to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 24.09.2021

Διεθνή

Ταλιμπάν: Τέλος ο αθλητισμός για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Νεαρή πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο καταγγέλλει την απαγόρευση και κάνει έκκληση για βοήθεια από τη διεθνή ολυμπιακή οικογένεια


Οι γυναίκες του Αφγανιστάν βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν κι αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις αθλήτριες της χώρας. Σε ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP), η εικοσιδυάχρονη Αφγανή πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο Ζαργκούνα Νούρι, που θέλει να εκπροσωπήσει το Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όλες οι ζωές μας έχουν ανατραπεί. Στον αθλητισμό, όταν χάνουμε, αισθανόμαστε τρομερά άσχημα. Εδώ, ηττηθήκαμε από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Κάθε μέλος της ομάδας του τάε κβον ντο ονειρευόταν ότι μια ημέρα θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή ότι θα υψώσουμε την αφγανική σημαία σε διεθνείς αγώνες. Αλλά τώρα πρέπει να μείνουμε όλες στο σπίτι. Κάθε ημέρα η κατάθλιψη γίνεται μεγαλύτερη».

Και η Αφγανή αθλήτρια, σπουδάστρια στο τέταρτο έτος της Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, συνέχισε: «Όλοι εκπαιδευτήκαμε και κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Αλλά όλα ήταν για το τίποτα. Πολλές αθλήτριες είναι κλεισμένες στα σπίτια τους, φοβούμενες αντίποινα από τους Ταλιμπάν. Και όταν βγαίνουν έξω, ντύνονται με μπούρκα και δεν μπορούν να φορέσουν πάνινα παπούτσια. Θέλω να ξαναρχίσω προπονήσεις για να μη χαθούν δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς, αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν».

Η νεαρή αθλήτρια έκανε την παρακάτω έκκληση: «Ζητάμε από όλους τους διεθνείς και ολυμπιακούς αθλητές και μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής να βοηθήσουν εμένα και τις αδελφές μου προκειμένου να πάμε σε καλύτερο μέρος, ακόμη και εκτός χώρας».

Περίπου 130 κορίτσια, ηλικίας 12-25 ετών, είναι μέλη της αφγανικής ακαδημίας τάε κβον ντο, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του δυτικού Αφγανιστάν Χεράτ, αλλά δεν τους επιτρέπεται να προπονούνται. Πριν από λίγες ημέρες, ο διευθυντής Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του καθεστώτος Μπασίρ Αχμάντ Ρουσταμζάι είπε ότι θα επιτρέψουν την εκγύμναση σε 400 αθλήματα, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι γυναίκες θα συμμετάσχουν στις προπονήσεις. Ο Αχμαντουλάχ Βασίκ, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Ταλιμπάν, δήλωσε προσφάτως όμως ότι «δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να αθλούνται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)