to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νιώθω σαν Πρέσβειρα Τέχνης της Ελλάδας

«Η Ελλάδα εμπνέει την τέχνη μου», γράφει η εικαστικός Ταμάρ Λέβι


της Ταμάρ Λέβι*


Η Ελλάδα εμπνέει την τέχνη μου

Τροπικές παραλίες στην Ευρώπη. Εγγυημένος καλός καιρός. Βουνά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και θάλασσα. Η Ελλάδα είναι τόσο όμορφη.

Η τέχνη μου εμπνέει ανθρώπους να την επισκεφθούν

Φιλοξένησα μια συλλέκτρια έργων τέχνης από τη Βόρεια Ευρώπη σε μια ιδιωτική παρουσίαση της έκθεσής μου, κι ενώ σκόπευε να αγοράσει έναν πίνακα του Βελγίου, κατέληξε να αγοράσει έναν πίνακα της Ελλάδας!

Στη συνέχεια, μου είπε ότι η τοποθεσία που είχα ζωγραφίσει - το Νησί της Νάξου συγκεκριμένα - έχει γίνει η πρώτη τους προτεραιότητα για τις επόμενες διακοπές τους. Αυτό με κάνει περήφανη για την ομορφιά της «υιοθετημένης» μου χώρας. Με κάνει να νιώθω σαν πρέσβειρα τέχνης για την Ελλάδα.

Πέραν της ομορφιάς

Οι πίνακες δεν έχουν ως στόχο να είναι αισθητικά ευχάριστοι, υπάρχει ακόμα η φιλοσοφία, η μυθολογία, το πολιτιστικό πλαίσιο.

Ο πίνακάς μου για το Ακρωτήριο Ταίναρο σου δίνει μια ηρεμία όταν γνωρίζεις ότι είναι η μυθολογική πύλη προς τον κάτω κόσμο.

Ο Ναός του Σουνίου του Ποσειδώνα σου φαίνεται όχι και τόσο αρχαίος όταν αισθάνεσαι νέος σε σύγκριση με την ηλικία των λίθων.

Η θέα των Μετεώρων είναι ένα παγκόσμιο μοναδικό μείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς και παλαιογενών πετρωμάτων.

Κίνητρο μου το ότι μου λείπει η Ελλάδα

Ονόμασα την έκθεση μου IMMENSITIES. Πρόκειται για μια συλλογή από μεγάλα τοπία της Ελλάδας και του Βελγίου. Αν και η ζωή μου μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου είναι ένα «μόνιμο ταξίδι», τα όρια της απόστασης λείπουν από τη συγκεκριμένη κολεξιόν.

Η συλλέκτρια έργων τέχνης που ήρθε για να αγοράσει κάποιον πίνακα σχετικά με το Βέλγιο, αλλά κατέληξε να αγοράσει πίνακα από την Ελλάδα, μου δίδαξε ότι κρύβεται ένα πολύ προσωπικό «ταξίδι» για μένα εδώ, με την παρουσία αυτών των δύο χωρών στη ζωή μου, και την απόκρισή μου, όσον αφορά στην ομορφιά τους, ως αισθητική εμπειρία. Παρόλο που η συλλέκτρια δεν μπορεί να ταξιδέψει έξω από την «Κόκκινη Ζώνη» του Βελγίου προς το παρόν, της δόθηκε η σπίθα για να επισκεφθεί τη Νάξο. Το πόσο μου λείπει η Ελλάδα «μεταφράστηκε» ως πηγή έμπνευσης για τον ενθουσιασμό της να την επισκεφτεί.

Η κολεξιόν παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο IMMENSITIES στη γκαλερί Art Base στις Βρυξέλλες από τις 24 Σεπτεμβρίου 2020.

* Η Ταμάρ Λέβι είναι ζωγράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μεγάλωσε στην Αλάσκα, ζει στο Βέλγιο και έχει «παντρευτεί» την Ελλάδα - Δείτε περισσότερα στο https://tamarlevi.com/

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)