to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 02.03.2014

Διεθνή

Ταϊλάνδη: Επαναληπτικές εκλογές σε πέντε επαρχίες

Επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού διεξάγεται την Κυριακή σε πέντε επαρχίες της Ταϊλάνδης, όπου η διαδικασία είχε διακοπεί κατά την ημέρα των εθνικών εκλογών τον περασμένο μήνα από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που προσπαθούν να ανατρέψουν την πρωθυπουργό Γινγκλούκ Σιναουάτρα.



Η ψηφοφορία την προηγούμενη φορά διακόπηκε στο 18% των εκλογικών περιφερειών σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε η εκλογική επιτροπή σημειώνοντας ότι επηρεάστηκαν 18 από τις 77 επαρχίες. Στις υπόλοιπες επαρχίες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Οι διαδηλωτές, που έχουν αποκλείσει κομβικά κυκλοφοριακά σημεία στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ για εβδομάδες, ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού για να ανοίξει ο δρόμος για ένα διορισμένο «λαϊκό συμβούλιο» που στόχο θα έχει να αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα που κατά τους διαδηλωτές είναι όμηρο του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναουάτρα, αδελφού της Γινγκλούκ.

Και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει η Γινγκλούκ, χάρη στην εκλογική βάση στήριξης στις μεγάλες αγροτικές περιοχές στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας. 

Το αποτέλεσμα προφανώς δεν θα το αποδεχτεί η αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατον να αλλάξει το δυσλειτουργικό πολιτικό στάτους κβο σε μια χώρα δημοφιλή μεταξύ των τουριστών και των επενδυτών η οποία όμως μαστίζεται εδώ και οκτώ χρόνια από σφοδρή πολιτική πόλωση ανάμεσα στην, με βάση την Μπανγκόκ, μεσαία τάξη και τους φιλοβασιλικούς οπαδούς, κατά των ως επί το πλείστον φτωχών αγροτών που είναι υποστηρικτές της οικογένειας Σιναουάτρα.

Συνολικά, 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις αντικυβερνητικές βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Μπανγκόκ από την 30η Νοεμβρίου όταν και αναζωπυρώθηκαν οι διαδηλώσεις. Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική επαρχία Τρατ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)