to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 20.10.2013

Πολιτική

Τα "υποβρύχια"... τορπιλίζουν τη συγκυβέρνηση

Το ρεπορτάζ του Νίκου Λιονάκη στην Κυριακάτικη Αυγή


Βαθαίνει το ρήγμα που έχει ανοίξει στην κυβέρνηση η αντιπαράθεση μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του Δ. Αβραμόπουλου, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά για τη συνοχή του δικομματικού σχήματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέρασε στην "επίθεση" πέρασε προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στο"άδειασμα" που υπέστη από την πλευρά του Μ. Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να "καλύψει" τις αναφορές και τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, στη Βουλή, όσον αφορά το καυτό ζήτημα της σύμβασης του 2010 για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κλιμάκωσε χτες την αντιπαράθεση με τον υπουργό, βλέποντας ότι ο Αντ. Σαμαράς, παρά τις διαρροές της προηγούμενης ημέρας περί στήριξης του Ευ. Βενιζέλου και ενόχληση για τις "ατυχείς" αναφορές Αβραμόπουλου, έσπευσε να καλύψει χτες το πρωί τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. διά στόματος του κυβερητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου. Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχε στείλει στον Δ. Αβραμόπουλο την περασμένη Τετάρτη, εν όψει δηλαδή της συζήτησης που θα γινόταν μια ημέρα αργότερα στη Βουλή επί του θέματος, μετά από αναβολή της επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα για το "πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο". Η κίνησή του δεν έμεινε αναπάντητη από την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, αφού κύκλοι του επισήμαιναν με νόημα ότι εκτός από υπουργός είναι και "αντιπρόεδρος της Ν.Δ." και πως ο ρόλος του δεν είναι να υπερασπίζεται το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Οι φόβοι του ΠΑΣΟΚ

Η δημοσιοποίηση της επιστολής και του φακέλου που τη συνόδευε αποσκοπούσε από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη να "αποδείξει" ότι μια ημέρα μετά στη Βουλή ο Δ. Αβραμόπουλος δεν είχε λάβει υπόψη του τα στοιχεία που του παρέθετε ο Ευ. Βενιζέλος σχετικά με τη "διαφάνεια" των διαδικασιών και συνεπώς να "αποδειχθεί" ότι ο υπουργός Άμυνας κινείται με "προσωπική ατζέντα". Πηγές της Χαρ. Τρικούπη, έλεγαν χτες στην "Αυγή" ότι πρόκειται για "χτύπημα κάτω απ' τη ζώνη" και υποστήριζαν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί εντός της κυβέρνησης και να "εμφανίζεται 'καθαρός' στον χώρο του Κέντρου".

Ως προς αυτό, εκτιμούσαν ότι πρόκειται για προσωπικές κινήσεις που αποσκοπούν σε κάποιο ρόλο που αξιώνει ο ίδιος για τον εαυτό του την "επόμενη ημέρα". Αυτή η εκτίμηση, πάντως, επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες τής Χαρ. Τρικούπη για το ενδεχόμενο εξελίξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου που παρείχε ο Αντ. Σαμαράς στον Ευ. Βενιζέλο κατά την επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη.

Επιπλέον, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση Κεδίκογλου, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός έχει καλύψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η κλιμάκωση της ενδοκυβερνητικής και δικομματικής σύγκρουσης θα μπορούσε να αποτελέσει "εφαλτήριο" για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί από τη Ν.Δ., με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Από την άλλη, όμως, είναι σαφές ότι ο Ευ. Βενιζέλος "ποντάρει" τα πάντα στη συνέχιση αυτής της συγκυβέρνησης.

"Συνδιαχειριστής του προβλήματος ο Αβραμόπουλος"

 

Ακόμα, οι ίδιοι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου "απαντούσαν" στον Δ. Αβραμόπουλο σχετικά με τις αναφορές του ότι "οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνέχεια" και πως "το πρόβλημα κληροδοτήθηκε", ότι ο νυν υπουργός Άμυνας έχει χειριστεί τα δύο τελευταία χρόνια την υπόθεση και μάλιστα "στην ίδια κατεύθυνση και χωρίς να έχει κάνει ποτέ παρατηρήσεις", υπενθυμίζοντας ότι είχε αναλάβει υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2011, ότι στη συνέχεια ανέλαβε ο κ. Παναγιωτόπουλος και εν συνεχεία ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα ο σημερινός υπουργός Άμυνας. Επίσης, "υπενθύμιζαν" ότι, αναφορικά με την επίμαχη σύμβαση του 2010, και το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα και είχε εισηγηθεί να προχωρήσει η συμφωνία με νόμο και πως το ίδιο είχε κάνει και το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και το ΚΥΣΕΑ.

