to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει αρχαιολογικούς χώρους

Το ΤΑΙΠΕΔ, εκτελώντας το ενορχηστρωμένο σχέδιο αποψίλωσης της δημόσιας περιουσίας, δεν διστάζει να απλώσει πλέον το μακρύ του χέρι ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους.


Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εκτός των άλλων, και το Τουριστικό Συγκρότημα Ξενία του Ναυπλίου, το οποίο ανήκει στον ΕΟΤ, τελεί υπό τη διοίκηση της ΕΤΑΔ και αποτελείται από τρία ακίνητα. Το Ξενία Palace Ακροναυπλίας επί οικοπέδου 24 στρεμμάτων, το Ξενία Amphitrion επί οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων και το Ξενία Ναυπλίου Α' επί οικοπέδου 4,5 στρεμμάτων.

Αδόμητος αρχαιολογικός χώρος και περιοχή Natura

Αυτό, όμως, που δεν αναφέρεται στην απόφαση μεταβίβασης είναι πως τα 28,5 στρέμματα που αφορούν το τουριστικό συγκρότημα της Ακροναυπλίας είναι κηρυγμένος αδόμητος αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα ενταγμένος στο πλαίσιο προστασίας Natura. Λεπτομέρειες για τους τεχνοκράτες εκποιητές του ΤΑΙΠΕΔ, που στον βωμό της αξιοποίησης δεν διστάζουν να καταστρατηγήσουν βασικές αρχές, βγάζοντας στο σφυρί ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους.

Ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν για τα ενοίκια

Στην περίπτωση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του Ναυπλίου που εντάχθηκαν στο χαρτοφυλάκιο ΤΑΙΠΕΔ, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πρόκειται για μονάδες που έχουν εκμισθωθεί από το 2000, από την τότε ΕΤΑ Α.Ε. (υπό ιδιοκτησία ΕΟΤ), και για 30 χρόνια στην εταιρεία "Αργολικός Ήλιος", συμφερόντων Μαντωνανάκη. Η λογική της μεταβίβασης στοΤΑΙΠΕΔ ακινήτων που τελούν υπό συμφωνία εκμίσθωσης και μάλιστα με τη λήξη της ισχύος της το 2030 προκαλεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η υλοποίηση της σύμβασης έχει περάσει από πολλά στάδια με ποικίλα προβλήματα και το όλο θέμα έχει φθάσει και στη Βουλή με ερωτήσεις, χωρίς όμως ποτέ η κυβέρνηση να απαντήσει αν ο επιχειρηματίας όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλει κανονικά στο Δημόσιο το συμφωνηθέν μίσθωμα.

Σε ιδιώτες τα ευρήματα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Εκτός, όμως, από την περίπτωση της Ακροναυπλίας, από την «αξιοποίηση» δεν ξεφεύγουν αρχαιολογικοί χώροι, όπως ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα κοντά στον Αστέρα Βουλιαγμένης και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων στη Σαλαμίνα. Με τη λογική που ο αρχαίος ναός εντάχθηκε στο ξενοδοχειακό φιλέτο της Βουλιαγμένης, έτσι και ο αγοραστής του ΟΛΠ θα έχει στην κατοχή του και την Κυνοσούρα, δηλαδή τον χώρο που υπάρχουν όλα τα ευρήματα από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εκεί που βρίσκεται και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων.

Το ΤΑΙΠΕΔ αρνείται να συζητήσει την παραχώρηση στον δήμο

Παρ' ότι εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος Σαλαμίνας έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί ο χώρος για να διασωθεί και ενώ ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης έχει αποδεχθεί την πρόταση, τοΤΑΙΠΕΔ αρνείται πεισματικά και αποκλείει κάθε συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό πως και στην περίπτωση της Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα η υπό παραχώρηση έκταση έχει χαρακτηριστεί ως αδόμητη. Τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι φορείς και οι κάτοικοι της Σαλαμίνας ζητούν «να μη θεωρούνται εμπορεύσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι του ΟΛΠ και να αποδοθούν άμεσα στον δήμο». Αξίζει να υπενθυμίσουμε τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια για τη χώρα, για το γεγονός ότι ο Τύμβος ήταν θαμμένος μέσα σε τόνουςσκραπ και ο τάφος του Θεμιστοκλή βρίσκεται μέσα σε ιδιωτικό (ναυπηγείο) χώρο στην ίδια περιοχή.

Στο σφυρί αρχαιολογικοί χώροι σε Άγιο Κοσμά και Λαύριο

Τον Μάρτιο του 2013, με κοινή προσφυγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ, οι Δήμοι Ελληνικού -Αργυρούπολης και Αλίμου ζητούσαν να αναιρεθεί η μεταβίβαση στο Ταμείο «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου της Κωλιάδας άκρας του Αγίου Κοσμά» χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ 265/Β/1957), καθώς αντίκειται στο άρθρο 7, παρ. 1 του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ Α 153), εκτελεστικού νόμου του άρθρου 18 παρ. 1 του Συντάγματος ο οποίος επιτάσσει ότι «τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας».

Αντίστοιχη περίπτωση «αξιοποίησης» αρχαιολογικού χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποκαλυφθεί και στην περιοχή του Λαυρίου. Με το ΦΕΚ 2883/14.11.2013 τεύχος Β', η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την υπ' αριθμόν 243/7.11.2013 απόφασή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 (Α' 152) και την τροποποίηση της υπ' αριθμόν 224/5.11.2012 (Β' 3006) απόφασης ΔΕΑΑ, μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητο, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, στην Πουνταζέζα Δήμου Λαυρεωτικής, το οποίο, όμως, βρίσκεται εντός της θεσμοθετημένης αρχαιολογικής ζώνης Α -απολύτου προστασίας-, με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ/02/22053/1046 του Υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 562/Β/11-7-1996.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)