to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 12.11.2012

Κοινωνία

Ταφόπλακα για την παιδεία ο νέος προϋπολογισμός

Τον προϋπολογισμό του 2013 για την Παιδεία σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-EKM.


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής που με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή σε συνάρτηση με τα μέτρα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό , αν υλοποιηθούν, θα ολοκληρώσουν την εγκληματική πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών  κυβερνήσεων σε βάρος της Δημόσιας  Παιδείας και Έρευνας.

Ο στόχος τους είναι πια φανερός : η πλήρης διάλυση της Δημόσιας Παιδείας μηδενίζοντας, ει δυνατόν, τις κρατικές δαπάνες, και ταυτόχρονα η πλήρης απελευθέρωση και ενίσχυση της Ιδιωτικής Παιδείας.

Η εφαρμογή των αντισυνταγματικών νόμων του μεσοπρόθεσμου και η ψήφιση του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σημαίνουν συνεχείς  συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων για τα επόμενα χρόνια. Άμεσα την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε 1500 σχολεία λιγότερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, και  χωρίς πρόβλεψη για δωρεάν μετακίνηση  των μαθητών. Λιγότερες σχολικές μονάδες   σημαίνουν περισσότεροι μαθητές στις σχολικές αίθουσες και λιγότεροι  εκπαιδευτικοί. Περικόπτονται σχεδόν στο σύνολό τους οι δαπάνες για προσλήψεις αναπληρωτών, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ) θα διενεργείται ανά τριετία, στον προϋπολογισμό μειώνονται δραματικά οι δαπάνες για μισθοδοσία και συντάξεις. Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα σημάνει για τους καθηγητές και δασκάλους περαιτέρω μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση, με μισθούς μειωμένους κατά 50%,  που θα συνοδεύεται από μεταθέσεις των εκπαιδευτικών κατά το δοκούν «για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας» με διαδικασία και κριτήρια αδιευκρίνιστα αφού θα οριστούν με προεδρικά διατάγματα. Αν προσθέσουμε την αξιολόγηση, συνδεδεμένη όχι μόνο με μεταθέσεις αλλά και με απολύσεις, διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό περιβάλλον εργασίας στα δημόσια σχολεία. 

Ο προϋπολογισμός του 2013 που προτείνεται από την κυβέρνηση για την Παιδεία είναι ο χειρότερος όλων των προηγούμενων ετών, οι δαπάνες για την παιδεία βρίσκονται  στο 2,51 % επί του ΑΕΠ. Μειώνεται  η δαπάνη  για την προσχολική αγωγή σε ποσοστό λιγότερο από  0,1% επί του ΑΕΠ.  Η  Α’βάθμια Εκπαίδευση θα υποστεί συνολική μείωση περίπου 12% σε σχέση με τον περυσινό, ισχνό προϋπολογισμό και σε απόλυτους αριθμούς περί 215 εκατ. ευρώ. Η Β’θμια Εκπαίδευση θα υποστεί συνολική μείωση περίπου 14% σε σχέση με πέρυσι και σε απόλυτους αριθμούς περί τα 295 εκατ. ευρώ. Με στόχο τη μείωση των δαπανών καταργείται η δωρεάν χορήγηση  βιβλίων στους μαθητές αφού τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για κάθε σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν. Μειώνονται ακόμα και τα ελάχιστα ποσά που δίνονταν  για τον καθαρισμό των Δημόσιων σχολείων και για τα λειτουργικά τους έξοδα, γεγονός που θα οδηγήσει τις σχολικές μονάδες σε αδυναμία λειτουργίας, ήδη σήμερα τα περισσότερα σχολεία αδυνατούν να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου κλπ και βέβαια δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο.

Οι στόχοι της πολιτικής τους φανεροί : ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση για την Δημόσια παιδεία, μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση, πλήρης απελευθέρωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το μεσοπρόθεσμο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ιδιώτη να ιδρύει ιδιωτικό σχολείο. Επίσης είναι δυνατόν πια να ιδρύονται συγκροτήματα διαφορετικών παροχών, σχολεία ιδιωτικά αλλά και φροντιστήρια  και  κέντρα κατάρτισης. Στην εκπαιδευτική αγορά μπαίνει πια όποιος θέλει και φυσικά αντέχει ο πιο ισχυρός. 