"Δεν υπερασπίζεται" το ΠΑΣΟΚ ο Δ. Αβραμόπουλος

Η απάντηση στον Ευ. Βενιζέλο ήρθε άμεσα από "κύκλους" του υπουργού Άμυνας, επιβεβαιώνοντας ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τον Ευ. Βενιζέλο. Έτσι, επισήμαιναν με νόημα ότι "ο Δ. Αβραμόπουλος, εκτός από υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και ο ρόλος του δεν είναι να υπερασπίζεται το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ". Οι ίδιες πηγές εξάλλου έλεγαν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος "εκπροσωπεί περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό τις έννοιες της σύνθεσης, της συναίνεσης και της ενότητας".

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχτές το βράδυ ο Σ. Κεδίκογλου παρενέβη στο κεντρικό δελτίο του Μega κατόπιν έντονης διαμαρτυρίας του Δ. Αβραμόπουλου στο Μ. Μαξίμου, καθώς αξίωσε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύσει τη διατύπωση περί "ατυχούς φρασεολογίας" του ίδιου, όπως είχε αποδοθεί σε συνεργάτες του πρωθυπουργού μέσω διαρροών. Πάντως, σε σημειολογικό επίπεδο, αποτελεί "άδειασμα" και το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε χτες, ο Δ. Αβραμόπουλος "θα εκπροσωπήσει σήμερα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά" στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Wilfried Martens, στις Βρυξέλλες.

"Άδειασμα" Ευ. Βενιζέλου από τον Σ. Κεδίκογλου

Των παραπάνω εξελίξεων είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος παρενέβη εκ νέου χτες (Mega), δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει δυσαρέσκεια του Μ. Μαξίμου για τον Δ. Αβραμόπουλο και πως η φράση τού υπουργού Άμυνας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής "ήταν μία σαφέστατη έκφραση την οποία ο υπουργός διευκρίνισε περαιτέρω και σε συζήτηση που είχε αργότερα με τους δημοσιογράφους", εξηγώντας τους ότι τα περί "υποβρυχίων διαδρομών" αναφέρονταν στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας

Με την επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας την οποία κοινοποίησε και στον Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητούσε εμμέσως πλην σαφώς από τον Δ. Αβραμόπουλο να τον στηρίξει στη συζήτηση που θα γινόταν την επομένη, παραθέτοντας, ουσιαστικά, επιχειρήματα ως προς αυτό και σημειώματα με στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης των υποβρυχίων από το 2009 έως σήμερα.

"Οι απόψεις που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας στο κείμενο της ερώτησης και σε συναφείς ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπερασπίζονται τις αμαρτωλές αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια συμπεριλαμβανομένων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών", αναφέρει. Του επισημαίνει ακόμα ότι "την περίοδο 2009-2011 καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να διαφυλαχθεί τόσο η ναυπηγική υποδομή της χώρας όσο και η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και πιο συγκεκριμένα του Π.Ν., που έχει καταβάλει τεράστια ποσά χωρίς να παραλάβει τίποτα" και πως "όλη αυτή η προσπάθεια έγινε σε εκτέλεση ψηφισμένων από τη Βουλή των Ελλήνων νόμων, υπό εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά".

Επιχειρώντας να δείξει ότι το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων και του Δ. Αβραμόπουλου, ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει ότι "δυστυχώς από τον Ιούνιο του 2011 και μετά εμφανίσθηκε μια νέα γενιά εμπλοκών στις σχέσεις μεταξύ ΕΝΑΕ (υπό τη νέα διοίκησή τους) και Γερμανών υποκατασκευαστών (HDW/TYSSEN) καθώς και στις σχέσεις αυτών των δύο με το Ελληνικό Δημόσιο" και πως "παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων υπουργών, δεν έχει ώς τώρα απεμπλακεί η κατάσταση και αυτό -όπως έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει όλοι μας- πρέπει να γίνει το ταχύτερο".

Πηγή: Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)