to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 06.05.2012

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

Τα ξένα ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές

Σε πέντε χώρες έχουν στηθεί σήμερα, Κυριακή, κάλπες και όπως είναι φυσικό τα ξένα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.


Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των ανταποκρίσεων είναι η χώρα μας, λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης.


Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη αποτελέσματος στις σημερινές εκλογές, μεταδίδει μεταξύ άλλων το Reuters, που αξιολογεί το αποτέλεσμα ως αποφασιστικό για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και συνολικά το μέλλον του κοινού νομίσματος και της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

«Θυμωμένοι Ελληνες σε κρίσιμη ψηφοφορία» τιτλοφορεί άρθρο του το Associated Press, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει την κατάρρευση του δικομματισμού μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι ευνοημένο κόμμα στις σημερινές εκλογές είναι η ΝΔ, παρότι ακόμη και αυτή δεν θα αποσπάει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, παρά την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα ζητήσει εκ νέου εκλογές στην περίπτωση που δεν κατακτήσει κυβερνητική αυτοδυναμία.

Για το ΠΑΣΟΚ, το Γαλλικό Πρακτορείο γράφει πως λόγω της πολιτικής που υπαγορεύτηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το μισό του 44% των ψηφοφόρων του 2009.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η πεποίθηση που επικρατεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα είναι πως ο θυμός των ψηφοφόρων έναντι των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων θα φέρει στη Βουλή ακόμη οκτώ μικρότερα κόμματα.

Στο Reuters υπάρχουν ρεπορτάζ από την Αθήνα επικεντρωμένα στην προεκλογική εκστρατεία των αρχηγών των κομμάτων.

Το BBC αναμεταδίδει την εκτίμηση ότι από τη σημερινή διαδικασία δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και σημειώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να υποστούν απώλειες, καθώς οι ψηφοφόροι θα στραφούν προς αντιμνημονιακά κόμματα. 

«Βασικός παράγοντας για να συνεχίσει η χώρα να έχει πρόσβαση στο πακέτο βοήθειας είναι η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας» γράφει το BBC, σημειώνοντας ότι «η οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα επαναφέρει τα ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ». 

Σειρά δημοσιευμάτων για τις εκλογές στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός Tύπος. Οι γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη εκλογική διαδικασία της Μεταπολίτευσης.

«Μπορεί οι σημερινές εκλογές να ανησυχούν τράπεζες και αγορές, για τη δημοκρατία όμως είναι ευλογία. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η γνώμη των πολιτών μετά από δυο χρόνια κρίσης και λιτότητας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Οι εκλογές αυτές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα» το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει επίσης:
«Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι τα δυο παλιά πελατειακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορούν βάσει των δημοσκοπήσεων να υπολογίζουν με μια αριθμητική πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν θα το άξιζαν όμως. Γιατί ήταν τα κόμματα που μετέβαλαν τον πολιτικό και ηθικό κορσέ της χώρας σε τέτοιο βαθμό, που η οικονομική κατάρρευση ήταν το λογικό επακόλουθο. Είναι τα κόμματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε απολογισμό των πράξεών τους. Γι΄ αυτό και οι ψηφοφόροι θα τους τιμωρήσουν, θα χάσουν τεράστιο αριθμό ψήφων. Εάν παρόλα αυτά σταθεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν να επιλέξουν μεταξύ πανούκλας και χολέρας».
«Εκλογές ορόσημο στην Ελλάδα» σημειώνει η Bild στην ηλεκτρονική της διεύθυνση. «Μετά τα πακέτα διάσωσης δισεκατομμυρίων, αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας, βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας, οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο. Η έκβαση θεωρείται αβέβαιη» τονίζει.

Στην άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel υπό τον τίτλο: «Εντός κοινοβουλίου, εκτός ευρώ».

Ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Ο αντιμνημονιακός ηγέτης Αλέξης Τσίπρας απειλεί τον ελληνικό συνασπισμό» (σ.σ. εννοεί κυβερνητικό συνασπισμό) σημειώνει ότι στα γκάλοπ πριν από την απαγόρευση ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον διπλασίαζε το ποσοστό του 2009, ενώ επικαλούμενος πηγές από την Ελλάδα αναφέρει ότι στα μυστικά γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 15% ή και παραπάνω.

«Ελλάδα: η 'ψήφος οργής' είναι θέμα της ακροδεξιάς» είναι ο τίτλος της Le Monde.

H Liberation, αναφέρει ως πιθανότερο σενάριο τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ, επιμένοντας όμως στο αρνητικό γεγονός της ειδόσου ναζιστών στο Κοινοβούλιο.

H συντηρητική Le Figaro, διεκτραγωδεί την κατάσταση στη χώρα, με την ανεργία και τις κλειστές επιχειρήσεις και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα είναι τόσο αβέβαιο όσο και η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. 

«Κάλπες στην Ελλάδα: Οι ψηφοφόροι έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας των δύο μεγάλων κομμάτων» ο τίτλος των Financial Times.

Ακόμα και η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης έχει αφιερώσει την πρώτη της σελίδα στις εκλογές στη χώρα μας, δημοσιεύοντας ένα σκίτσο στο οποίο εμφανίζεται μία κάλπη και δίπλα της η ελληνική σημαία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)