Παράλληλα, η κρατική εποπτεία στα ιδιωτικά σχολεία συνεχώς μειώνεται. Πολιτική που γίνεται ακόμα πιο φανερή με την επαναφορά των Κολεγίων ως εμπροσθοφυλακής για την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Με τη ψήφιση του αντισυνταγματικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο έχουμε πλήρη αναγνώριση των Κολεγίων που οδηγούν σε πρώτο πτυχίο bachelor ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και ταυτόχρονα  αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου και δικαιωμάτων ακόμα και για επαγγέλματα μη κατοχυρωμένα.
Την ίδια στιγμή τα δημόσια Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά ιδρύματα κατεδαφίζονται , η Έρευνα διαλύεται .

Ειδικότερα, στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση προχώρησε, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας, στη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ με παράνομες και διαβλητές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ολοκληρώνει το έργο της διάλυσης των πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών ιδρυμάτων μέσα από τα άρθρα του νέου μεσοπρόθεσμου. Προβλέπονται ιδιωτικοποιήσεις σε Ερευνητικά Κέντρα, συγχωνεύσεις και καταργήσεις στα  Τριτοβάθμια Ιδρύματα με μόνο κριτήριο την μείωση των δαπανών. Πρόκειται για το χειρότερο προϋπολογισμός των τελευταίων χρόνων. Η Γ’θμια Εκπαίδευση θα υποστεί συνολική μείωση περίπου 17% σε σχέση με πέρυσι στον Τεχνολογικό Τομέα και σε απόλυτους αριθμούς 48 εκατ. ευρώ, ενώ ο Πανεπιστημιακός Τομέας θα υποστεί μείωση 19% και σε απόλυτους αριθμούς περίπου 163 εκατ. ευρώ. Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα μείνουν με το ελάχιστο επιστημονικό και προσωπικό, εάν λάβουμε υπόψη και το ρυθμό συνταξιοδοτήσεων, τις δραματικές μειώσεις σε συμβασιούχους διδάσκοντες αλλά και την μείωση των δαπανών για την μισθοδοσία που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό. Οι πανεπιστημιακοί εξαθλιώνονται οικονομικά, με μειώσεις 30 έως 40% ενώ τα ΑΕΙ αποψιλώνονται από διδακτικό, διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό.

Στη μείωση του επιστημονικού και εργαστηριακού προσωπικού αν προστεθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ η κατάσταση γίνεται ασφυκτική. Η υποχρηματοδότηση των δημοσίων ΑΕΙ δεν συρρικνώνει μόνο τον αριθμό αλλά και τις λειτουργίες τους και βεβαίως έχει επιπτώσεις  και στο επίπεδο των σπουδών. Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει να καλύπτονται λειτουργικές ανάγκες μέχρι 40% από τα αποθέματα της επιτροπής ερευνών. 

Με αυτούς τους όρους, αντί για την ενίσχυση της έρευνας, τα ποσά αυτά θα καλύπτουν απλώς τη θέρμανση και το τηλέφωνο. Μειώνονται ασφυκτικά οι πόροι, ενώ παραμένει ο κίνδυνος της εκποίησης της περιουσίας των Πανεπιστημίων. Με αυτή την οικονομική αφαίμαξη τα ΑΕΙ δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούν τη λειτουργία  των φοιτητικών εστιών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανενός είδους φροντίδα για τη στέγαση και τη φοίτηση των φοιτητών, ούτε καν την στοιχειώδη λειτουργία τους.

Η δημόσια και δωρεάν παιδεία, όπως  προβλέπεται από το Σύνταγμα , καταστρατηγείται.  Την καταργεί η μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους , για όλη την ελληνική κοινωνία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλάι της ελληνικής κοινωνίας, μαζί με τους δασκάλους , τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές για την ανατροπή αυτής της πολιτικής για την δημιουργία των προϋποθέσεων για την κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα προχωρήσει στη δημιουργική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.  Σε αυτή την ανασυγκρότηση ο ρόλος της παιδείας  και της έρευνας είναι καθοριστικής σημασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)