to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 25.08.2017

Διεθνή

Ταϊλάνδη: Ένταλμα σύλληψης εις βάρος της πρώην πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα

Δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο για την ανακοίνωση της απόφασης στην υπόθεσή της


Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη δεν παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον της.

«Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι είναι ασθενής και ζήτησε την αναβολή της έκδοσης της απόφασης (…). Το δικαστήριο δεν πιστεύει ότι είναι άρρωστη (…) και αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης» εις βάρος της, δήλωσε ο δικαστής Τσιπ Τσούλαμον.

Κανείς από τους συγγενείς της δεν ήταν σε θέση να πει πού βρίσκεται η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, 50 ετών.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ζήτησε σήμερα να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της Ταϊλάνδης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η πρώην πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διαφύγει από τη χώρα.

Η Σιναουάτρα επαναλάμβανε συνεχώς στη διάρκεια της δίκης της ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Ταϊλάνδη, ακολουθώντας τα βήματα του αδελφού της Τακσίν, επίσης πρώην πρωθυπουργού, που αυτοξεορίστηκε το 2008 αφού καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά. Μια δίκη την οποία είχε επίσης καταγγείλει ως πολιτική.

Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές της και περισσότερα από 4.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, η φήμη για την εξαφάνιση της Γινγκλάκ προκάλεσε σύγχυση. Απογοητευμένοι, αρκετοί διαδηλωτές άρχισαν να απομακρύνονται.

Στη διάρκεια των 18 μηνών που διήρκησε η δίκη της εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από το δικαστήριο για να την προσφέρουν λουλούδια, όμως σήμερα η ατμόσφαιρα ήταν πιο σοβαρή. Κι αυτό διότι η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, η κυβέρνηση της οποίας ανατράπηκε τον Μάιο του 2014 από στρατιωτικό πραξικόπημα, διακινδύνευε πολλά: δέκα χρόνια κάθειρξης αν κρινόταν ένοχη για αμέλεια στη διαχείριση ενός προγράμματος παροχής επιδοτήσεων στους ριζοκαλλιεργητές.

Στις αρχές Αυγούστου είχε καταγγείλει ότι η δίκη της είναι «πολιτική» και κατηγόρησε τη χούντα ότι επιθυμεί να εκκαθαρίσει την πολιτική από την επιρροή των Σιναουάτρα, που έχουν κερδίσει όλες τις εθνικές εκλογές από το 2001.

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης της, η Γινγκλάκ, κληρονόμος μιας πλούσιας οικογένειας από τη βόρεια Ταϊλάνδη, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησής της ως απαραίτητη βοήθεια για τη στήριξη των φτωχών ριζοκαλλιεργητών, οι οποίοι συνήθως λαμβάνουν μικρή βοήθεια από την κυβέρνηση.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσαν τις τελευταίες ημέρες, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, ότι δεν πρόκειται να καταδικαζόταν η Γινγκλάκ καθώς αυτό θα την ανήγαγε σε θύμα.

Όμως η εξαφάνισή της ίσως αλλάξει τα δεδομένα.


Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα έφυγε από τη χώρα, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος σήμερα, λίγη ώρα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον της.

"Σίγουρα έχει φύγει από την Ταϊλάνδη", δήλωσε μία από τις πηγές που είναι μέλος του κόμματος της Σιναουάτρα. Αρνήθηκε όμως να κατονομαστεί, καθώς δεν έχει άδεια να μιλά εξ ονόματος της πρώην πρωθυπουργού.

Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε την είδηση, αν και κανείς δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)