to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 05.04.2015

πηγή: efsyn

Διεθνή

Τα ξενοφοβικά δεκανίκια του Σίλβιο

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να βρει κάποια διέξοδο και, προς το παρόν, αναβάλλει τα κύριας σημασίας πολιτικά ζητήματα: δεν θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα της διαδοχής του στην ηγεσία της Φόρτσα Ιτάλια και, ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 31ης Μαΐου, προτιμά τη σύναψη «στρατηγικών συμμαχιών» με τη Λέγκα του Βορρά.


Συντάκτης: Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης

Ο «μίστερ τιβί», λοιπόν, και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αποφάσισαν να στηρίξουν κοινό υποψήφιο στις περιφέρειες του Βένετο και της Λιγουρίας, με πρωτεύουσα τη Γένοβα. Πρόκειται για τον νυν περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Βενετίας, Λούκα Τζάια (στέλεχος της Λέγκα που ποντάρει σε επανεκλογή), και για τον εκπρόσωπο της Φόρτσα Ιτάλια, Τζοβάνι Τότι, δημοσιογράφο, ο οποίος πρέπει, βάσει της συμφωνίας, να στηριχθεί και από τους εκλογείς της Λέγκα στη Λιγουρία.

Εκλογές σε ένα μήνα

Η συμφωνία, τελικά, επεκτάθηκε και στην κεντρική περιφέρεια της Ούμπρια, με πρωτεύουσα την Περούτζια. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 31 Μαΐου, σε 1.089 δήμους και 7 περιφέρειες της χώρας. Ο Σίλβιο, μόλις διάβασε, αυτή την εβδομάδα, τα στοιχεία των τελευταίων γκάλοπ, αποφάσισε να υιοθετήσει μια ρεαλιστική γραμμή για να προσπαθήσει να αποφύγει ένα παραπάνω από πιθανό πιθανότατο Βατερλό: στη δημοσκοπική έρευνα του Ινστιτούτου Datamedia, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το 37% της πρόθεσης ψήφου, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 19,8%, η Λέγκα του Βορρά το 14,5% και η άλλοτε ισχυρή Φόρτσα Ιτάλια, μόλις το 12,5%.

Η συνεργασία με την ξενοφοβική Λέγκα, κατά συνέπεια, επελέγη για να δοθεί μια πρόσκαιρη «παράταση ζωής» του μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού. Τα προβλήματα, όμως, είναι ήδη εμφανή. Στην ευρύτερη περιοχή της Βενετίας, οι οπαδοί της Λέγκα δέχθηκαν –έστω και με δυσαρέσκεια– τη στήριξη της μπερλουσκονικής Κεντροδεξιάς, για να αντιμετωπίσουν, με την σειρά τους, μια ακόμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: ο δήμαρχος της Βερόνα, Φλάβιο Τόζι, διαγράφτηκε πρόσφατα από το κόμμα του Σαλβίνι και αποφάσισε να θέσει αυτόνομη υποψηφιότητα για την προεδρία της περιφέρειας Βένετο, περιορίζοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του σημερινού περιφερειάρχη.

Στη Λιγουρία, η όλη κατάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολη. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων και υποστηρικτών της Λέγκα δεν δείχνει διατεθειμένο να ψηφίσει τον άνθρωπο του Σίλβιο, τον Τζοβάνι Τότι. Πρόκειται για δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος εργαζόταν στον τηλεοπτικό όμιλο της οικογένειας Μπερλουσκόνι, σε διευθυντική θέση, χωρίς ιδιαίτερη πολιτική εμπειρία.

Πέρα από το συγκεκριμένο πρόσωπο, όμως, το πρόβλημα προκύπτει από το πολιτικό προφίλ των δυο πολιτικών δυνάμεων: η Λέγκα δεν χάνει ευκαιρία για να καταφερθεί κατά των μεταναστών, της Ευρώπης, των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και κάθε κοινωνικής μειονότητας.

Η Φόρτσα Ιτάλια, από τη μεριά της, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εκπροσωπεί μέρος των πολιτών που μέχρι τη δεκαετία του 1990 ψήφιζαν τη Χριστιανική Δημοκρατία, ένα κόμμα που συγκέντρωνε στους κόλπους του από δεξιά στελέχη, μέχρι και εκφραστές του προοδευτικού κέντρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)