to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 30.09.2020

Οικονομία

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για τα «επισφαλή δάνεια»

Πατώντας στην εισαγγελική πρόταση, το Τριμελες Εφετείο Κακουργηματων αποφάσισε την απαλλαγή ολων των κατηγορουμένων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2008-2010, που σύμφωνα με την κατηγορία που τους είχε αποδοθεί, ενέκριναν επισφαλή δάνεια χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις.


Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης που αποδίδονταν στον πρώην πρόεδρο του Ιδρύματος Άγγελο Φιλιππίδη, στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, στον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του ΤΤ Μάριο Βαρότση και στους συνεργάτες του επιχειρηματία, Ιωάννη Ρόρρη και Αλεξανάνδρα Λιακόπουλου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση τα μέλη του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν παραπλανήθηκαν καθώς γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κ. Κοντομηνά και του πιστωτικού ιδρύματος ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ. Κατά την εισαγγελέα η έκθεση της Deloitte που αφορούσε την αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Κοντομηνά ήταν σωστή, δεν αντικρούστηκε από αντίθετη έκθεση και καλώς στηρίχθηκε το ΤΤ σε αυτήν.

Οι κατηγορούμενοι διώκονταν και για τα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, όμως οι κατηγορίες κατέπεσαν αφού το δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο  απεφάνθη ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη. Κι αυτό γιατί η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Από τη στιγμή λοιπόν που έφυγε το βασικό αδίκημα της απιστίας συμπαρέσυρε και τη νομιμοποίηση κι έτσι έπαυσε η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

Όπως δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Αρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας: «Με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη».

Πληροφορίες Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)