to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 11.05.2021

Κοινωνία

Ταλαιπωρία πολιτών με τη διάθεση και δήλωση αποτελεσμάτων από τα self tests

Τις τελευταίες 6 - 7 ημέρες έχει παρατηρηθεί κάποια κιτ των self tests να είναι προβληματικά, καθώς το δοχείο με το υγρό που χρησιμοποιείται για τη διενέργειά τους είναι άδειο


Με "αρρυθμίες" στη διάθεση των δωρεάν self tests, αλλά και στη δήλωση των αποτελεσμάτων τους γίνονται τα σταδιακά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο πολύ μεγάλος αριθμός όσων είναι πλέον δικαιούχοι των δωρεάν οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ προκάλεσε νέες αλλαγές στις ημερομηνίες κατά τις οποίες γίνεται η διάθεσή τους από τα φαρμακεία, για τις οποίες πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.

Η δε πλατφόρμα self testing.gov.gr στην οποία δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ δεν ανταποκρινόταν προχθές και για κάποιες ώρες, λόγω της μαζικής εισόδου πολλών γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών και οι οποίοι χρειάστηκε τελικά να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμά του. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν πολλές καταγγελίες πολιτών και για προβληματικά κιτ των αυτοδιαγνωστικών τεστ με άδεια δοχεία ορού.

Το Σάββατο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι από χθες έως και αύριο θα γίνεται δωρεάν διάθεση των δύο self tests στους δικαιούχους μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι δικαιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν τα τεστ από την Πέμπτη 13/5 έως και την Τετάρτη 19/5. Για την αλλαγή αυτή ωστόσο δεν ήταν ενήμεροι πολλοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα κάποιοι να απευθυνθούν στα φαρμακεία για να παραλάβουν τα τεστ.

"Σχεδόν το 80% των ατόμων που ήρθαν σήμερα στο φαρμακείο μου να πάρουν τεστ δεν το δικαιούνταν", σημειώνει στην "Κ" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. "Το πρωί όταν έφτασα στο φαρμακείο περίμεναν ήδη 6 - 7 άτομα για να πάρουν το τεστ. Οταν τους είπα ότι δεν δικαιούνται, δυσανασχέτησαν. Αναγκάστηκα και τους έδειξα ότι στο ΑΜΚΑ τους η πλατφόρμα είναι κλειδωμένη".

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες 6 - 7 ημέρες έχει παρατηρηθεί κάποια κιτ των self tests να είναι προβληματικά, καθώς το δοχείο με το υγρό που χρησιμοποιείται για τη διενέργειά τους είναι άδειο. Και δεν προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής τους, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να πληρώνουν ιδιωτικά για να προμηθευτούν κάποιο rapid test και να μπορούν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

Οι φαρμακοποιοί έχουν απευθυνθεί σχετικά στις αρμόδιες αρχές που τους έχουν ενημερώσει ότι στις νέες παρτίδες που θα λάβουν θα υπάρχουν επιπλέον δοχεία με υγρά. Σημειώνεται ότι χθες τα φαρμακεία θα παραλάμβαναν 240 κιτ για self tests έκαστο με 60 επιπλέον δοχεία υγρών.

Πηγές: Καθημερινή, iatronet.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)