to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 18.09.2012

left.gr

Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές η Ελλάδα

Θυμάται άραγε κανείς τι πάθαν οι ιθαγενείς απ' τους κονκισταδόρες που ψάχναν το ΕλΝτοράντο στις δικές τους χώρες;


Η Ελλάδα μπορεί να γίνει «Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές» καθώς κινείται αποφασιστικά προς την πώληση υποδομών, δήλωσε ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Τάκης Αθανασόπουλος προβλέπει ότι η πώληση της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και της «αδελφής» εταιρίας διανομών ΔΕΣΦΑ, θα υποστηρίξουν την επιχείρηση άντλησης 19 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2015, όπως έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές.

Ο κ. Αθανασόπουλος δηλώνει βέβαιος ότι μπορεί να ξεκινήσει την ενεργειακή πώληση ως τις αρχές του επόμενου έτους.

«Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα μας δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν κλάδο -ειδικά στον τουρισμό».


Ο κ. Αθανασόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής μονάδας της Toyota Motors, ανέλαβε τον περασμένο μήνα επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, λήγοντας το 4μηνο πάγωμα στις λήψεις αποφάσεων, καθώς πραγματοποιήθηκαν δύο εκλογές στην χώρα.

Ήδη έχουν αξιολογηθεί ικανοί για προσφορές σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ 14 επιχειρήσεις φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων διεθνείς όμιλοι όπως οι Eni και Edison, η Mitsui της Ιαπωνίας και η ρωσική Gazprom.


Ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι "περιμένουμε 4 ή 5 εταιρίες να φθάσουν στο τελικό στάδιο και να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου".

Αρνήθηκε να αποκαλύψει τον στόχο τιμής για την επιχείρηση φυσικού αερίου, αλλά είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ορθολογική για τις τιμές, με δεδομένη την πρωτοφανή 5ετή ύφεση και τους φόβους των επενδυτών για το αν θα μείνει η χώρα στην ευρωζώνη.


Το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών και δεκάδες ακίνητα και εκτάσεις, μεταξύ των οποίων ορισμένες παράκτιες περιοχές. Προσθέτει 12 λιμάνια με δυνατότητες εμπορικής ή τουριστικής ανάπτυξης, όπως εγκαταστάσεις στην Κέρκυρα ή την Κρήτη, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κόμβους για κρουαζιερόπλοια, και περίπου 20 περιφερειακούς αερολιμένες με δυνατότητες αναβάθμισης για πτήσεις charter όλο το χρόνο.

Δύο είναι οι συμφωνίες, που αναμένει ο κ. Αθανασόπουλος ότι θα κλείσουν φέτος: Η πώληση μίσθωσης 90 ετών στο πρώην κέντρο ολυμπιακών μεταδόσεων (ΙΒC), που είναι σήμερα εμπορικό κέντρο με χώρο κατασκευής ψυχαγωγικών εγκαταστασεων και του κρατικού λαχείου. Οι δύο ιδιωτικοποιήσεις θα συγκεντρώσουν το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.





2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)