούν μερικοί μεγάλοι, οι μικρομεσαίοι δε θα πάρουν ευρώ με τα 12 δις δάνεια. Το ίδιο νοικοκυριά και εργαζόμενοι, ενώ τα χρήματα έρχονται στη χώρα λόγω της πανδημίας. Για να μην πούμε για τους τομείς υγεία-παιδεία-πρόνοια. Ενώ η Ευρώπη ενισχύει τις χώρες του Νότου ακριβώς διότι είχαν ασθενή κοινωνικά και προνοιακά συστήματα, σύμφωνα με το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης από τα 600 εκ. ευρώ που προορίζονται για την πρόνοια, τα 270 εκ. ευρώ είναι για καταρτίσεις τύπου σκόιλ ελικίκου ή δράσεις πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
  • ​Είναι ίδιας σύλληψης με το σχέδιο Πισσαρίδη. Κυριαρχεί η απαξίωση της εργασίας. Στηρίζεται στην πεποίθηση τους ότι για να έρθει η ανάπτυξη, πρέπει να καταστήσουμε φτηνή την εργασία, με καθήλωση μισθών, κατάργηση εργασιακών σχέσεων, κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί θεωρούνται ζόμπι. Η ΓΕΣΕΒΕ ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα, 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν βγάζουν ένα ταμειακά έναν μήνα και 4 στις 10 θα κλείσουν.
  • ​Δεσμεύουν τη χώρα με τρομερές συνέπειες. Γιατί το  σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προαπαιτούμενα, δηλαδή μνημονιακές υποχρεώσεις. Εάν δεν τις τηρήσει η χώρα, πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα.
  • ​Στην περίπτωση της Ακρόπολης έχουμε μια εξοργιστική καπηλεία των ανάπηρων συμπολιτών μας. Επισκεφθήκαμε σήμερα το μνημείο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χριστόφορο Βερναρδάκη και μέλη του τμήματος αναπηρικής πολιτικής. Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι από τα εκδοτήρια μέχρι το ασανσέρ, είναι αδύνατο να μετακινηθούν ανάπηροι σε αμαξίδιο. Μας απάντησαν ότι θα έρχεται ένα ειδικό πουλμανάκι για αμαξίδια να τους παραλαμβάνει. Ακόμα όμως, κι όταν βρεθείς τελικά επάνω στην Ακρόπολη, πάλι οι ανάπηροι δεν μπορούν προχωρήσουν. Οι λεωφόροι έχουν κλίση 15%-20%, πράγμα που σημαίνει ότι στην ανηφόρα πρέπει κάποιοι να σπρώχνουν το αμαξίδιο, και στην κατηφόρα κινδυνεύει να πέσει στον γκρεμό. Μας είπαν οι υπεύθυνοι ότι η κατάσταση, δηλαδή το τσιμέντωμα, είναι αναστρέψιμο. Η πραγματικότητα είναι ότι οι τσιμεντένιες λεωφόροι έγιναν όχι για διευκόλυνση των ανάπηρων συμπολιτών μας, αλλά για τα οχήματα που θα κουβαλάνε τόνους υλικά για την αναστήλωση της Ακρόπολης και για αυτό έχουν τόσο φάρδος. Η αναστήλωση της Ακρόπολης είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει ενδεχομένως είκοσι χρόνια.
  • ​Είναι θλιβερή η εικόνα που αντικρίζει πλέον κανείς την Ακρόπολη. Ο Παρθενώνας είναι τόσο ξένος στον βράχο της Ακρόπολης, σαν να έπεσε από τον ουρανό. Είναι αδύνατον πια να αισθανθείς ότι υπάρχει η ενότητα του βράχου. Η κ. Μενδώνη βρέθηκε με τη γίδα  στην πλάτη: υπέγραψε μια σύμβαση -έχει κατατεθεί στην Βουλή- που ορίζει ότι σε τρία σημεία (στην αρχή και την απόληξη του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των προπυλαίων) θα τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα που θα λέει ότι το έργο πραγματοποιήθηκε με δωρεά του ιδρύματος  Ωνάση επί υπουργίας Λίνας Μενδώνη. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο ποτέ. Είναι φτηνό και δουλικό. Ούτε καν ο δωρητής δεν θα έπρεπε να έχει τέτοια απαίτηση.  Δεν μπαίνουν στο βράχο ακρόπολης τέτοιες επισημάνσεις. Για μικρό σχετικά ποσό που  έδωσε ο δωρητής, πρέπει να «καρφωθεί» στον βράχο της Ακρόπολης μαζί με την κ. Μενδώνη;  Είναι μεγάλη αθλιότητα το ότι χρησιμοποίησαν την παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία για να εγκαινιάσουν το έργο. 
  • ​Ως προς τα εργασιακά: Χτες συμμετείχαμε με την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε τηλεδιάσκεψη με τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου. Μας μετέφεραν οι πρόεδροι των κέντρων την απόγνωση του κόσμου. Εργαζόμενοι τρώνε σε συσσίτια και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Μας είπαν λοιπόν, ότι θα βγούνε στους δρόμους να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.  Όσο ο κόσμος θα βγαίνει στον δρόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι μαζί του. Όπως βγήκαμε και στις πλατείες μαζί του. θα είμαστε στο πλευρό του λαού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)