to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 05.02.2020

Πολιτισμός

«Τάχθηκε πάντα ως ζωγράφος και ως άνθρωπος με την προοδευτική μεριά της ιστορίας και της σύγχρονης τέχνης»

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον σπουδαίο καλλιτέχνη, δάσκαλο, αγωνιστή και πάντα συνειδητοποιημένο πολίτη και διανοούμενο, Δημοσθένη Κοκκινίδη


Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με μεγάλη συγκίνηση πληροφορήθηκε τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, δάσκαλου, αγωνιστή και πάντα συνειδητοποιημένου πολίτη και διανοούμενου Δημοσθένη Κοκκινίδη.

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, 1929-2020,  έδωσε μέσα από την ζωγραφική του, με το χρώμα και τις φιγούρες του, την δύναμη του τοπίου των νησιών της Ελλάδας, των ανθρώπων της αλλά και, ως αριστερός, έδωσε τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της.

Μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τα πρωτοπόρα έργα του από την Δικτατορία - σημαντικό μέρος τους με τίτλο «Των δε κακών μνήμη» δώρισε ήδη από το 2002 στο ΕΜΣΤ -  σημάδεψαν χαρακτηριστικά την έκφραση της τέχνης αυτής της περιόδου στην πατρίδα μας. Μέσα στην Επταετία έδειξε σε έκθεση φυλακισμένους, αλλά και την «Μητρότητα».

Επιμένοντας στο πνεύμα του μοντερνισμού, στη Μεταπολίτευση χρησιμοποίησε την αφαίρεση σε μεγάλους ζωγραφικούς πίνακες, αλλά και μια σειρά για την Οδύσσεια, όπου μέσα στα έργα του η μυθοπλασία συμβάδιζε με  αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Στη διάρκεια της δημιουργίας του εκφράστηκε επίσης έντονα  το ενδιαφέρον του και για τις εφαρμοσμένες τέχνες. Η αγαπημένη γυναίκα του, η ζωγράφος Πέπη Σβορώνου, είχε σημαντικό ρόλο μέσα στη ζωή και στην τέχνη του.

Πριν πέντε χρόνια στην αναδρομική του μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη είδαμε να ξετυλίγεται το πρωτοπόρο πνεύμα του στη διάρκεια του συνόλου του έργου του. Ο Κοκκινίδης υπήρξε αγαπημένος δάσκαλος στην ΑΣΚΤ από το 1976 και για 20 χρόνια, αντιπρύτανης (1978-1980) και πρύτανης (1980-1982). 

‘Όπως έπραξε και το 2015 αλλά και  στη συνέχεια,  στην πράξη και στα λόγια τάχθηκε πάντα ως ζωγράφος και ως άνθρωπος με την προοδευτική μεριά της ιστορίας και της σύγχρονης τέχνης.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)